Hegedűs Zoltán: korrupció szaga lengi körül a Városházát?

Felmerül a gyanú, hogy összejátszás és korrupció zajlik a városi beszerzések körül – jelentette ki Hegedűs Zoltán pénteken. A Fidesz-frakció vezetője szerint a városvezetés folyamatosan megsérti az ezzel kapcsolatos szabályzatot, és úgy tűnik, bizonyos esetekben csak egy-egy vállalkozás felel meg a követelményeknek.

– Az elmúlt hetekben több vállalkozó is megkeresett bennünket azzal, hogy valami bűzlik a Városházán. Arra panaszkodtak, hogy a város által kiírt pályázatok, közbeszerzések nem átláthatók, sőt, volt, aki azt mondta, hogy korrupció szaga lengi körül ezeket a beszerzéseket – mondta sajtótájékoztatóján Hegedűs Zoltán.

A fideszes képviselő szerint az átláthatósággal valóban vannak problémák, hiszen a település honlapján folyamatosan módosítgatják a határidőket, ami miatt felmerül a gyanú, hogy valamelyik vállalkozáshoz igazítva, annak előnyére írnak ki egy-egy beszerzést.

– Nem zárt borítékban kell leadni az ajánlatokat, így aki később jelentkezik és közben belső információkat tud meg, az kedvezőbb helyzetből indulhat – magyarázta a frakcióvezető, hozzátéve, a szerződések sem kerülnek nyilvánosságra és a város honlapján sem jelennek meg.

A politikus kijelentette: mindezek alapján egyértelműen látszik, hogy a Márki-Zay Péter vezette önkormányzat folyamatosan megsérti a város beszerzési szabályzatát.

– Konkrét példa, hogy a földgáz beszerzést csak negyedjére sikerült kiírni, előtte háromszor visszavonták. A buszos tömegközlekedési pályázat olyan, hogy az állami DAKK hátrányból indulhat, helyette külső privát cégek részesülhetnek előnyben. Szinte borítékolható, hogy nem a DAKK fog nyerni. Továbbá úgy tudjuk, a strand víztisztítójánál is csak két egymáshoz közeli sándorfalvi vállalkozó tud pályázni – részletezte Hegedűs.

A Varga Tamás iskola éttermének felújítása kapcsán az építési vállalkozók már tudják, hogy ki nyeri meg a beszerzést, holott az ehhez kapcsolódó pályázatot még ki sem írták. De az augusztus 20-i színpad és vagyonvédelem beszerzés, valamint a mostani galambriasztásnál is elképzelhető, hogy kimondottan egy vállalkozásnak szól a beszerzés. A Vásárhelyi Valóság nyomtatásával, kiadásával kapcsolatos beszerzésnél pedig nem volt ajánlattételre idő, úgy tűnik, mintha azt is valakire írták volna ki. Érthetetlen, hogy miért kellett ennyire kapkodni, hiszen már a beszerzés előtt, áprilisban megjelent az újság – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Hegedűs Zoltán: korrupció szaga lengi körül a Városházát? 1

A képviselő ismertette, a történtek mellett nem mennek el szó nélkül. Az összes lehetséges eszközzel megvizsgálják és megvizsgáltatják az érintett ügyeket, és hatósági, törvényességi észrevételt tesznek azok miatt. – Szeretnénk, hogy fény derüljön arra, valóban van-e korrupció és összejátszás a Városházán – mondta még el Hegedűs.