Több milliárdból fejlesztik a Mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosa sajtótájékoztató keretén belül értékelte a ménesbirtok idei évét, személyi változásait és ismertette a jövő évi terveket is – írja a Makó Híradó.

Új tagokkal bővült a mezőhegyesi ménesbirtok igazgatósága: november 28-tól Czakó Borbála és Lázár Vilmos csatlakozott Pap István Tibor elnökhöz, Ádám Jánoshoz, Rákay Philiphez, Jankovich Bélához, Klopp Bélához, Szabadhegy Kristófhoz és Kerezsi Miklóshoz. A felügyelőbizottságban is változások történtek: Jármy Miklós elnök, Csányi Attila, Kapronczai István, Isaszegi Norbert és Stipsicz-Bethlen Károly alkotja ezt a testületet.

Lázár János, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos egy sajtótájékoztató keretén belül ismertette a 2018-as gazdasági év eredményeit, illetve a jövőre vonatkozó elképzeléseket. Mint elmondta, megtárgyalták a cég öntözésfejlesztési terveit is.

– A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jelenleg egy megbízatást adott az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak azért, hogy megtervezze Mezőhegyes új öntözésbiztosítási rendszerét – fogalmazott a kormánybiztos. – Az a tervünk, a jelenlegi 2200 hektárral szemben a jövőben egyszerre, egy időpontban 4200 hektáron tudjunk öntözni.

Több milliárdból fejlesztik a Mezőhegyesi Ménesbirtokot 1

A mezőhegyesi ménesbirtokhoz tartozó területeken 8200 hektáron földet művelnek és 1500 hektár erdőn gazdálkodnak. A 2200 hektár öntözhető terület növeléséhez egy 20 milliárd forintos beruházásra lesz szükség. Ha megvalósul a terv, akkor a 12 millió köbméternyi víz megújult csatorna-, és öntözőhálózaton és új nyomóvezetéken érkezne Mezőhegyesre a Marosból, amelyhez a román állam is hozzájárult. A forrás érdekében Lázár János a kormányhoz fog fordulni. Az öntözőberendezéshez a térségi gazdák is hozzáférhetnek majd, 3-5 ezer hektáron tudnak majd öntözni.

2018-ban 5,5 milliárdos árbevétellel tervezett a Ménesbirtok, ehhez képest közel 6 milliárdos forintos árbevételt fog elérni a cég. Lázár János hangsúlyozta, eredményesen zárja az évet a vállalkozás, hiszen a kormány által kiszabott kötelezettségein túl is gazdaságos. A mezőhegyesi ménesbirtoknál több mint 500-an dolgoznak, ezen túl egy szakközépiskolát működtet és fenntart 250 diákkal, egy 440 lóból álló ménescsoportot is gondoz a birtok, illetve mintegy 70 millió forintnyi iparűzési adóval járul hozzá város működéséhez. TAO által támogatja a helyi sportegyesületet, de óvodát, iskolát, történelmi egyházakat és civil szervezeteket is segítenek. Továbbá egy egyedülálló ösztöndíjprogramot is létrehoztak a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumban.

A jövőben nagy tervei vannak a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.–nek: a költségracionalizálás mellett mintegy 15 milliárd forintos cégfejlesztésbe is kezdenek. Ebből az összegből felépítik Magyarország legmodernebb szarvasmarhatelepét 1100 tejelő marhával, befejeznek egy 3 milliárd forintos mezőgazdasági gépbeszerzést és 47-50 ezer tonna kapacitású ipartelepet létesítenek, amely szárításra és tárolásra lesz alkalmas. Továbbá felújítják a ménesbirtok által használt épületeket is és megkezdődik az állami tulajdonban lévő Nóniusz, Furioso, a gidrán és a magyar sportló ménes teljes revitalizációja.

Több milliárdból fejlesztik a Mezőhegyesi Ménesbirtokot 2

Évente 2,5 millió kilowatt áramot használ fel a ménesbirtok, ezért napelemparkot alakítanak ki 1 milliárd forintból. Az iskola területén is energetikai fejlesztések várhatóak, továbbá egy tornacsarnokot is építenek. A cél az, hogy Magyarország legjobb mezőgazdasági szakközépiskolájává váljon, amely 300 fő diákot tud befogadni, taníttatni. A Nonius Hotelt is szeretnék felújítani, korszerűsíteni.

A jövő évi tervek szerint 2200 hektáron hibridkukoricát állítanak elő, amelynek bevételét visszafordítanák Mezőhegyesre, a munkavállalókra, a birtokra és a környező településekre. Jövőre nettó 10 százalékkal nő a munkavállalók jövedelme, biztosítanak 13. havi fizetést, a cafetériát bruttósítva, pénz formájában adják ki és a dolgozók teljesítményét egyedi prémiumcéllal fogják jutalmazni.

Az önkormányzattól további ingatlanokat szeretnének megvásárolni a jövőben. Lázár János kiemelte, a cég hitel nélkül dolgozik és az eredmény a vállalt kötelezettségeken és feladatok függvényében értékelendő.

– 400 millióba kerül a ménes, 200 millió forintba az iskola, 100 millió forintba kerülnek a rendezvények, a szálloda jelenleg veszteséget termel. Ha minden összeadunk és a 300 millió forintos eredményt is hozzáadjuk, akkor ebben a cégben 6 milliárdos árbevétel mellett körülbelül 1-1,3 milliárdot tudunk előállítani, amely nagyon komoly eredménynek számít – fogalmazott Lázár János.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosa elmondta: arra a feladatra vállalkozott, hogy újraszervezi és újjáépíti az egész vállalkozást, ennek jegyében végzi a munkáját. Öt éven belül Magyarország, tíz éven belül pedig Európa legjobb mezőgazdasági vállalkozását szeretnék itt megvalósítani.