Márki-Zay mai napja: 3 per, 2 ítélet, 1 milliós büntetés

Márki-Zay Péter ügyvédje zárt tárgyalást szeretett volna kérni a vásárhelyi polgármester kórházra tett kijelentései miatt indult per mai tárgyalásán. A bíróságon kiderült, hogy nem is a vásárhelyi kórházban halt meg az asszony akit Márki-Zay említett. A polgármester másik két perében már ítélethirdetés is volt ma, az eredmény: másfél milliót kell fizetnie két másik felperesnek – írja a Makó Híradó.

„Ha Önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják. A barátom, amikor csontig vágta a kezét, még hazamehetett megvacsorázni, mielőtt ellátást kapott. Feri bácsi, a szomszédon 3 nap alatt reggelit, ebédet, vacsorát nem kapott, nemhogy kezelést. Ebben a kórházban meghalt egy 42 éves nő, egy kisbaba tavaly 3 napos korában, de erről Önök nem tudnak, mert hírzárlat van.”

Ezek miatt a kampányban elhangzott állítások miatt (is) áll bíróság előtt Márki-Zay Péter, a vásárhelyi kórház ugyanis beperelte őt, az intézmény jó hírnevének megsértése miatt.

Mindez azonban talán soha nem derült volna ki, ha a bíró elfogadja a polgármester ügyvédjének kérését, és zárt tárgyalást rendel el. Ez azonban nem történt meg, csak arra az időre, amíg meghallgattak egy újabb tanút. Márki-Zay Péter ezúttal ott volt a tárgyaláson, de nem járult hozzá, hogy róla kép és hangfelvétel készüljön a tárgyalóteremben.

A bíróság a tanút a 42 éves nő halálának részleteiről kérdezte, és kiderült, hogy a polgármester által mondottakkal ellentétben nem is a vásárhelyi kórházban hunyt el. Márki-Zay Péter ügyvédje azzal védekezett, hogy ügyfele az általa hallott információt adta tovább, a kórház ügyvédje szerint azonban ez nem mentesíti őt a valótlan tényállítás alól.

– Az, hogy “neki úgy tűnt”, hogy Vásárhelyen halt meg, nem védekezési alap, mert kijelentette nagy nyilvánosság előtt, hogy ebben a kórházban meghalt egy fiatal nő. Nem igaz. – nyomatékosította az ügyvéd.

Ám nem csak ebben a konkrét esetben, a többi pácienssel kapcsolatban állítottakat is cáfolta az ügyvéd kórházi jelentésekkel. Éppen ezért a kórház továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint valótlan kijelentéseivel sértette az intézmény jó hírnevét, miközben Márki-Zay Péter is kitart amellett, hogy az általa mondottak csak véleménynyilvánítások voltak.

Ebben a perben később, de még idén várható az ítélet, másik kettőt viszont ma már elbukott Márki Zay Péter. Végh Ibolya korábbi aljegyzővel és Paragi István, az Építészmester Kft. tulajdonosával kapcsolatos személyiségi jogi perében ugyanis első fokon a volt aljegyzőnek 1 millió , az cégtulajdonosnak félmillió forintot ítéltek meg. Eltiltották a további jogsértéstől és a több százezer forintos perköltséget is a polgármesternek kell állnia.