Szombatra 16 centi havat ígérnek Vásárhelyre

Délnyugaton már havazik, az időkép szombatra 16 centi havat ígér Vásárhelyre. Majd meglátjuk, mert jelenleg nyoma sincs a havazásnak. Azért elő a hólapátokkal!

Az Országos Meteorológia Állomás délutántól, estétől délnyugat felől változó intenzitású havazás kezdődik, amely szombat reggelre az ország döntő részére kiterjed (északkeleten inkább csak délelőtt kezdődik).

A keleti, délkeleti határvidéken a hó mellett kis valószínűséggel és átmeneti jelleggel vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső, fagyott eső, ónos eső) is lehet. Szombat éjfélig a lehulló friss hó az ország déli, délkeleti felén általában 5-15 cm közé becsülhető, de a déli határvidéken helyenként 20 cm körüli hótakaró kialakulása sem zárható ki. Az ország északi, északnyugati felén többnyire 3-10 cm közötti hó várható. A legkevesebb hó az északnyugati tájakon (főként a határvidéken) valószínű: kb. folt/lepel – 3 cm.

Szombatra 16 centi havat ígérnek Vásárhelyre 1

Az Országos Meteorológiai Szolgálat ma délutáni hótérképe.

A megerősödő északi, északkeleti szél a hóval borított tájakon néhol (főként az Alpokalján és északkeleten) hordhatja a havat.

Az időkép szerint Hódmezővásárhelyre szombatra 16 centi vastag havat jelez. Ha valóban ennyi esik, akkor az hagyományosan nagy fennakadásokat okoz majd. A Magyar Közút, mely a Dunántúlon már hóeltakarítás végez, a városban csak a fő útvonalakat, azaz a 43-as és a 47-es nyomvonalát takarítja majd. A többi a város feladata, illetve a járdák síkosságmentesítése az adott ingatlantulajdonosok feladata. Konyhasóval az idén már nem szabad felszórni a járdákat, de az üzletekben kapható erre a célra alkalmazható só.