Viharos közgyűlés várható Vásárhelyen: vitákkal búcsúztathatják az évet a képviselők 1

Több témában is jelentős nézeteltérés alakulhat ki holnap a vásárhelyi közgyűlésen. Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője ismertette a főbb napirendi pontokat csütörtökön.

Megtörtént ma a városvezetés és a Fidesz-frakció között az egyeztetés a pénteki közgyűlés napirendi pontjairól. Ezek egyike a költségvetés módosítása, amit a kormánypárti képviselők levételre javasolnak, mivel tartalmilag nem tartják azt tárgyalásra alkalmasnak. – Az ezzel kapcsolatos egyeztetések folytatódnak, így amennyiben szükséges, még idén akár egy rendkívüli közgyűlésen módosítjuk azt – ismertette Hegedűs Zoltán.

Hozzátette, a legnagyobb vita az Eseti Interpellációs Bizottság beszámolója kapcsán várható. A bizottság vizsgálati eredménye szerint ugyanis 33 munkavállaló azért távozott március és május vége között a Városházáról, mert elviselhetetlennek tartotta a munkakörülményeket. – A bizottság a munkája során feltárta a lelki terrort és a nyomást, amik miatt a dolgozók egyharmada szinte elmenekült a hivatalból – jelentette ki a politikus.

Viharos közgyűlés várható Vásárhelyen: vitákkal búcsúztathatják az évet a képviselők

A képviselő elmondta, a frakció szeretné az önkormányzati SZMSZ-t módosítani, hogy a jövőben vita nélkül fogadják el a napirendi pontokat, illetve jövőre a törvény által előírt minimális 6 rendes közgyűlést tartsák meg. Ennek oka, hogy májusban és októberben is választások lesznek, ami nagyon leterheli a polgármesteri hivatal munkatársait, így a januári és a nyári szüneten túl májusban, szeptemberben és októberben sem ülésezne a testület.

Márki-Zay Péter polgármester a magánszemélyek építményadójának eltörlését szorgalmazza. Hegedűs Zoltán elmondta, ezt nem támogatják, ugyanis a 101 négyzetméter alatti ingatlanok tulajdonosainak már most sem kell fizetni, és az ennél nagyobb ingatlanok esetében sem kér nagy összeget a város. – Akinek nagyobb vagyona van és tehetősebb, az járuljon hozzá valamennyivel a település működéséhez. Az ebből befolyó 30-50 millió forint közötti összeg elegendő arra, hogy több száz fiatal sportolását támogassuk – indokolta a Fidesz álláspontját a képviselő.

A közgyűlésre a frakció egy olyan szerződést is beterjeszt, ami megoldaná a még július végén megszavazott Petőfi utca 6. szám alatti iskolaépület átadását a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskolának. Amennyiben ezt elfogadja a testület, akkor  a felsős diákok már az új épületben kezdhetik a második félévet.

Nem fogadta el a közgyűlés Márki-Zay javaslatát - továbbra sem kell fizetniük a sportegyesületeknek bérleti díjat 2

Az ülésen összesen 27 nyílt és 4 zárt napirendi pontot tárgyal a grémium.

Kövesse velünk reggel 8 órától a Városháza dísztermében történteket a promenad.hu-n!