Márki-Zay Péter és Kiss Attila

Megfosztották megyei képviselői mandátumától a pártalapító celeb polgármester politikai kitartottját, Kiss Attilát, Márki-Zay Péter pedig tíz napja nem válaszol a Promenad.hu kérdéseire.

Ahogy arról beszámoltunk, súlyos botrány rázta meg a napokban a Csongrád Megyei Közgyűlést, egészen pontosan annak Jobbik-frakcióját. A testület ugyanis megfosztotta képviselői mandátumától Kiss Attilát, a párt makói elnökét, korábbi országgyűlési képviselőjelöltjét.

Az ok: megyei képviselőként (tiszteletdíját is ennek megfelelően felmarkolva) Kiss Attila évek óta elnöke a jobbikos makói hírportált, a Makói Csípőst kiadó egyesületnek is, ami kimeríti az önkormányzati törvényben megfogalmazott összeférhetetlenséget. A megyei közgyűlés e tekintetben magáévá tette a kormányhivatal törvényességi állásfoglalását, és méltatlansági eljárás keretében vetette ki tagjai közül a makói jobbikost. Kiss a bíróságon keres jogorvoslatot, de ha az igazságszolgáltatás sem ad neki igazat, akkor repül a megyei közgyűlésből.

A Jobbik heves bolsevikozással és némi tudatlansággal reagált a nem is olyan kis Kiss-botrányra, mire Kakas Béla megyei elnök lehűtötte a kedélyeket: a megürülő helyet mindenképpen az ellenzéki párt töltheti be 2014-es megyei listájáról.

Időközben a makói Fidesz elnöke, Czirbus Gábor a bukás kapcsán felhívta a figyelmet: nem tudni, miből finanszírozták Kiss Attiláék a makói Jobbik internetes újságját, mert a törvényi kötelezettség ellenére nem hozták nyilvánosságra a kiadó Sándor Móricz Egyesület 2016-os és 2017-es beszámolóit. Ezt azért tartja különösen aggasztónak, mert az országos sajtó hónapok óta a Jobbik körüli, Simicska Lajostól kapott zacskós pénzektől hangos, és – mint a Promenad.hu is többször megírta – az egykori szekszárdi Jobbik-elnök, Szabó Balázs feljelentésére az illetékes ügyészség és a NAV is vizsgálódik a párton belüli furcsa, korrupciógyanús pénzmozgások ügyében. Másrészt a zacskós pénzek a sajtó működtetése kapcsán is szóba kerültek már: Kisberk Szabolcs, a Jobbikhoz közeli N1TV volt főszerkesztője nyilatkozott arról, hogy fekete, azaz „ismeretlen eredetű készpénzeket folyattak át” a televízión.

Szabó Balázs csalás miatt tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, mert értesülései és többek állítása szerint a Jobbik vélhetően Simicska Lajostól úgy kapott pénzt, hogy azt Szabó Gábor pártigazgató a regionális igazgatókon keresztül juttatta el a tagokhoz, akiknek kisebb összegekben adományként kellett befizetni a pénzeket a Jobbik kasszájába. A hódmezővásárhelyi Fidesz egyébként elképzelhetőnek tartja, hogy Vásárhelyre is jutottak zacskós pénzek. Cseri Tamás képviselő annak kapcsán mondta ezt, hogy a pártigazgató „Szabó Gábor személyesen itt volt Márki-Zay kampányfinisében, és fotó is van arról, hogy ölelgette a polgármestert”.

Ha már Márki-Zay, a „Jobbik-logó nélküli jobbikos”, pártalapító városvezető hallgatásba burkolózik politikai kitartottjának botránya kapcsán. A Promenad.hu tíz napja tett fel neki (valamint sajtóreferensének) kérdéseket kegyeltje, szövetségese, Kiss Attila méltatlansági ügyéről, de a transzparenciát és tisztaságot hirdető politikus azóta sem válaszolt. Pedig (a vásárhelyi választókkal együtt) továbbra is tudni szeretnénk: mi a véleménye a Kiss Attila ellen indult méltatlansági eljárásról, szerinte is le kell-e mondania pártfogoltjának, és vissza kell-e fizetnie tiszteletdíját, valamint ezek tükrében nem tartja-e szerencsétlennek, visszásnak, hogy a Kiss-féle Csípős(ök) éppen Márki-Zay nyújtanak jelentős médiatámogatást.

Az átlátható materialista keresztény politikus nem méltóztatik válaszolni. Hallgatni – vélheti – arany. Szerintünk még inkább: beszédes.