Hűtlen kezelés gyanúja a vásárhelyi polgármesteri hivatalnál

Nem csak Márki-Zay Péterrel, hanem az önkormányzattal is perben áll a kórház. Ügyvédjük szerint ráadásul a polgármesteri hivatalban egy 1,7 millió forintos szerződés kapcsán hűtlen kezelést is elkövethettek, ezért azt kérte a bíróságtól, hogy továbbítsa az ügy iratait az ügyészségnek –  írja a Makó Híradó.

Mintegy 112 millió forinttal tartozik a hódmezővásárhelyi önkormányzat a kórháznak, ezért az pert indított ennek behajtására, ennek volt a mai napon a perfelvételi eljárása. A Szegedi Törvényszéktől mindkét ügyvéd azt kérte, hogy a tartozásnak azon részére, amelyet az önkormányzat is elismer, hozzanak részítéletet, ám a kórház ügyvédje egy a polgármesteri hivatal és az önkormányzat közötti szerződésre is felhívta a figyelmét a bíróságnak, amely álláspontjuk szerint törvényellenes.

A polgármesteri hivatal és az önkormányzat két külön költségvetési szerv, a kórház pedig előbbinek tartozott 1,7 millió forinttal, ezt azonban „ingyenesen átruházták” az utóbbira. Az akció célja az lenne az ügyvéd szerint, hogy ennyivel csökkentsék a mintegy 112 millió forintos tartozást.
– Minden olyan civilizált jogrendszerben, ahol odafigyelnek az adófizetők pénzére, az egyik legszilárdabb törvényi rendelkezés az, hogy az államot, a költségvetést, költségvetési szervet megillető követelésről lemondani nem lehet. Azon túl, hogy ez a szerződés álláspontunk szerint érvénytelen, nagyon súlyos jogsértés is – mondta Kriveczky György.

Hozzátette: akik a szerződés létrehozása során az államháztartási törvénynek ezt a rendelkezését figyelmen kívül hagyták, a felperesi álláspont szerint nyilvánvalóan megvalósították a hanyag kezelés, de minimálisan a hűtlen kezelés törvényi tényállását is.

Az alperes ügyvédje szerint nem történt elengedés, csak átruházás, Kriveczky György azonban továbbra is fenntartotta, hogy álláspontjuk szerint ebben a formában ez törvénytelen.