Korrupció

Az adóhatóság bűnügyi igazgatósága rendelte el a nyomozást a Jobbik korrupciógyanús pénzügyei kapcsán. Sajtóértesülések szerint a vidéki szervezetek körül is vizsgálódhatnak, így a párt vásárhelyi vezetőit, illetve az általuk polgármester-jelöltként támogatott városvezetőt is meghallgathatják a fekete pénzek nyomát kereső hatóságok.

Hódmezővásárhelyre is vezethetnek az úgynevezett zacskóspénzezés, pontosabban a Jobbik gyanús pénzügyeinek szálai – erről nem egy alkalommal írtunk az utóbbi időben. Legutóbb Cseri Tamás, a Fidesz képviselője fogalmazott úgy sajtótájékoztatóján: valószínű, hogy mint ahogy az ország minden pontját, úgy Vásárhelyt is érintik a Jobbikhoz köthető feketepénzek, azaz „erős a gyanú”, hogy ide is vándorolhattak a pártközpontból zacskós pénzek.

A Magyar Idők most közölte: elrendelte a nyomozást az adóhatóság a Jobbik korrupciógyanús pénzügyei miatt. A lap szerint akár százmillió forint kerülhetett a párthoz illegális támogatás formájában, ennek a pénznek az eredetét, a nyomát és a pártközpontból vezető további útját kutatják az illetékes nyomozó hatóságok.

A közbejelentéseiről ismert Tényi István mellett Szabó Balázs volt szekszárdi jobbikos fordult a Legfőbb Ügyészséghez a feltehetően Simicska Lajostól érkező, a feljelentők szerint bűncselekmény gyanúját megalapozó feketepénzforgalom miatt. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi igazgatósága pedig elrendelte a nyomozást a Jobbik korrupciógyanús pénzügyei miatt. A Magyar Idők arról ír, a nyomozó hatóság a feljelentőkel tudatja elsőként, hogy milyen bűncselekmény miatt folytatnak vizsgálatot, s ekkor kiderülhet az is, hogy a feljelentéskiegészítés részeként szerzett adatok alapján felmerült-e a költségvetési csalás, illetve a pénzmosás gyanúja.

Ismeretes, az ősszel elsőként Szabó Balázs volt szekszárdi jobbikos fordult a Legfőbb Ügyészséghez egykori pártja botrányával összefüggésben. Mint többször nyilatkozta, tudomására jutott, hogy a Jobbik feltehetően Simicska Lajostól úgy kapott pénzt, hogy azt Szabó Gábor pártigazgatóő az, aki személyesen segítette és irányította az év elején Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester-jelölti kampányáta regionális igazgatókon keresztül juttatta el a tagokhoz, akiknek kisebb összegekben kellett befizetni a pénzeket a Jobbik kasszájába. Szabó Balázs állítása szerint országos szinten akár százmillió forint is kerülhetett így a Jobbikhoz.

Szabó kifejtette, több regionális igazgatóval együtt legalább tizenöten meg tudják erősíteni állításait, amennyiben tanúként idézik be őket a nyomozás alatt. Szabó Balázs a Magyar Időknek el is juttatta a bizonylatot 360 ezer forint befizetéséről, amelyet a lap szerint tavaly márciusban, a pártigazgató kérésére és a tőle kapott pénzből utalt át a Jobbik Magyarországért Mozgalom számlaszámára. Tényi István pedig azután tett bejelentést az ügyészségen, hogy Kisberk Szabolcs, a Jobbikhoz kötődő N1TV volt főszerkesztője a párt médiaalapítványánál tapasztalt milliós feketepénz-forgalomról és zsebbe kapott fizetésemelésről beszélt.

Sajtóértesülések szerint a NAV bűnügyi igazgatósága által elrendelt nyomozás szálai vidékre is elvezethetnek. A Promenad úgy tudja, ennek keretében Hódmezővásárhelyen akár Dombi-Kiss Lászlót, a Jobbik helyi elnökét, Molnár Lászlónét, a párt helyi képviselőjét és a Jobbik által támogatott polgármester-jelöltként városvezetővé választott Márki-Zay Pétert is meghallgathatják a nyomozó hatóságok. Portálunk megkérdezte őket, kaptak-e már megkeresést az illetékes szervektől. Amint válaszolnak, frissítünk.

Frissítés:

Dombi-Kiss László kérdésünkre úgy felelt, semmilyen információja nincs arról, hogy Hódmezővásárhelyen is vizsgálódni fognak a nyomozó hatóságok a NAV bűnügyi igazgatósága által elrendelt nyomozás keretében, ezért nem tud arról, hogy meg akarnák hallgatni, és nem kapott megkeresést a nyomozó hatóságoktól.

Két nappal cikkünk megjelenését követően Molnár Lászlóné is válaszolt: nem tud róla, hogy pártja gyanús pénzügyeit illetően Vásárhelyen is tanúkat hallgatnának meg, így őt is, illetve megkeresést sem kapott az ügyben.

Márki-Zay Pétertől nem kaptunk választ. Sokadszorra…

Illusztráció: pixabay.com