Terror Strasbourgban: Allah akbart üvöltött a terrorista

Terhelő bizonyíték híján elengedték az őrizetből a strasbourgi támadó további két hozzátartozóját – közölte a párizsi ügyészség vasárnap.

Az ügyészség folytatja a nyomozást, hogy azonosíthassa Chekatt esetleges segítőit.

A hét folyamán összesen hét embert vettek őrizetbe a kedden Strasbourg belvárosában elkövetett támadással összefüggésben. A merénylő, a 29 éves Chérif Chekatt szüleit és két testvérét előző nap szabadon engedték, így már csak egy ember áll őrizet alatt. Az ügyészség folytatja a nyomozást, hogy azonosíthassa Chekatt esetleges segítőit.

A strasbourgi lövöldözésben négyen vesztették életüket és többen megsebesültek. Cherif Chekatt hosszú bűnlajstrommal rendelkezett: Franciaországban, Németországban és Svájcban összesen 27 alkalommal ítélték el valamilyen bűnügyben.

Feltételezések szerint a merénylő a börtönben radikalizálódott. Chekattot Strasbourg Neudorf negyedében lőtték le a járőröző rendőrök csütörtök este. Az Iszlám Állam azt állította, hogy Chekatt a dzsihadista szervezet “katonája” volt, a francia hatóságok azonban megkérdőjelezték ezt.
A támadó apja, Abdelkrim Chekatt a France 2 francia közszolgálati televíziócsatornának szombat este azt mondta, hogy fia az Iszlám Állam tanait követte, és azt vallotta: a dzsihadisták igaz ügyért küzdenek. Vasárnap százak emlékeztek meg a lövöldözés áldozatairól Strasbourgban.