Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 2

Több mint 8 órás közgyűlést tartott a vásárhelyi képviselő-testület pénteken. A parttalan viták és a személyeskedések ezúttal sem maradtak el. A Petőfi utcai iskolaépület átadása tovább húzódik. Cikkünkben percről percre olvashatja a történteket. 

Az év utolsó rendes ülése sem a béke jegyében telt Hódmezővásárhelyen. A Fidesz-frakció több pontot levett a napirendről, többek között a költségvetés módosítását is. Kovács László képviselő ezt azzal indokolta: nem tartják tárgyalásra alkalmasnak a polgármesteri hivatal által elkészített anyagot, továbbá Márki-Zay Péter lassan 10 hónapja több közgyűlési határozatot nem hajt végre, így megvan az okuk, amiért tartózkodnak a módosítástól. Amennyiben feltétlenül szükséges, úgy még az idén egy rendkívüli közgyűlésen módosítják a költségvetést.

Országos ügyek is előkerültek. Cseri Tamás szerint méltatlan egy megyei jogú városhoz, hogy a közgyűlésen arról kell vitatkozni, hogy Kis Andrea hiába ígérte meg, több mint fél éve nem mutatja be a Zuschlag-ügyben tett tanúvallomását. A fideszes képviselő hozzátette, mindez azért lehet, mert a szocialista alpolgármesternek takargatnivalója van az ügyben. Kis Andrea úgy reagált: Cseri Tamás előbb-utóbb bíróság előtt fog felelni a kijelentéseiért.

A Fidesz-frakció megszavazta, hogy a jövőben mindig viták nélkül fogadják el a napirendi pontokat, valamint 2019-ben a törvény által  meghatározott minimum hat rendes közgyűlést tartsák meg a májusi és az októberi választások miatt.

Az Eseti Interpellációs Bizottság vizsgálati eredményéről az elnök, Kovács László számolt be. A bizottság fél éves munkája során azzal foglalkozott, hogy miért távozott 33 munkavállaló a Városházáról március és május vége között. A köztisztviselők közül 22 főt hallgatott meg a bizottság, és a többségük azt mondta, elviselhetetlennek tartották a hivatalban kialakult nyomást és lelki terrort, valamint az ’50-es évekhez hasonló kommunista hangulat jellemezte a Városházát.

Márki-Zay Péter elvesztette a béketűrését a téma kapcsán, véleménye szerint a vizsgálati eredmény egy politikai fércmű és tömény hazugság. Kovács Lászlónak azt mondta, szégyellheti magát, amiért egy ilyen ügybe beleállt, és előtte főorvosként, képviselőként minden tiszteletét elvesztette. A polgármester azzal érvelt: ha annyira sok munkavállaló észlelt szabálytalanságot, akkor miért nem tettek feljelentést a munkaügyi bíróságon.

Kovács László úgy véli, neki nem kell szégyellni magát, a településvezetőnek azonban igen. Ő csak azt mondta el, amit a meghallgatásokon hallott a 22 embertől.

A következő nagy nézeteltérés a Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépület átadásával kapcsolatban alakult ki. A közgyűlés ugyan még július 30-án megszavazta, hogy az egész épületet átadják a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolának, azonban a hivatal szerint az a megállapodás jogi aggályokat vet fel és sérti az önkormányzat érdekeit, így egy másik, a város által meghatározott szerződést kell aláírnia a fenntartó református egyházközségnek.

Márki-Zay Péter kifejtette, az alapvető kérdés az, hogy az önkormányzatnak mi a felelőssége. – A tanítás és a taníttatás ugyanis nem önkormányzati feladat, de természetesen támogathatja azt. A közösségek támogatása és egyben tartása viszont igen, és az egyházközség előtt már több civil szervezet, például asztaliteniszezők és biliárdosok is kértek az épületben helyet. A Szőnyinek nincs szüksége az egész épületre – jelentette ki a polgármester.

A közgyűlés végül úgy döntött: az eredeti szerződést kössék meg az iskola átadása kapcsán. Márki-Zay Péter és Kis Andrea nemmel szavazott.

Az ülésen történteket percről-percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja: 

17:23: Vége a nyílt ülésnek, zárt kezdődik.

17:10: Az utolsó napirendi pont a Helyi Esélyegyenlőségi Program elfogadása. Az önkormányzat 2003 óta 5 évente új programot alkot az esélyegyenlőség és az egyenlő bánásmód erősítése céljából.

A közgyűlés egyhangúlag igennel szavaz.

16:46: Grezsa István: a polgármester utóbbi mondatai megint arra utalnak, hogy az indulatai elszabadultak. Így nem szabad hozzáállni a dolgokhoz. – Meg kell bíznunk az egyházban, hogy a civil szervezeteket jó gazda módjára fogadja majd az épületben – mondta.

Márki-Zay Péter továbbra sem támogatja, hogy az egész épület az iskoláé legyen.

