Hajdúsági diákok az Emlékpontban 6

A hódmezővásárhelyi Emlékpont és az ebesi Széchényi Ferenc Tájmúzeum – amely állandó kiállításán az ebesi állami gazdaság területén kialakított kétezer fős internálótábor történetét mutatja be – kapcsolata néhány éve kezdődött, amikor a hajdúsági kiállítóhely vendégül látta a vásárhelyi közgyűjtemény Rákos börtönei című vándorkiállítását, s a tárlat ideje alatt a vásárhelyi intézményvezető, Miklós Péter több alkalommal is tartott rendhagyó történelemórát a térség középiskolásainak.

Eignerné Bartusz Andrea, az Ebes Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője az elmúlt hetekben négy diákcsoporttal is felkereste az Emlékpontot, amely program a Kulturális intézmények a köznevelés eredményességéért címet viselő EFOP pályázat támogatásával valósult meg. A projekt az általános és középiskolás diákok számára igyekszik bemutatni az 1950-es évek Magyarországának világát, amely keretében a fiatalok az ebesi kiállítóhely Ítélet nélkül – családok munkatáborokban című kiállítása mellett az Emlékpont Hódmezővásárhely 1945 és 1990 közötti történelmét bemutató tárlatát is felkeresték.

Hajdúsági diákok az Emlékpontban 1

A programban az ebesi és hortobágyi általános iskolások mellett a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium és a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulói vettek részt, akik Vásárhelyen az Emlékpont történészei, Nagy Gyöngyi és Marosvári Attila tárlatvezetésén, illetve rendhagyó történelemóráján szerezhettek ismereteket az államszocializmus korszakáról.

Eignerné Bartusz Andrea elmondta: az államszocialista korszakról szó esik a történelemórákon mind az általános, mind a középiskolában, azonban a kiállítóhelyeken még részletesebb ismeretekhez juthatnak a diákok, s a tankönyvi eszközök mellett a kiállítások, tárlatvezetések a bemutatott egyéni sorsok által személyesebb élményekkel gazdagítják a fiatalokat. Az ismeretek elmélyítését ezeken túl az is szolgálja, hogy a látogatás élményeit az osztályok a történelemórákon megbeszélik, összevetik az addig tanultakkal, így lehetőség nyílik arra is, hogy választ kapjanak a program során felvetődött kérdéseikre is.

Hajdúsági diákok jártak az Emlékpontban

Hajdúsági diákok az Emlékpontban 4
Hajdúsági diákok az Emlékpontban
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 1
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 2
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 5
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 3
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 6
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 7
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 13
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 15
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 12
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 14
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 11
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 10
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 9
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 8
Hajdúsági diákok az Emlékpontban 4 Hajdúsági diákok az Emlékpontban Hajdúsági diákok az Emlékpontban 1 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 2 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 5 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 3 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 6 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 7 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 13 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 15 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 12 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 14 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 11 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 10 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 9 Hajdúsági diákok az Emlékpontban 8
Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont