Költségvetési kihágást sejt a Fidesz a fürdő ügyében 8

Ezért a kormánypárt frakciója egy vizsgálóbizottság felállítását szavazta meg a hétfői közgyűlésen. A képviselők szerint az történt a város költségvetésében, mintha egy gyerek menzára kapna pénzt, de játékra költené azt. 

A költségvetés módosítása volt a fő napirendi pontja a hétfő délben tartott rendkívüli közgyűlésnek Vásárhelyen. A város költségvetésében ugyanis szerepel egy 170 millió forintos tétel, ami a strand víztisztító berendezésének beruházását foglalja magában. Ezt eredetileg az önkormányzat saját forrásból valósította volna meg, azonban Márki-Zay Péter polgármester javaslatára az átcsoportosítással belügyminisztériumi támogatásból végeznék el a fejlesztést. Azaz egyik költségvetési sorról a másikra kellene áttenni a projektet.

A Fidesz-frakció szerint ezzel súlyos költségvetési kihágást követnek el, ezért a módosítás mellett megszavazták, hogy egy jogi és gazdasági szakemberekből álló vizsgálóbizottságot állítsanak fel az ügy kivizsgálásának érdekében. Hegedűs Zoltán frakcióvezető szerint ugyanis azt történt, mintha egy gyereknek a szülei menzára adnának pénzt, azonban ő játékra költené el azt.

A közgyűlésen emellett elhangzott: továbbra is a DAKK-ra bízzák a tömegközlekedést a városban, illetve 67 millió forintnyi hitelt biztosítanak januárban a HMSZ Zrt. részére sportlétesítmények működtetésére.

Ez történt tehát az év utolsó közgyűlésén, a tervek szerint legközelebb február 8-án ül össze a testület.

Az ülésen történteket percről percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

12:53: Véget ért a rendkívüli ülés.

12:50:  Hatvanhét millió forintnyi kölcsönt biztosít a közgyűlés januárban a HMSZ Zrt.-nek sportlétesítmények működtetésére – szavazott a testület. A 320 főt foglalkoztató cég üzleti tervét azonban 4 igen, 2 tartózkodás és 8 nem szavazat mellett nem fogadták el. 4 igen, 1 tartózkodás és 9 nem mellett a Hód-fürdő tervét sem fogadták el.

Költségvetési kihágást sejt a Fidesz a fürdő ügyében 7

12:42: Lejár az önkormányzatnak a DAKK Zrt.-vel kötött szerződése, ezért a polgármesteri hivatalnak pályázatot kellett kiírnia a menetrend szerinti helyi tömegközlekedésre.

Márki-Zay Péter: mindössze egy pályázat érkezett, az is a DAKK részéről, így ismét az állami cég nyert. A probléma, hogy az eddigi 15 millió forint helyett 50 millió forintról adott ajánlatot, de mivel csak ez a vállalat pályázott, így nem volt más választás.

Hegedűs Zoltán: az igazsághoz hozzátartozik, hogy a DAKK megtámadta ezt a pályázatot, mert korábban máshogy írta ki azt a hivatal.

Mint elhangzott, az állami cég kiegészítő kérdéseket tett fel a pályázattal kapcsolatban, mivel úgy vélte, hogy a korábban kiírt 4 helyett legalább 6 busz kell ahhoz, hogy biztonságosan ellássák a helyi tömegközlekedést.

A testület megszavazta a napirendi pontot, így a jövőben is a DAKK lesz a szolgáltató.

Költségvetési kihágást sejt a Fidesz a fürdő ügyében 6

12:20: Az első napirendi pont a költségvetés módosítása. Varga Jánosné könyvvizsgáló elmondta, az előterjesztés tárgyalásra alkalmas. Kovács László fideszes képviselő pedig köszönetet mondott azért, hogy a polgármester napirendre vette a frakció módosítási javaslatait.

Márki-Zay Péter: ezt a napirendet már szeptemberben meg kellett volna szavazni, azaz a Fidesz ennyi ideje hátráltatja a költségvetés módosítását.  Egy átcsoportosítást kell a közgyűlésnek jóvá hagyni, a strand víztisztító berendezésének beruházását. Ez 170 millió forintot jelent, ami éves szinten 100 millió forintos megtakarítást hozna a fürdőnek. A fejlesztést eredetileg a város saját forrásból valósította volna meg, az átcsoportosítással azonban belügyminisztériumi támogatásból végeznék el a fejlesztést.

Hegedűs Zoltán: nem fedi a valóságot, hogy négy hónapja nem módosították a költségvetést, mert szeptemberben foglalkoztak a témával.

A frakció javaslata, hogy egy vizsgálóbizottságot állítsanak fel, ugyanis a képviselők úgy vélik, súlyos költségvetési kihágás történt a beruházással kapcsolatban, mert azon a költségvetési soron nem állt rendelkezésre a 170 millió forint, amire a polgármester közbeszerzést írt ki.

Hegedűs Zoltán szerint ez olyan, mintha egy gyereknek a szülei menzára adnak pénzt, és az összeget nem arra, hanem inkább játékra költi.

Kis Andrea alpolgármester: örül annak, hogy ennyi ideje van a Fidesznek, hogy ráérnek a képviselők ilyennel foglalkozni. Vizsgálóbizottságok állításában ugyanis már nagy gyakorlatuk van.

A testület megszavazta a költségvetés módosítását, ami így 24 milliárd 877 millió forintra módosult. A fideszes képviselők pedig egy jogi és gazdasági szakemberekből álló bizottság felállításáról is döntöttek a 170 milliós ügy kivizsgálása miatt.

12:18: Kezdődik az ülés. A testület határozatképes, Szabó Pál független képviselő nincs jelen.

Költségvetési kihágást sejt a Fidesz a fürdő ügyében 10

12:15: A nemrég elhunyt Szeli Ferenc baloldali politikus, egykori képviselő előtt tisztelgett a grémium. Nagy Ernő szocialista képviselő emlékezett meg róla néhány szóban. Mint elmondta, Szeli Ferenc halálával egy barátot vesztett el, és véleménye szerint pótolhatatlan veszteség érte a várost.

Költségvetési kihágást sejt a Fidesz a fürdő ügyében 1

12:10: Néhány perc múlva kezdés, addig összesítik és hivatalossá teszik a bizottságok szavazatait.

12:05: Még tart a bizottsági, így csúszik a közgyűlés.

11:50: Köszönjük olvasóinkat! Még bizottsági ülést tartanak a díszteremben, aztán kezdődik a közgyűlés.

Napirend:

1./ Az Önkormányzat 2018. évi költségvetésének módosítása

2./ Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának 2018. évi módosításának elfogadása

3./ Közszolgáltatási szerződés megkötése menetrend szerinti helyi személyszállításra

4./ Önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2019. évi üzleti terveivel kapcsolatos döntés

A fideszes képviselők a legutóbbi rendes közgyűlésen nem tartották tárgyalásra alkalmasnak a költségvetés módosítására készített anyagot,  így a témát levették a napirendről. A rendkívüli ülés összehívását ezért a határidő sürgőssége indokolja.

Fotó: Gémes Sándor