Kis Andrea: az ő gyermeke is a Szőnyibe járt, és akkor a tanulóknak nem volt tornatermük. Bán Csaba akkor nem állt ki a testület elé segítségért. Azt is hiányolja, hogy az iskolai gazgatója nem mondta el egy közgyűlésen sem, hogy mik az elképzelései az épülettel.

Vágó János: méltatlan egy önkormányzathoz, hogy azon vitatkozik, hogy egy iskolának hogyan nem tud egy épületet átadni.

– Azon vitatkozunk, hogy egy iskolának odaadjunk-e olyat, amire nincs szüksége – reagált Márki-Zay.

Molnár Lászlóné Grezsa Istvánhoz: az általunk hozott határozatot felülírja a törvény. Ezen kár vitatkozni.

Grezsa István: a végrehajtást kellene szorgalmazni, így most fejezzék be ezt a vitát.

A vitát szavazással lezárták. A testület pedig ismét elhatározta, hogy az eredeti megállapodást köti meg a Szőnyivel az épület átadásáról.

16:24: Bán Csaba református lelkész kap szót. – Az utolsó 13 évben az iskola megduplázta a létszámát. Az intézmény a rangsorban jó iskolának számít, és boldog vagyok, hogy az ott folyó munkának részese lehetek – fejtette ki.

Az egyházközség jogászai több hibát találtak a városi szerződéssel kapcsolatban. – Október 27-én kaptam először a polgármester által előírt szerződést, a tervezet nem érkezett meg. Én elszoktam az egyoldalúságtól – jelezte a lelkész.

Bán Csaba elmondta, nem szerette volna, ha az egyezkedés a város nyilvánossága előtt történik, ehelyett azt szorgalmazta, hogy erre az ülésre már konkrét szerződés szülessen meg. Méltatlannak találja a helyzetet, hogy az ország 118. helyén álló iskolának könyörögnie kell egy épületért.

Grezsa István: teljes mértékben egyetért Bán Csabával. A napirendről vegyék le ezt a pontot, és a legközelebbi ülésen tárgyalják újra, mert akkorra már meg lehet írni egy jó szerződést. – A jövő mindenképpen az, hogy esélyt kell adjunk ennek az iskolának. Ha csak a jogi akadályokat néznénk, egy egyházi iskola sem működne a városban – tette hozzá.

Vágó János: a jogászok ne azt keressék, hogy nem lehet megoldani a helyzetet, hanem azt, hogyan lehet átadni az épületet a gyerekek érdekében.

– Ezek nem csak jogi kérdések. Az alapvető kérdés az, hogy az önkormányzatnak mi a felelőssége. A tanítás nem az, de természetesen támogathatja azt. A közösségek támogatása és egyben tartása viszont az, és az egyházközség előtt már több civil szervezet, például asztaliteniszezők és biliárdosok is kértek az épületben helyet. Véleményem szerint a Szőnyinek nincs szüksége az egész épületre – mondta Márki-Zay Péter.

Bán Csaba: nem akar vitába belemenni, de ha egy testület hoz egy határozat, annak vezetőjének azt végre kell hajtani.

16:12: A Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépület átadása a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolának – ez a következő téma. A közgyűlés ugyanis még július 30-án szavazta meg az átadást, azonban ez még mindig nem történt meg.

Tatár Zoltán aljegyző: az eredeti szerződés aggályos, több ponton sértené az önkormányzat érdekeit.

Márki-Zay Péter: a javaslatunk az, hogy az emeleti részbe járhatnának a négy felső osztály diákjai. A város által kínált szerződést kellene elfogadni.

Vágó János: a közgyűlés eldöntötte, hogy az egész épületet átadják a Szőnyinek, hogy a tanulók megfelelő körülmények között tudjanak tanulni.

15:50: Negyedórás technikai szünet jön.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 9

15:40: Vita alakult ki a napirend kapcsán Márki-Zay Péter és Kovács László között. Kis Andrea cáfolta, hogy 33 esetben elbocsátások történtek volna, ugyanis többször áthelyezés történt, amit a munkavállalók kértek.

Nagy Ernő: egy olyan napirendről van szó, ami megviseli az embert. – Amikor elvállaltam a bizottsági munkát, nem ujjongtam, de reméltem, hogy tiszta és átfogó képet kapunk. Több mint gyanús volt, hogy az egész jogi és közgazdasági csoport is egyszerre eltűnt, a két csapat egyszerre állt fel. A vizsgálati eredményt azonban nem tudom elfogadta – mondta.

A szocialista képviselő úgy gondolja, így karácsony előtt a munkával kellene foglalkozni, mert már ez a nap is feleslegesen ment el. – Szeretnék mindenkit megkérni arra, hogy ne hazugozzuk és ne hergeljük egymást. A város többségének elege van ebből – hívta fel a figyelmet.

A beszámolót elfogadták a képviselők. az arány 8-5.

15:10: Grezsa István: régóta ismeri Kovács Lászlót, és kevés ilyen embert tud, aki ennyire becsületes és lelkiismeretes. – A polgármester nem teheti meg, hogy ilyen szavakat használjon valaki ellen, még ha úgy is érzi, hogy igaza van – hangsúlyozta a képviselő. Úgy véli, 28 év alatt ilyen viták azért nem volt ilyen a Városházán.

