„A kommunizmushoz hasonló volt a légkör” – meghallgatták azokat, akik Márki-Zay megválasztása óta mentek el a Városházáról 1

A 33 köztisztviselő többsége vállalta, hogy elmondja, milyen körülmények között távozott a polgármesteri hivatalból tavasszal. Durva esetekről számolt be az ezzel foglalkozó bizottság kedden!

A vásárhelyi közgyűlés még május 29-én állított fel egy bizottságot azzal a céllal, hogy vizsgálják meg, mi az oka annak, hogy március eleje és május vége között, azaz 2 hónap alatt összesen 33 munkavállaló hagyta el a Városházát. – Ez a hivatali dolgozók mintegy egyharmadát jelentette. A bizottság november 30-ig végezte a munkáját annak érdekében, hogy választ kapjon a felmerült kérdésekre – mondta a témában tartott sajtótájékoztatón Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője.

Az Eseti Interpellációs Bizottság elnöke Kovács László volt. A kormánypárti képviselő elmondta, a 33 fő közül 22-en jelezték, hogy nem csak írásos véleménynyilvánítást, hanem személyes meghallgatást is vállalnak. – Sőt, többen abba is beleegyeztek, hogy Márki-Zay Péter polgármester és Kis Andrea alpolgármester jelenlétében is ismertetik a távozásuk okait – fejtette ki Kovács László.

– A nagymértékű elbocsátások és felmondások megroppantották a hivatal működését, az évtizedeken át ott zajló szakmai munka megbicsaklott. Hetekre megbénult a banki átutalási rendszer, nem volt, aki aláírjon ügyleteket. A közgyűlési anyagok előkészítésén látható, hogy még mindig nincs minden rendben a munka terén – jelentette ki az elnök.

„A kommunizmushoz hasonló volt a légkör” – meghallgatták azokat, akik Márki-Zay megválasztása óta mentek el a Városházáról 2

Hozzátette, a megkérdezettek többsége bizonytalannak érezte a munkahelyét; ők kibírhatatlannak, az 1950-es évek kommunizmusához hasonlóan jellemezték a légkört, ami szerintük nem volt alkalmas munkavégzésre.

A bizottság munkájáról egy összefoglaló jelentés készült. Az összesen háromoldalas dokumentumban szóról szóra így szerepelnek az alábbi bekezdések:

“A teljesen jogszabályellenes nyílt és titkos diktafonos hangfelvételek, értekezleteken és négyszemközti megbeszéléseken többekben megérlelték a bizalomvesztés bizalmát”.

“A legdurvább eseménnyel egy hétfő reggel szembesültek a hivatal dolgozói, miszerint az általuk előző hétvégén lezárt iroda és iratszekrény ajtaját felfeszítve, feltörve, a szekrényben lévő iratokat feldurva, összekeverve, kifosztva találták”.

“Vesztegetési szándékkal a polgármester személyeknek a „múlt feltárását célzó őszinte beszélgetésért előmenetelt, béremelést ígért”. Ugyanebből a célból gyakran emlegette, hogy „Rablóból lesz a legjobb pandúr!”

“A politikai hovatartozás szerinti- nyílt üldöztetés, zaklatás, a megaláztatások, az egyeseket érintő drasztikus bércsökkentés és a szakmai munka háttérbe szorítása sokakat kényszerített távozásra”.

Kovács László még elmondta, a városházi létszám megcsappanása miatt egyértelműen Márki-Zay Péter a felelős, és nem az általa emlegetett akkori Jogi Iroda vezetője, aki a munkáltatói jogokat gyakorolta.

A vizsgálat eredményeit a december 7-i, pénteki közgyűlésen ismertetik részletesebben.