Fake news

Az ízléstelen balliberális sajtóterror nem finomkodik, az álhírgyáraknál a cél szentesíti az eszközt. Érdekes adalékra bukkantunk, hogyan manipulálnak Márki-Zay Péter korántsem szívbajos médiatámogatói: ami egyszer fehér, az máskor nyugodtan lehet fekete is…

Hisztérikus hangvételű cikket jelentetett meg a minap a HVG nevű fakenews-centrum Dél-Alföldre kihelyezett tollforgatója, Szlavkovits Rita. Az újságírónő szokásához híven rendesen adta a lovat Hódmezővásárhely ellenzéki, pártalapító (ellenzéki pártalapító) polgármestere, a „Jobbik-logó nélküli jobbikos” Márki-Zay Péter no meg szocialista alpolgármestere, Kiss (helyesen: Kis) Andrea alá.

„Alig van már bérlakás Hódmezővásárhelyen, mert még Márki-Zay Péter megválasztása előtt kampány indult a bérlemények eladására, akár lakottan is. A polgármester a vásárlásba belehajszolt eladósodottakkal néz farkasszemet, és kénytelen széttárni a karját az igénylők előtt is, mert lakás, az nincs”

– szörnyülködik november 28-i cikkében Szlavkovits, aki azt igyekszik kimutatni, hogy februárt megelőzően a Fidesz (Lázár János?) „hajszolta bele” a vásárhelyieket a hitelfelvételbe. Azaz: valamiféle újabb csontváz borult a széttárt karú Márki-Zayra a gonosz előző városvezetés csúnya szekrényéből.

Csapó I.: Kétségbeesés így…

A HVG sajtómunkatársa lázas kutakodásában Fehér István roma vezetőt találta meg, hogy nyilatkozzék neki, miféle szörnyűséges elnyomással és hajszolással néztek szembe a helyiek a felszabadító Márki-Zay-éra előtt.

„Teljesen kétségbe esett mindenki, főleg itt, a Szabadság téren”

– állítja a HVG-nek a tavaly nyári hónapokról Fehér István, aki jelenleg egy hátrányos helyzetűek támogatására alapított egyesületet vezet.

„Kapták sorra a leveleket az önkormányzattól az itt élők, azzal fenyegették őket, ha nem jelentkeznek a lakás megvásárlására, akkor majd eladják másnak. Igaz, hogy lakottan, tehát a bérlőt nem teszik ki, de ez nem nyugtatott meg senkit”

– magyarázza a lapnak Fehér István, akinek a cikk szerint komoly szerepe volt abban, hogy végül az itt élő közel száz család „megúszta” az értékesítést.

Csapó II.: Kétségbeesés úgy…

A HVG azonban nem úszta meg, hogy manipuláción kapjuk. Arra figyelhet ugyanis fel az egyszeri, gyanútlan olvasó, hogy pontosan az a riportalanya, aki november 28-án az előző városvezetés fenyegetése miatt hisztériázott, február 26-án, az időközi választás másnapján még éppen arról nyilatkozott, roppantul aggódik a változás miatt, mert gyümölcsöző volt a romák együttműködése a Fidesszel és Lázár Jánossal. Ilyen nincs, de: mégis van! Nézzük tehát Szlavkovits Rita és Fehér István összjátékát február 26-áról!

„Én nagyon csalódott vagyok, mert elárulta tegnapi ünnepi beszédében az új polgármester, hogy ő tulajdonképpen a Jobbikhoz tartozik. Nekünk az soha nem volt jó. Volt már itt gárda, meg sereg, szerintem nagyon rosszul döntöttek most a vásárhelyiek. Arról nem is beszélve, hogy most majd nem jönnek a fejlesztések. Nekünk jó volt a kapcsolatunk Lázárral, már tíz évvel ezelőtt is. Van egy jó együttműködésünk, segített bennünket a cigány családok elhelyezésében. Évekkel ezelőtt ledózerolták a telepet, ahol áldatlan körülmények között éltek a cigány családok, majd olyan elhelyezést biztosítottak, hogy ki tudják fizetni a számlákat. Azzal nem segítettek volna, hogy ha olyan lakásokba költöztették volna őket, hogy a magas rezsit ne bírják kifizetni. Most is le tudtunk ülni, hogy ne adják el a fejünk fölül a lakásokat, csak annak adják el a bérleti jogot, aki benne lakik. Én nagyon remélem, hogy ez most is így fog maradni. Nem értem, hogyan történhetett meg ez”

– mondta akkor (látszólag) ugyanannak a Szlavkovits Ritának (látszólag) ugyanaz a Fehér István.

A manipulátor HVG nem csupán a magyarázhatatlan kettős beszédre tesz magasról, de a sajtóetikára is. A Szlavkovits-szösszenetből ugyanis nem maradhat ki a jól bevált „lázározásba” bújtatott sejtetés: „Hódmezővásárhelyen 2016-ban döntött úgy a közgyűlés, hogy meghirdeti eladásra az önkormányzati bérlakások jelentős részét. Úgy tudjuk, hogy Lázár János szorgalmazta az értékesítést.” Mindezt azzal spékelik meg, hogy „a lakások eladását Antal István, Lázár unokatestvére vezényelte a Lakosságszolgálati iroda vezetőjeként”. Ezzel együtt sem az országgyűlési képviselő, sem a lakosságszolgálatot húsz évig közmegelégedésre irányító Antal István álláspontja – nyilván véletlenül – nem jelenik meg a dolgozatban.

Hadd utaljunk itt vissza egy a portálunkon korábban megjelent írásra is, mely lerántotta róla a leplet: a Soros György és/vagy Simicska Lajos pénzelte ellenzéki média úgy tolta/tolja Márki-Zay szekerét, hogy „az elnyomott, aggódó, elégedetlen vásárhelyieket” az esetek többségében annak kampánycsapatával (példának okáért a Szabó testvérekkel) jelenítette/jeleníti meg. A módszer tehát adott, még akkor is, ha nem a lóláb lóg ki, hanem maga a ló.

Így manipuláltok ti…