Molnár Lászlóné: a vizsgálati eredmény stílustalan, ezért csodálkozik is, hogy Grezsa István megvédte Kovács Lászlót.

Kis Andrea: a hivatalban olyan dolgok történtek korábban, amiket nem is akarnak visszahozni. Volt olyan, akinek 190 és 210 napja volt bent.

Hegedűs Zoltán: terrorban tartották a munkavállalókat, elüldözték őket.

Márki-Zay Péter: úgy gondolja, hogy mi úgy azt akartuk, hogy 130-ból 30 ember elmenjen? Ez nem tett jót a hivatalnak.

Cseri Tamás: az kiabál, akinek a háza ég. – Ha ennek nem lenne valóságalapja, akkor nem kezd el hisztizni itt a közgyűlésen. Érzi, hogy ingoványos a talaj – fogalmazott a képviselő.

14:54: Kis Andrea: az hiba, hogy ha valakinek korábban nem volt polgármesteri tapasztalata, akkor nem látja át azonnal a hivatalt?

Kovács László: igen.

Márki-Zay Péter: ez arcátlanság. – Igenis pereljen be az, akinek problémája van – mondta.

Kovács László: “szégyellni valóm nekem nincs, Önnek van. Én azt mondtam el, amiket a meghallgatásokon hallottam a 22 embertől.” – Ezeknek az embereknek az Ön által kialakított légkör miatt nem volt maradásuk a Városházán – jelentette ki.

Márki-Zay Péter szerint Kovács Lászlónak szégyellnie kell magát minden tisztességes ember előtt.

Hegedűs Zoltán: nem azzal van a gond, hogy a polgármester el akarta küldeni ezeket az embereket, hanem az, hogy ezt lelki terrorral tette meg. – Volt, akinek az egészsége ráment erre. Úgy gondolja, hogy 22 ember hazudik, és csak Önnek van igaza? – kérdezte.

Márki-Zay Péter: ez hazugság, mert könyörögtek az embereknek, hogy maradjanak itt. A nyilvánosságra hozott névtelen tanúvallomások hazugságok.

14:42: Márki-Zay szerint az is érdekes, hogy addig ment el a legtöbb munkavállaló, amíg Lázár János miniszter volt, utána már kevesebben. A legtöbben fideszes hivatalokban kaptak állást. – Ha annyira sok munkavállaló volt elégedetlen, akkor miért nem tettek feljelentést a munkaügyi bíróságon? – érdeklődött.

Kovács László: megérti a polgármester érzékenységét és indulatait. A köztisztviselők nem szerettek volna közszereplővé válni, és nem szerettek volna a polgármester céljává válni. – Én nem hazudtam, és ne fenyegessen engem se itt, se máshol. Ha valamit akar jogi úton, tegye meg- reagált a fideszes képviselő.

14:29: – Az első gondolatom az volt, hogy perelnem kellene hazugságért, hírnév megsértéséért és rágalmazásért, de mivel közszereplő vagyok, sok mindent tűrnöm kell – reagált Márki-Zay Péter, hozzátéve, ezeknek a szavaknak a felolvasásával Kovács László elvesztette minden tiszteletét.

A polgármester szerint az anyag politikai fércmű, ami tele van hazugsággal. – Hiába hazudoznak, én a hanganyagokkal tudom igazolni, mi hogy történt. A meghallgatásokat itt viszont nem vették fel és egyetlen állítást sem tudnak bizonyítani. Az én felvételeim teljesen törvényesek – hangsúlyozta a városvezető.

Márki-Zay szerint abszurd az a sok állítás, amit ez a vizsgálati eredmény tartalmaz. – Ha valakinek feltörték a szekrényét, miért csak fél évvel utána egy bizottságnak jelzi? – tette fel a kérdést.

– Ha a saját gerincük nem ér ennyit, akkor folytassák ezt – mondta a politikus.

14:06: Az Eseti Interpellációs Bizottság vizsgálati eredményéről Kovács László elnök számol be. A bizottság május 29-én alakult abból a célból, hogy kiderítse, mi volt az oka annak, hogy március és május vége között 33 munkavállaló hagyta ott a Városházán.

A vizsgálat november 30-án véget ért. Kovács László ismertette, az öttagú bizottság meghallgatta az érintett személyek többségét. – 22 fő lehetőséget adott arra, hogy nem csak írásban, hanem személyesen is kifejti a véleményét, akár a polgármester és az alpolgármester jelenlétében is – mondta a képviselő.

A bizottság az elbocsátások szakszerűségét és körülményeit vizsgálta meg. Kovács László szerint súlyos észrevételek születtek, például az, hogy Márki-Zay Péter hivatalba lépése után hetekig nem volt olyan személy, aki intézni tudta volna a banki átutalásokat. – Az apparátusi beszélgetéseken nem szakmai, hivatali ügyekről, hanem politikai vitákról volt szó, például Lázár János becsmérléséről – jelentette ki az elnök. Hozzátette, a köztisztviselők szerint sokáig “fogni kellett” a polgármester kezét, hogy eligazodjon a hivatalban és az önkormányzati feladatok között.

