A Modern Falvak és Kisvárosok Program valódi áttörést hozhat - Kakas Béla: Új lendületet kaphat a magyar vidék 1

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke az alábbi közleményt adta ki egy tegnapi újságcikk kapcsán, melyben a Jobbik megyei szervezete sértő kijelentéseket tett a megyei önkormányzat munkájára. 

“2018.11.26-án a Csongrád Megyei Közgyűlés megvonta Dr. Kiss Attila képviselői mandátumát, a képviselő összeférhetetlensége, majd ennek okán méltatlanságának megállapítását követően.

2018. 11 29-én Tóth Péter (a Jobbik megyei szervezetének elnöke,) illetve Szabó Zoltán Ferenc, a közgyűlés jobbikos tagja, egyúttal a közgyűlés Ügyrendi és Jogi bizottságának az elnöke, sajtótájékoztatót tartott a Csongrád Megyei Közgyűlés épülete előtt, ahol az alábbiakat állították:

–        Szabó Zoltán Ferenc elmondta, hogy a közgyűlés nem kért az illetékes hatóságtól, a bizottsági és közgyűlési döntést megelőzően állásfoglalást Dr. Kiss Attila összeférhetetlenségének ügyében.

Továbbá:

–        Tóth Péter „bolsevik típusú döntésnek” nevezte a Csongrád Megyei Közgyűlés határozatát. Amely szintén nem fedi a valóságot.

Ezzel szemben az eljárás az alábbiak szerint alakult.

A Szabó Zoltán Ferenc által vezetett Ügyrendi és Jogi bizottság, a közgyűlési határozatot megelőzően összeült, ott az általuk feltárt és a rendelkezésükre bocsájtott, a közgyűlés elnöke által a Kormányhivataltól megkért törvényességi állásfoglalással a birtokukban, egyhangú döntést hozott, beleértve Szabó Zoltán Ferencet a bizottság jobbikos elnökét és Dudás Zoltánt a bizottság jobbikos alelnökét. A törvényességi állásfoglalásra alapozva a bizottság azt a határozatot hozta, hogy Dr. Kiss Attila képviselő összeférhetetlen a szóban forgó eljárás kapcsán.

Valamint Tóth Péter azon állítása is valótlan, hogy „az egyik párt a másiktól mandátumot vesz el”. A közgyűlés az eljárás folyamán nem vesz el mandátumot, a méltatlan képviselő helyére továbbra is jobbikos képviselő kerülne a közgyűlésbe. Tehát a képviselői mandátumok aránya nem változik.

Dudás Zoltán összeférhetetlenségével kapcsolatban az Ügyrendi és Jogi bizottság november 20-án már hozott egy határozatot, amely a képviselő összeférhetetlenségét szintén megállapította. Ez a határozat került a közgyűlés elé, amelyet éppen a Fidesz frakció oldaláról érkezett javaslat miatt nem fogadott el a közgyűlés, ezért a teljes magalapozottság miatt kiegészítő, pontosított törvényességi állásfoglalást kért ismételten a kormányhivataltól.

Tehát a Szabó Zoltán Ferenc által vezetett Ügyrendi és Jogi bizottság a közgyűlési határozatot megelőzően, már mindkét képviselő esetében megállapította az összeférhetetlenség fennállását.

A Csongrád Megyei Közgyűlés nevében ezúttal visszautasítom, Tóth Péter a Jobbik megyei szervezet elnökének sértő kijelentéseit a közgyűlés munkájára vonatkozóan.

Kakas Béla
Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke”