Szávay lemond a parlamenti jegyzőségről és a frakcióvezető-helyettességről

Bár az ellenzéki pártok egytől egyig elítélik a jobbikos Szávay István zsidógyűlölő kijelentéseit, a Jobbikkal való együttműködéstől egyikük sem zárkózik el. Saját pártjában a jelek szerint fel sem merül a kizárás lehetősége, a szóvivő szombaton arról beszélt, hogy ő már meg is bocsátott Szávay Istvánnak.

Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője, Gurmai Zita, az MSZP Nőjogi tagozatának elnöke, Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, és az LMP társelnöke is elítélte Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő viselkedését.

A héten került nyilvánosságra egy olyan hangfelvétel, amelyen Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője azzal büszkélkedik párttársainak a májusi kongresszuson, hogy előző este egy szórakozóhelyen leütött egy zsidó nőt, aki felismerte őt, és megjegyzést tett a Jobbik politikájára.

Az újságírók azt is megkérdezték az ellenzéki képviselőktől, hogy a hangfelvétel befolyásolja-e a Jobbikhoz való hozzáállásukat.

A DK-s Gréczy Zsolt nem is a kérdésre válaszolt. Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányi elnöke szerint a két dolognak semmi köze egymáshoz. A Párbeszéd szerint maximum megnehezülhet a közös munka. Az LMP számára pedig a Jobbik továbbra is potenciális szövetséges.

Szávay István egyébként elismerte, hogy ő hallható a felvételen, bár saját bevallása szerint túlzásba esett a történetmesélés közben, valójában nem ütötte meg a nőt, csak viccből mesélte ezt barátjának. Azt is közölte, hogy azonnali hatállyal lemond tisztségeiről. A Parlamentben viszont tovább folytatja a munkáját.

Forrás: hirado.hu