– A félelem fészkévé vált az önkormányzat, ugyanis teljesen jogszerűtlenül diktafonos felvételeket készített a beszélgetésekről a polgármester. Az ’50-es évek hangulata tért vissza a hivatalba. Márki-Zay Péter azt is sokat hangoztatta, hogy rablóból lesz a legjobb pandúr, és aki nem bólogatott, az mehetett  – folytatta Kovács László.

Állítása szerint a megkérdezettek 77 százaléka bizonytalannak érezte a munkahelyét, emellett több köztisztviselő fizetését a polgármester a felére lecsökkentette, és arra kérte őket, hogy keressenek valami terhelő bizonyítékot az előző városvezetésre.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 3

14:04: A jövőben is folytatja a Rudnay Gyula művészeti ösztöndíjat a város – szavazta meg a grémium.

14:01: A Magyar Labdarugó Szövetség minden városban lehetőséget biztosít arra, hogy 10 százalékos önkormányzati önrésszel 12×24 méteres ovifoci pályát épít. Vásárhelynek ehhez 8 millió forintot kellene biztosítania.

A közgyűlés egyhangúlag támogatta a felvetést.

13:57: Vásárhely és Székkutas is úgy döntött, hogy nem kívánják az Adó-végrehajtási és Közterület-felügyeleti Társulást tovább működtetni. A testület elfogadta az erről szóló határozatot.

13:33: A folyamatban lévő közbeszerzések tájékoztatója kapcsán Hegedűs Zoltán elmondta, nagyon lassan haladnak az eljárások, ami sok esetben felveti a szakmai munka hiányát. – Ez abból is adódhat, hogy az a szakértői gárda, aki régebben intézte ezeket az ügyeket, ma már nem a Városházán dolgozik – vélte a képviselő.

Márki-Zay Péter elismerte, hogy hirtelen áprilisban felmondott a csapat, így már nem segítik a hivatal munkáját.

Kovács László szerint bőven van munka és teendő, mert a legtöbb folyamatban lévő beruházást még a régi, és nem a mostani városvezetés indította el.

A polgármester erre reagálva elmondta: ez a többi városban is így van, hogy még az előző években megkötött megállapodások projektjeit hajtják végre. – Meg kell nézni, például Makón is ez a helyzet. A Modern Városok Programban valóban lemaradt Vásárhely, de azért, mert Orbán Viktor itt írta utoljára az ezzel kapcsolatos szerződéseket – tette hozzá.

Márki-Zay azt is elmondta: az Európai Unió azért indított el eljárást Magyarországgal szemben, mert a Fidesz korrupt.

Grezsa István fideszes képviselő: a polgármester attól a kormánytól vár forrásokat, amit folyamatosan negatív jelzőkkel illet. – A napokban jelent meg a hír, hogy rekordott döntött a magyar gazdaság növekedése. 5,2 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi szinthez képest. Az önkormányzatok is hatalmas forrásokat kaptak idén, így azt sem lehet mondani, hogy ha egy város ellenzéki, akkor nem jut előre. Ahol korrupció van, ott nincs ekkora növekedés – hívta fel a figyelmet a politikus, hozzátéve, ezért nem érti, hogy miért kellett többször is azt mondania a polgármesternek Orbán Viktorra, hogy börtönbe kell zárni.

Márki-Zay Péter: nem akarta börtönbe zárni, de fél, hogy az lesz a vége. Állítja, hogy Magyarország rossz helyzetben van az Európai Unión belül az itt zajló korrupció miatt.

13:26: Folytatódik az ülés a magánszemélyek építményadójának mentessége témában. Kurucz Roland, a Közgazdasági Iroda Adócsoportjának vezetője elmondta, az előterjesztés szerint a 101 négyzetméternél nagyobb ingatlanban élőknél is eltörölnék az építményadót, így a városban senkinek nem kellene ilyen adóterhet fizetni.

Hegedűs Zoltán: a frakció nem támogatja, hogy ezt megtegyék. Aki tehetősebb, az járuljon hozzá a település működéséhez. – Az így befolyó 37 millió forintból több száz gyermek sportolását tudnánk támogatni – mondta a politikus.

Márki-Zay Péter: ez már a kampányban is programpontja volt, így reméli, hogy egyszer véglegesen eltörlik majd ezt az adóterhet. Véleménye szerint van olyan 101 négyzetméternél nagyobb ingatlanban élő, aki szociálisan rászoruló.

8-4 arányban leszavazták az eltörlést.

12:21: Megszavazták a napirendek vita nélküli elfogadását és a jövő évi közgyűlések számait, időpontjait. Ebédszünet következik, 13:25-kor folytatódik az ülés.

11:50: A Fidesz-frakció azt szeretné elérni, hogy a jövőben a közgyűlés vita nélkül fogadja el a napirendi pontokat, illetve 2019-ben a választási hónapokban ne tartsanak közgyűlést.

Varga Ildikó jegyző szerint logikailag ellentmondásos a rendelet, mivel egyik helyen minden hónap második péntekét jelölik meg közgyűlési időpontként, egy másik helyen meg csak bizonyos hónapok vannak felsorolva.

Hegedűs Zoltán szerint ez nem törvénysértő, ezért tartják magukat az álláspontjukat.

Benkő Zsolt: amikor a jegyző ilyet tapasztal egy korábban beadott anyag kapcsán, akkor miért nem jelzi azt az érintetteknek a közgyűlés előtt, hogy az már elfogadható legyen?

Kis Andrea: aki évek óta a képviselői padsorokban ül, az rájöhetett volna, hogy ez a beadvány nem megfelelő. Nem támogatja, hogy elvegyék a vita lehetőségét a napirendi pontok elfogadásánál.

Vita alakult ki a demokrácia és a politikai megnyilvánulások kapcsán Kószó Péter és Márki-Zay Péter között. A polgármester hangsúlyozza, hogy ő nem tud azonosulni a Fidesz mostani politikájával.

Kovács László: térjenek vissza a napirendi pontra. Azért kezdeményezik, hogy vita nélkül fogadják el a napirendi pontokat, mert volt olyan, hogy több órán át erről vitatkoztak, és nem a tényleges munkáról volt szó.

Márki-Zay Péter: az akadályozza a működést, ha a közgyűlés bizonyos pontokról nem tárgyal.

Hegedűs Zoltán: valóban van hiányosság az előterjesztésben, nincs benne, hogy 2019-re gondoltak. Ennyi módosítást kér.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 17

11:39: A beszámoló után az idei közfoglalkoztatás a téma. Tari Ibolya csoportvezető elmondta, az országos tendencia nálunk is tapasztalható, azaz egyre csökken a regisztrált álláskeresők száma. Jelenleg 124 közmunkás van a városban.

Molnár Lászlóné: amennyiben valaki jelentkezik közmunkára, elképzelhető-e, hogy nem kap munkát?

Tari Ibolya: mindenkinek tudnak munkát kínálni, azonban vannak olyanok, akik épp az adott munkakört nem bírják ellátni.

Bálint Gabriella fideszes képviselő: személyesen is tapasztalja, hogy fontos a közmukások munkája. A közfoglalkoztatást minimális szinten meg kell tartani, mert vannak olyanok, akik bizonyos okok miatt nem tudnak elhelyezkedni a versenyszférában.

11:18: A harmadik napirendi pont a közgyűlés 2019. év első félévének munkaterve. 8-6 arányban leszavazták, hogy májusban legyen közgyűlés az abban a hónapban esedékes EP-választás miatt. A napirendi pontokat az áprilisi ülésen tárgyalják majd meg.

Kószó Péter javasolja, hogy a védőoltásokkal kapcsolatos beszámolót hozzák előrébb, mert délután 2 órakor Mészáros Sándor szülész-nőgyógyász temetése lesz, és azon szeretne részt venni.

11:00: Nem fogadták el a Hód-Fürdő és a HMSZ Zrt. üzleti tervét sem. Utóbbiban egyhangúlag döntött így a testület.

Kovács Pál, a HMSZ Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatója: 70 oldalas anyagot állítottak össze a közgyűlésre, így legalább annyit elvárt volna, hogy a grémium feltegye az ezzel kapcsolatos kérdéseit, jelezze a problémáit. 320 ember dolgozik a cégnél.

Márki-Zay Péter: a HMSZ jövő évi terve nagy terhet róna a költségvetésre. Sok jó kezdeményezésük van, de sok támogatást kellene adnia a városnak a cégnek.

Kovács Pál: ez nem támogatás, hanem szolgáltatásnyújtás. Az üzemeltetésben folyamatosan hatékonyságra törekednek. A közétkeztetésben 7-8 év alatt mindössze kétszer történt minimális emelés, a sport területén pedig 50 millió forint támogatásból 74 millió forintot kellett kifizetniük bérekre. – Nem kidobáljuk a pénzt, munka helyett nem mást csináljuk. A politikai viták miatt mi húzzuk a rövidebbet – tette hozzá az igazgató.

Nagy Ernő: a gazdasági társaságok beszámolóit, terveit a jövőben kötelező legyen elmondaniuk a vezetőknek a közgyűlésen, mivel a város lakosságának joga van tudni, melyik cégnél mi a helyzet.

10:35: Fekete Ferenc: nem tudja támogatni a strandon az áremeléseket és az egész éves üzleti tervet, mivel arról nem egyeztettek a képviselőkkel.

Márki-Zay Péter: korábban 990 forintról 1400 forintra emelték a strandbelépőket, most pedig 100 forintos növelést nem támogatnak.

Hegedűs Zoltán: a külföldi edzőtáborozóknak miért csökkentették le a fürdő területén lévő konditerem használati árát? Eddig 7500 forint volt, most 3000, mint a vásárhelyi egyesületeknek.

