Lázár János

A Civil Rádió Kelj fel Jancsi című műsora csütörtökön reggel ismét Lázár Jánost kérdezte, a tegnapi események mellett szóba került Mezőhegyes, Szeged, a dohányzás elleni törvényjavaslat, valamint Vásárhely is.

A műsort a Vásárhely24 szemlézte.

A műsorvezető elsőként a tegnapi parlamenti, majd fővárosi köztéri eseményekről kérdezte Lázár Jánost. A kormánypártisággal egyébként nem nagyon vádolható Fiala János a beszélgetést megelőző betelefonálós műsorrészben többször elmondta, szerinte a munka törvénykönyvének módosítása jelen helyzetben, 10-es listán 2-es jelentőségű, azt jogászkodás mindkét oldalról megítélni.

Lázár János a tegnapi parlamenti eseményeket provokációnak nevezete az ellenzék részéről, az Országgyűlés ellehetetlenítésének nem sok köze volt a munka törvénykönyvéhez. Az ellenzék átlépett egy határt és megengedhetetlen eszközöket kipróbálva próbált nyomást gyakorolni. Ennek pedig nincs helye az Országgyűlésben. Nem létezhet olyan téma, olyan ügy, amelyre az a válasz, ami azzal kezdődött, hogy a levezető elnököt nem engedik fel a pulpitusra. Az már más téma, hogy erről a választók mit gondolnak, de az esti tüntetésen kevés gyári munkást látott – tette hozzá. A parlamenti eseményeket – a műsorvezetővel egyetértésben – méltatlannak nevezte a képviselő.

Összegzésként még elmondta, a jogalkotó, a munkáltatók és a munkavállalók értelmes kompromisszuma volt megállapodni abban, hogy azokon a munkahelyeken, ahol többlet munka van, ott azok a munkavállalók akik többet akarnak dolgozni, ezt megtehessék.

Mezőhegyesről Lázár János elmondta,  óriási eredmény az, hogy a helyiek kezdeményezésére a földárverésre kitűzött 10 ezer hektár feletti mezőhegyesi birtokot sikerült megmenteni, az államnak visszavásárolni, célul tűzve azt, hogy az ország legnagyobb, legjobb agrárcégévé tegyék. A szocialisták által 2004-ben privatizált mezőhegyesi birtok 2016-ig széthullott, kifosztottá vált, olyan lett mint egy kerék nélküli Trabant, fogalmazott. A vetőmagüzemet 2 milliárdért egy francia cégnek adták tovább, melyet azonban nem sikerült megszerezni. Ez nem akadályozza, de nehezíti a most már állami kézbe került mezőhegyesi birtok felvirágoztatását, hiszen az ország legnagyobb vetőmag előállító területéről beszélünk.

A műsorvezető kérdésére Lázár elmondta, elkészült a dohányzás ellenes javaslatcsomag, melyet jövő héten nyújt be a miniszterelnöknek, annak kérésére. A tram trainről szólva januári feladat megállapodni abban például a két városon (Szeged és Vásárhely) belül, milyen tarifarendszerrel lehet majd használni az elővárosi vasutat.

Fiala János a tegnapi Délmagyar interjúról is kérdezte a képviselőt, aki ott úgy fogalmazott, Botka az új Demszky, akinek nincs jövőképe a 20 évvel későbbi Szegedről. Erre cikkben reagált Szeged polgármestere is, száműzöttnek nevezve Lázárt, akit Szeged elfoglalásával bíztak meg. Lázár János elmondta, Szeged fontos lenne a kormánynak, hogy olyan fejlesztéseket hajtsanak végre mint Debrecenben, vagy Kecskeméten, de Szegeden erre kevés a fogadó és a kezdeményező készség, elfáradtak. Hozzátette, egyáltalán nem érzi magát száműzöttnek, több országos feladata is van – Mezőhegyes, tram train, dohányzás ellenes stratégia – Szegeden pedig nincs tennivalója a jövő évi helyhatósági választásokkal kapcsolatban.

Vásárhelyen a térség választókerületi elnöke, itt a városlakóknak kell majd felmérni jövő ősszel, ellenzékben akarnak majd maradni, vagy sem.

Forrás: vasarhely24.com