Megnyílt a keramikusok „átváltozása”

Csütörtökön kora este nyílt meg az Alföldi Galériában a XXI. Vásárhelyi Kerámia Szimpózium beszámoló kiállítása. A Pannonhalmi Zsuzsa vezette szimpózium vásárhelyi, magyar, illetve külföldi keramikusai a „Metamorfózis” témakörét fogalmazták át a saját nyelvükre.

– Az átváltozás, a metamorfózis mindenkit érdekel. A kerámiaművészet is lehetőséget teremt ezeknek az átváltozásoknak a megteremtésére – hangsúlyozta a Vágó János kürt-, és Lauer Ágnes zongorajátéka keretezte megnyitón Miklós Péter.

Megnyílt a keramikusok „átváltozása” 1

– Ez a kiállítás, Pannonhalmi Zsuzsa törekvései, a tizenkét alkotó azt mutatja, hogy ezt a hiány, ürességet, mely a térben, környezetben, társadalomban lelkünkben kialakult, a művészetben lehet pótolni, ezekben a törekvésekben Zsuzsának is és az ő szervezésében idejövő művészeknek is partnere kíván lenni a Tornyai János Múzeum – tette hozzá az intézmény igazgatója.

Márki-Zay Péter polgármester köszöntőjében elmondta, az idén már több évszakban is járhatott a Nagy Sándor utcai kerámia központban. – Beértek ősz óta a szimpózium művészei igen színvonalas alkotásai, melyeket itt hagynak a városnak – tette hozzá.

Megnyílt a keramikusok „átváltozása” 2

Feledy Balázs művészeti író megnyitójában azt hangsúlyozta, hogy a nagy belső, emberi átalakulások rendkívül fontosak az életünkben és hiányoznak, ha nincsenek. És mennyire hiányzik a művészetben, ha nincs benne átváltozás.

Megnyílt a keramikusok „átváltozása” 3

– Az baj, ha egy művészben nincs meg az átalakulás iránti érzékenység. Az állandóság sokszor nagyon jó etikai, filozófiai alapállás, de egy művésznek fontosa a belső motivációk, az átváltozások. A művészek nagyon-nagyon izgalmas műtárgyakat teremtettek – tette hozzá, illetve visszatekintett a vásárhelyi művészet korábbi, a magyar művészetet is meghatározó alkotóira. – Vásárhely kisugárzik a magyar művészetre, s áthatja az egyetemes magyar művészképünket – hangsúlyozta.

Majd a kiállító alkotók munkáit személyre bontva értékelte.

A kiállító művészek: Emmanuelle Esmiol (Fr), Fodor Ilda, Helena Hlusicková (Cz), Herter Kata, Keményffy Gábor, Krawczun Halina, Markovicová Ivica (Sk), Maróti Viktória, Orosz Mária, Pannonhalmi Zsuzsa, V. Nagy Nándor és Veronika Selingerová (Sk).

A kiállítás megtekinthető 2019. január 20-ig, keddtől vasárnapig, 10–17 óra között. (Az Alföldi Galéria december 17. és 2019. január 14. között azonban zárva lesz.)

Megnyílt a XXI. Kerámia szimpózium tárlata

kerémiaszimpózium tárlat (17)
kerémiaszimpózium tárlat (2)
kerémiaszimpózium tárlat (3)
kerémiaszimpózium tárlat (1)
kerémiaszimpózium tárlat (7)
kerémiaszimpózium tárlat (6)
kerémiaszimpózium tárlat (4)
kerémiaszimpózium tárlat (5)
kerémiaszimpózium tárlat (8)
kerémiaszimpózium tárlat (9)
kerémiaszimpózium tárlat (10)
kerémiaszimpózium tárlat (11)
kerémiaszimpózium tárlat (12)
kerémiaszimpózium tárlat (13)
kerémiaszimpózium tárlat (14)
kerémiaszimpózium tárlat (16)
kerémiaszimpózium tárlat (15)
kerémiaszimpózium tárlat (19)
kerémiaszimpózium tárlat (20)
kerémiaszimpózium tárlat (21)
kerémiaszimpózium tárlat (24)
kerémiaszimpózium tárlat (26)
kerémiaszimpózium tárlat (28)
kerémiaszimpózium tárlat (29)
Megnyílt a XXI. Vásárhelyi Kerámia szimpózium tárlata
kerémiaszimpózium tárlat (30)
kerémiaszimpózium tárlat (31)
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...