Gömöri Csilla fürdővezető: jelezték, hogy így többen használnák a termet, így az árbevétel is nagyobb lehet.

Márki-Zay szerint is üzleti alapon történik ez.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 20

10:30: Molnár Lászlóné: akkor leveszik-e a feliratot a VTV képernyőjéről, vagy nem?

Rókus Ákos: ahogy a polgármester is elmondta, majd a bíróság eldönti, hogy igaz-e a kiírás. A jogszabály sérült, amint megvalósult, akkor lekerül.

Kis Andrea szerint Rókus Ákosnak el kellene fogadnia Tatár Zoltán álláspontját, és el kellene tüntetni a kiírást.

10:08: Hegedűs Zoltán szerint teljesen helytálló a felirat, mert Márki-Zay célja, hogy tönkretegye a Vásárhelyi Televíziót és ezzel 14 ember munkáját. – Mi, a tulajdonosok döntöttünk arról, hogy mikor mennyi pénzt kapjon a tévé. Márki-Zay Péternek egyértelmű, hogy a városi televízió vezetőjével és műsorstruktúrájával van problémája – jelentette ki a frakcióvezető.

Márki-Zay Péter szerint Hegedűs Zoltán ismét hazudott. Molnár Lászlóné úgy látja, hogy le kellene venni a feliratot a képernyőről, továbbá a tévének nem makói történésekkel kellene foglalkoznia.

Rókus Ákos: a makói tévével néhány éve kötöttek szerződést, így az ottani anyagokat ingyen kapják. – December 15 után senki nem fog maradni a VTV-nél, mert a cég fizetésképtelen, így nem kapnak pénzt. Családos emberekről van szó, akik az ünnepek előtt kerülnek nehéz helyzetbe – ismertette az ügyvezető.

Hozzátette, amennyiben megtörténik a pótbefizetés, akkor módosítják a feliratot arra, hogy Márki-Zay Péter teljesítette a működéshez szükéges feltételeket.

Kószó Péter: a gazdasági vita politikai vitával keveredik. Azt kéri, hogy ezeket válasszák külön, és kérdezzék meg Varga Jánosné könyvvizsgálót, hogy politikamentesen tájékoztassa a közgyűlést a VTV helyzetéről.

Varga Jánosné: a sok vita közepette és a hitelfelvétel helyett elsőként mindig azon kellene gondolkozni, hogy ezeket az önkormányzati cégeket fenn akarják-e tartani. – Javaslom, hogy egy intézkedési tervet hozzunk létre, hogy mit tudunk elérni ezeknek a Kft.-nek a működésével kapcsolatban – mondta.

Kószó Péter is ezt támogatja.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 18

09:47: Az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok 2019. évi üzleti terveivel kapcsolatos döntés a következő téma. A cégek képviselői nem kívántak szóban kiegészítést tenni a leírt anyagokhoz.

Nagy Ernő szocialista képviselő: a Hód-Fürdő Kft. hosszú évek óta veszteséges, ezért hibát követett el a közgyűlés, amikor leszavazta, hogy a város hitelt vegyen fel a strand fejlesztése miatt. Ezzel továbbra is nehéz helyzetben van a fürdő, ahol jövőre minimális áremelés lesz.

Molnár Lászlóné a Szerdahelyi NKft. ügyvezetőjéhez, Rókus Ákoshoz: a Vásárhelyi Televízió képernyőjén folyamatosan az olvasható, hogy Márki-Zay Péter jogszabályt sértett és nem utalta át a szükséges önkormányzati forrást a médium működéséhez. – Milyen jogszabályt sértett meg a polgármester? – érdeklődött.

Rókus Ákos: a tévé nem kapta meg a közgyűlés által korábban megszavazott forrásokat és pótbefizetés sem történt meg.

Tatár Zoltán aljegyző: a társaság alapító okirata nem teszi lehetővé a polgármester részéről a pótbefizetést, ezért először a jogi dolgokat kellett volna rendbe tenni.

Rókus Ákos: az okirat szerint kizárólag a közgyűlés dönthet a pótbefizetésekről.

Molnár Lászlóné: akkor le kellene venni azt a feliratot a képernyőről, mert hazugság.

Rókus Ákos: a helyi rendeletet megsérti a jelenleg fennálló állapot, ezért a jogszabály sérül.

Márki-Zay Péter szerint sem igaz a felirat.

09:44: Az első napirendi pont következik: a közgyűlés időpontjának meghatározása. A testület döntése szerint a következő rendes ülés február 8-án, reggel 8 órától lesz.

09:28: Lezárultak a napirend előtti felszólalások. 9 óra 40-kor folytatódik a közgyűlés.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 11

09:23: Hegedűs Zoltán: Márki-Zay Péter mindig arra hivatkozik, hogy magánszemélyek adományaiból finanszírozta a kampányát. A jobbikos zacskóspénzek éppen erről szólnak, hogy a pártközpontokból leküldték a pénzeket, szétosztották a tagok között, és azok magánszemélyekként fizették be a párt számláira. A képviselő szerint ezért gyanús Márki-Zay kampánya is.

