Ünnepekre hangolva – második rész - 4

Sorozatunk második részében a hódmezővásárhelyi Szőke cukrászda műhelyfőnökét és pultvezetőjét kértük fel segítségül.

És mint, ahogyan azt néhány nappal ezelőtt megígértük, ünnepekre hangolva néven futó sorozatunkban egészen az év végéig minden adott alkalommal egy-egy olyan témát dolgozunk fel, amely valamilyen módon kapcsolódik az előttünk álló ünnepi napokhoz.

Még korábban a karácsonyi dekorációt és annak minden velejáróját boncolgattuk, ma a sütemények és torták világába evezünk.

Ünnepekre hangolva – második rész - 9

Ünnepekre hangolva második rész:

Ünnepekre hangolva – második rész - 10

– Az ünnepek közeledtével, gondolok itt úgy a karácsonyra, mint a szilveszterre, az emberek leginkább a hagyományos sütemények iránt érdeklődnek. Ezek minden évben az adott trendektől függetlenül tarolnak. Ilyen a bejgli, a zserbó, a dobos szelet, a krémes vagy a hókifli. Ami a tortákat illeti, ott már viszont sokkal inkább azt kell, hogy mondjam, hogy egyáltalán nem az erre az időszakra jellemző diós, mogyorós vagy akár a gesztenyés töltetűek azok, amelyek számításba jönnek és érdekesek lehetnek. Sokkal inkább választanak a vevőink olyan ízvilágú tortát, amelyet egyébként is nagyon kedvelnek. Persze tény, hogy inkább a meleg, csokoládés ízeket keresik, de nem ez a fő irány. És azt is kijelenthetem, hogy a rohanó világnak köszönhetően ma már egyre többen keresnek fel bennünket és rendelnek elő nálunk ünnepi alkalmakra süteményeket és tortákat is egyaránt, hiszen sokkal egyszerűbb és gyorsabb és kézenfekvőbb is nekünk, főállásban ezzel foglalkozóknak elkészíteni ezt a sok-sok finomságot – mesélte Szőke Zoltán, műhelyfőnök.

Ünnepekre hangolva – második rész -

Ünnepekre hangolva – második rész - 2

Ünnepekre hangolva – második rész - 3

Ezt követően a cukrászda pultvezetője, Pakuné Aszalai Vivien ismertette gondolatait velünk.

– Jellemző, hogy nem csak a családok, hanem különböző intézmények és cégek egyaránt keresnek fel bennünket annak érdekében, hogy biztosítsuk számukra az év végi rendezvényeiken úgy a süteményeket, mint a tortákat. Ez a karácsonyi napok kezdetétől gyakran egészen a következő év elejéig is eltart. Ami azt jelenti, hogy nem csak a szeretet ünnepén érdekes a bejgli, a panettone – ami egy olasz kalács – a rétes vagy a grillázs malac, hanem sokszor még szilveszterkor is. Így a karácsonykor alkalmazott minták és dekorációk napokkal később is ugyanolyan jólesőek. Ami számunkra nagyon fontos, az az, hogy az alapanyagaink minél természetesebbek legyenek. Ezt pedig úgy próbáljuk meg elérni, hogy helyi kistermelőktől, őstermelőktől szerezzük be őket. Gondolok itt a mákra, dióra, túróra, tejre vagy például a lekvárra, aminek viszont egy részét mi magunk főzünk itt, a cukrászdában. Ezáltal egyrészt támogatjuk a vásárhelyi termelőket, másrészt pedig biztosítjuk önmagunk számára a minőséget. Azt viszont tudni illik, hogy erre már viszonylag ideje korán, október végén – november elején sor kerül, hiszen a szezon megkívánja a pontos és teljes felkészülést – fejtette ki Pakuné Aszalai Vivien, a Szőke cukrászda pultvezetője.

Ünnepekre hangolva – második rész - 1

Ünnepekre hangolva – második rész - 11

Ünnepekre hangolva – második rész - 12

Nos Kedves Olvasóink, van még néhány napjuk arra, hogy eldöntsék maguk készítik el az ünnepi asztalra kerülő, finomabbnál finomabb süteményeiket és tortákat, vagy pedig inkább megvásárolják azokat. Bárhogy is döntenek, kívánjuk, hogy legyen minél több édes élményben gazdag percük!

Ünnepekre hangolva – második rész - 5

Ünnepekre hangolva – második rész - 6

Ünnepekre hangolva – második rész - 7

Ünnepekre hangolva – második rész - 8

Fotó: Gémes Sándor