Nagyon súlyos fertőzéseket hurcolhatnak be a migránsok

A közép-amerikai migránskaraván tagjainak legalább az egyharmada súlyos betegségeket hordoz. Mindez pedig világosan bizonyítja, hogy milyen súlyos következményei lehetnek a bevándorlók érkezésének az Egyesült Államokba és Európába. Az elmúlt években rengeteg olyan eset derült ki, hogy fertőző betegségeket hoztak a fejlett világba az illegális bevándorlók. Ha a Soros-féle migránspaktum zöld utat kap, akkor még több hasonló fertőzés történhet – írja az Origo.

A közép-amerikai migránskaraván tagjainak mintegy egyharmadát súlyos betegségekkel kell kezelni – jelentette a Fox televízió. Leopoldo Guerrero, a tijuanai városvezetés titkára időközben bejelentette, hogy a hozzávetőleg hatezer embert a tijuanai stadionból egy nagyobb létesítménybe költöztetik át távolabb a mexikói-amerikai határtól. A Milenio televízió műsorában felszólaló Guerrero egyéb részletet azonban nem közölt.

A tijuanai egészségügyi hatóságok szóvivője a Fox televíziónak elmondta: a városban jelenleg tartózkodó mintegy hatezer migráns közül 2267 ember különböző betegségek miatt kezelésre szorul.

A szóvivő arról számolt be, hogy légúti fertőzésekkel, bárányhimlővel, tuberkulózissal és más súlyos betegségekkel küszködőket kell kezelni. Négy esetben AIDS-fertőzést diagnosztizáltak, legalább 101 migráns tetves, és többen szenvednek különböző bőrbetegségektől. A szegényes higiéniai körülmények miatt bármelyik pillanatban fertőző májgyulladás járványa törhet ki.

A migránskaraván tagjainak egy részét San Ysidro határátkelő ezer főt befogadni képes sportközpontjában szállásolták el. Itt mindösszesen 35 hordozható illemhely van. Többen rögtönzött sátrakban húzzák meg magukat, még többen pedig az utcán élnek. Tijuana polgármestere, Juan Manuel Gastelum jelezte: a városnak már csak néhány napra elegendő pénze van a migránsok ellátásához. Gastelum megjegyezte: Tijuana körülbelül napi 30 ezer dollárt költ a migránsokra. Ugyanakkor leszögezte: nem akarják veszélybe sodorni a tijuanai lakosok életkörülményeit.

Itt egy lista a behurcolt fertőző betegségekről

Nem ez az első eset, hogy a migránsok által esetlegesen behurcolt betegségekről tudósítanak. A megkérdőjelezhetetlen tekintélyű svájci orvosi lap, a Revue Médicale-ban jelent meg egy alapos tanulmány azokról a fertőző betegségekről, amelyeket a migránsok kiemelten terjeszthetnek. A migránsválság előtti hónapokban írt, nagy hatású tanulmánnyal az utóbbi időben ismét sokan foglalkoztak. Nyolc tudós írta, többségük Genfben él.

A tanulmányból kiderül, hogy különösen három fertőző betegséget hozhatnak be Európába migránsok – olyan betegségeket, amelyek Európában egyébként elég ritkák. A tudósok szerint a migránsok két okból veszélyeztetettek: egyrészt származási országuk miatt (itt nyilvánvalóan afrikai országokra gondolnak), másrészt életvitelük miatt.

Három fertőző betegséget említenek a tudósok: a vérmétely fertőzést, a strongyloides-t (egy speciális bélféreg) és a Chagas-kórt, ami szintén egy parazitafertőzés.

Évekig lappanghat, főleg, ha nem jár orvosnál a beteg – később súlyos tüneteket okoz, bárkit megfertőzhetnek, ők maguk pedig akár meg is halhatnak.

A fenti példák is világosan mutatják, hogy milyen kockázatokkal járhatnak a különféle migránsáradatok. Ha az ENSZ-közgyűlés elfogadja a Soros György által tollbamondott migránspaktumot, akkor migránsok millió indulhatnak útnak, és így a járványok veszélye is nagyban megnövekedne.

A teljes cikk az Origon ITT olvasható.

Fotó: AFP/GABRIEL BOUYS