– Városi ügyekben hányszor tett feljelentést és azok milyen eredménnyel zárultak? – kérdezte a polgármestert a frakcióvezető.

Márki-Zay Péter: öt-hat alkalommal, de a rendőrség és az ügyészség is utasított belőlük vissza. Hegedűs Zoltán írásban kap részleteset választ.

09:14: Benkő Zsolt Márki-Zay Péter szavaira: a Jobbik-pénzek kapcsán már tart a nyomozás, így nem kell újabb feljelentést tenni.

Cseri Tamás a polgármesternek azt a korábbi kijelentéseit utasítja vissza, hogy a Fidesz irányítja a bíróságokat.

Országos ügyek és perrel fenyegetések vették át a főszerepet. Kis Adrea azt kéri, foglalkozzanak a tényleges munkával.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 21

09:05: Vágó János fideszes képviselő az iránt érdeklődik, hogy áll az önkormányzat kuka örökbefogadási programja, illetve hogyan áll a Kutasi úti 1919-es emlékmű felújítása, amire közadakozást hirdettek.

Kis Andrea: a centenáriumi emlékműre eddig 198 ezer 500 forint gyűlt össze, és a lehető legtöbb helyen hirdetik a lakosság körében, hogy lehet adakozni. A kukákkal kapcsolatban írásban kap részletes választ Vágó János.

Kószó Péter: ez a kukaprogram félreérthető, mivel nevek szerepelnek egy-egy szemetesládán.

Márki-Zay Péter: a legtöbb örökbefogadó nem kérte, hogy rajta legyen a neve a kukán, a Kószó Péter által elmondott okok miatt. A program célja, hogy minél kevesebb legyen a szétdobált szemét a városban.

09:00: Benkő Zsolt: a korrupció témájában Márki-Zay Péternek a saját háza táján kellene szétnéznie, ugyanis mint kiderült, a Jobbik zacskókban osztogatta a pénzt a választókerületekbe. A fideszes képviselő szerint Hódmezővásárhely sem volt kivétel, így Molnárnétól azt kérdezte: “milyen érzés volt megfogni Simicska pénzes zacskóját?”

Molnár Lászlóné: Simicska régebben a Fidesz szekerét tolta, így ugyanezt vissza is lehetne kérdezni.

Márki-Zay Péter: amennyiben Benkő Zsoltnak bármilyen bizonyítéka van, tegyen feljelentést. Méltatlannak találja a most kialakult stílust.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 10

08:37: Hegedűs Zoltán Mucsi László beszámolója kapcsán: nyolc hónapja várjuk a polgármester városfejlesztési koncepcióját, mert az még nem került elő.

Márki-Zay Péter: meg fogják kapni. Januárban azzal támadták, hogy nincs programja, aztán kiderült, hogy mégis volt.

Cseri Tamás: az önkormányzat havilapja, a Vásárhelyi Valóság lassan már nem tényeket, hanem inkább véleményeket közöl, holott a vásárhelyi adófizetők pénzéből fenntartott újságnak objektívnek, kiegyensúlyozottnak kellene lennie. – Ne csak az egyik oldal jelenjen meg a médiumban – tette hozzá a fideszes képviselő.

Kis Andrea alpolgármester: más helyi médiumokat is arra kellene kérni, hogy mindkét oldal álláspontja megjelenhessen. A fideszesek jó kezdeményezéseiről is beszámolnak az önkormányzati újságban.

Cseri Tamás: mivel a legtöbb helyi médium magánkézben van, így sok köze nincs ahhoz, hol mi jelenhet meg, de biztosítja Kis Andreát arról, hogy ha a Zuschlag-ügyben kikéri a tanúvallomását, akkor azt a helyi média változtatás nélkül megjelenteti.

Kis Andrea nem kívánt reagálni a felszólalásra, Márki-Zay szerint pedig Zuschlag János a Fidesz bűnözője.

Molnár Lászlóné jobbikos képviselő arra kéri Cseri Tamást, hogy fogja vissza a szereplési vágyát, és inkább a közgyűlési témákkal foglalkozzanak.

Cseri Tamás: valóban méltatlan egy megyei jogú város közgyűlésén, hogy vissza kell olvasni a jegyzőkönyveket, ugyanis Kis Andrea több mint fél éve megígérte, hogy bemutatja a tanúvallomását. A képviselő szerint mindez azért történik, mert a szocialista alpolgármesternek takargatnivalója van a Zuschlag-ügyben.

Kis Andrea: nem szeretne közös szappanoperát Cseri Tamással. Ha eljön az a pont, amikor már tűrhetetlen a vádaskodás, akkor összegyűjti az elhangzott kijelentéseket, és a bíróság elé viszi azokat.

