Laczó András: az élő zene hatása a legfontosabb 3

A hódmezővásárhelyi Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola ma vendégül látta az Opera Nagykövetét, a Bartók – Pásztory díjas Laczó Andrást.

A Magyar Állami Operaház magánénekese egy negyvenöt perces előadás során próbálta a legkülönfélébb módon megismertetni az opera műfaját a hetedik osztályosoknak.

Laczó András: az élő zene hatása a legfontosabb

– Örömömre szolgál, hogy a Magyar Állami Operaház ismeretterjesztő programjának köszönhetően az ország kisebb és nagyobb városaiban egyaránt betekintést nyerhetnek a fiatalok az opera világába. Igyekszem mindezt különböző énekekkel és az élő zene varázsával megtenni, hiszen ebben a műfajban a hatás az, ami a legfontosabb, ezáltal pedig az az érzés, amit a hallgatóban generálunk. A hangom mellett kötelező kellék számomra a fuvola és a különböző maszkok viselése is, amelyek segítségével egy adott zenei történetet kézzelfoghatóbbá tudok tenni a diákok számára – nyilatkozta a művész.

Laczó András: az élő zene hatása a legfontosabb 2

Laczó András 26 éven keresztül varázsolta el a közönséget a Magyar Állami Operaház színpadán.

– Külön megtisztelő a számomra, hogy a szülővárosomhoz – Szegedhez – közel tudom hirdetni az opera szépségét és nagyságát. Persze annak, aki beül és végighallgatja, nincs más dolga, mint élvezni azt. Viszont azt tudni illik, hogy az opera előadásai témájukban és nehézségükben is különbözőek, ám ennek köszönhetően mindenki a maga ízlése szerint választhat az előadások közül. Az ismeretterjesztő program által, az előadásommal azt remélem, hogy adhatok egy fajta kulcsot ahhoz, hogy a gyermekek, fiatalok dönteni tudjanak a későbbiekben arról, hogy a sokszínű kínálatból melyik lesz a számukra a legmegfelelőbb. Tulajdonképpen ez egyfajta bevezetésként is szolgál az opera kultúrájába. És azt gondolom, hogy mellettünk, operaénekesek mellett úgy a pedagógusoknak, mint a szülőknek  felelősségük van ebben – hangsúlyozta az operaénekes.

Laczó András: az élő zene hatása a legfontosabb 3

Laczó András: az élő zene hatása a legfontosabb 4

Laczó András: az élő zene hatása a legfontosabb 5

Laczó András: az élő zene hatása a legfontosabb 6

Laczó András: az élő zene hatása a legfontosabb 7

Fotó: Gémes Sándor