Molnár Lászlóné nem érti, Cseri Tamás miért kapott újabb felszólalási lehetőséget a témában. Kószó Péter fideszes képviselő nyugalomra intette a jobbikos képviselőt, Márki-Zay Péternek pedig azt mondta: Cseri Tamás a korrupció ellen küzd, amit a polgármester is oly sokszor emleget.

Márki-Zay Péter szerint valóban el lehetne kezdeni a korrupció feltárását, például az előző városvezetés idején történt furcsa esetekkel kapcsolatban.

08:20: Mucsi László, a Városfejlesztési Iroda vezetője tart beszámolót a városban zajló beruházásokról. Mint elmondta, a kutasi és az erzsébeti utat összekötő keleti elkerülő még az idén elkészül, és a jövő év elején átadhatják a forgalomnak. Az új út által a városból kitilthatják a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket, amivel jelentősen jobbá válhat a településen az életminőség.

Az Eötvös-iskola korszerűsítésénél a közbeszerzés most zajlik. A Szociális város rehabilitáció második ütemében 118 önkormányzati lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg. A külterületi dűlőutak munkálatai is zajlanak, például az Erzsébeti és a Csomorkányi út között húzódó úton.

– Már nem lámpa irányítja a forgalmat az Ady Endre utcai körforgalomnál – ismertette Mucsi László, hozzátéve, január-február körül ismét visszakerül a lámpa a csomóponthoz, mivel akkor az északi oldalt bontják fel.

A Varga Tamás Általános Iskola ebédlő-felújításánál a közbeszerzés van folyamatban. A Modern Városok Program keretében a Németh László Gimnázum egy 2000 négyzetméteres új szárnnyal bővül, ennek tervei elkészültek. A Bethlen-gimnázium 3900 négyzetméteres bővítésénél a közbeszerzés a jövő év elején kiírható.

Márki-Zay Péter: a beszámoló is mutatja, hogy a fejlesztések nem álltak meg, egy beruházás sem áll.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 5

08:14: Szöllősi Gábor, az Alföldi Kerekesek bizottságának elnöke kért napirend előtt felszólalási lehetőséget. A hódtói skate-pálya állapota kapcsán elmondta, az ígéretek ellenére évek óta nem újították fel a pályát, holott a BMX-sek így méltó körülmények között sportolhatnának, sőt, akár a sportág olimpiáját is megrendezhetnék ott.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője válaszolt: az ezzel kapcsolatos tervek korábban elkészültek, emlékei szerint a beruházás 9 millió forintba kerülne. A projekt kivitelezésre vár.

Márki-Zay Péter: akkor ezt az összeget be kellene tervezni a jövő évi költségvetésbe.

08:14: Szavazás következett: több pont lekerült a napirendről.

08:03: Kovács László levételre javasolja a költségvetés módosítását, ugyanis mint ahogy azt már bizottsági ülésen is jelezte, nem tartja tárgyalásra alkalmasnak az anyagot. – A lakások és helyiségek bérletéről és a Fandante Kamarakórus támogatásáról se tárgyaljanak – javasolta a fideszes képviselő, aki szeretné, ha vita nélkül elfogadnák a napirendet. Hozzátette, a költségvetés módosításáról később, még az idén rendkívüli közgyűlésen döntsenek.

Márki-Zay Péter: szomorúan látja, hogy a költségvetés módosítását ez alkalommal is leveszik a napirendről a képviselők, mivel 800 millió forintról és több száz ember béréről lenne szó. A polgármester arra kéri a városatyákat, hogy határozzák meg a rendkívüli közgyűlés időpontját, mert négy hónapja húzódik a módosítás.

Kovács László: “Ön pálcát tör a Fidesz-frakció felett, holott lassan 10 hónapja több közgyűlési határozatot nem hajt végre. Megvan az okunk rá, amiért tartózkodunk a módosítástól.”

Fekete Ferenc (Fidesz): a polgármester azzal vádolja a fideszes képviselőket, hogy semmit nem támogatnak, holott épp a városvezető nem támogat semmit, például a Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány sem kapta meg a számára megszavazott 60 millió forintot,

08:02: Márki-Zay Péter polgármester megnyitotta a közgyűlést. Kecskeméti Rita fideszes képviselő nincs jelen.

Közgyűlés Vásárhelyen - 8 órától élő! 6

08:00: Megszólalt a csengő, kezdődik az ülés.

07:45: Köszöntjük olvasóinkat a Városháza díszterméből! Hamarosan kezdődik a közgyűlés, tartsanak velünk. A terem még csendes, csak néhány képviselő érkezett meg.

Napirend:

1. /Napirend: A Közgyűlés időpontjának meghatározása

2. /Napirend: Az Önkormányzat 2018. évi költségvetésének módosítása

3. /Napirend: A Közgyűlés 2019. évi I. féléves munkaterve

4./ Napirend: Beszámoló a 2018. évi közfoglalkoztatásról

5./ Napirend: Beszámoló a polgármester átruházott hatásköreinek gyakorlásáról

6./ Napirend: Varicella incidencia és prevalencia

7./ Napirend: Egyebek

Fotó: Gémes Sándor