Makánné Oskovics Andrea: egy határozott nő könnyen képes megállni a helyét az üzlet világában is

Nemrégiben indított sorozatunk – amely hétről-hétre hódmezővásárhelyi női vállalkozókat mutat be – ezen a héten Makánné Oskovics Andrea cégét, a Hód-Work Magyarország Csomagolástechnikai Szociális Szövetkezetet járja körül.

-Milyen okból kifolyólag döntött a magánvállalkozás, ezen belül is pedig a Szociális Szövetkezet létrehozása mellett?

– Én vállalkozó szülők gyermekeként nőttem fel. Ezt követően evidens volt, hogy előbb-utóbb magam is vállalkozó leszek. És ez így is lett, ugyanis már akkor is ezen a területen tevékenykedem, amikor a Magyar Kormány lehetőséget adott a Szociális Szövetkezetek létrehozására állami támogatások révén. Minek információ tudatában aztán úgy döntöttem, hogy én is belevágok. Így lettem a Hód-Work Magyarország néven futó – Csomagolástechnikai Szociális Szövetkezet alapítója és elnöke.

Makánné Oskovics Andrea: egy határozott nő könnyen képes megállni a helyét az üzlet világában is 1

-Mit lehet tudni a tevékenységükről?

– A Csomagolástechnikai Szociális Szövetkezet olyan munkavállalóknak nyújt kereseti lehetőséget, akik valamilyen okból kifolyólag szociálisan hátrányos helyzetben, illetve rehabilitált állapotban vannak. A többnyire ülőmunka végzésének lényege a kézügyességben és a precizitásban rejlik. Kijelenthetem, hogy a 32 főből álló csapat egy nagyon családias légkört és hangulatot teremt üzemünkben napról – napra. Ezáltal pedig én magam is egy sokkal közvetlenebb viszonyt tudtam kialakítani munkaadóként velük, amelyből oda-vissza, ha fogalmazhatok így, egyaránt jó értelmű haszon van. És természetesen folyamatosan arra törekszem, hogy úgy az esetleges egészségügyi, mint pedig a magánéleti gondjaik iránt segítséget nyújtsunk.

Makánné Oskovics Andrea: egy határozott nő könnyen képes megállni a helyét az üzlet világában is 3

-Mennyire nehéz ma nőként vállalkozni?
-Azt kell, hogy mondjam, hogy nőként vállalkozni semmivel sem nehezebb a számomra, mint ha bármi mással kellene foglalkoznom. Ehhez viszont valószínűleg nagyban hozzájárul az is, hogy igazán szeretem ezt csinálni és élvezem a munkám minden pillanatát. Amellett, hogy egy nagyon empatikus és emberbarát természettel rendelkezem, igyekszem mindenkivel jó kapcsolatot kialakítani, majd ápolni is azt. Mindemellett és nem utolsósorban tudni illik azt is, hogy egy igazán családcentrikus ember vagyok, aki elsősorban anya és feleség. És azt gondolom, hogy a jó munkaközösség, az alattam dolgozó vezetőség, és a kollégáim nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy minden területen helyt tudjak állni úgy, ahogyan kell, nőként.

Makánné Oskovics Andrea: egy határozott nő könnyen képes megállni a helyét az üzlet világában is 2

– Meg lehet azt fogalmazni, hogy milyen egy jó női vállalkozó?

– Azt gondolom, hogy jól vezetni egy vállalkozást nemtől függetlenül történő dolog kell, hogy legyen. Ám, ha mégis konkretizálni kellene egy választ a kérdésére, akkor azt mondanám, hogy fontos, hogy a vállalkozó meg legyen elégedve az alkalmazottak személyével. Illetve emellett legyen határozott és rendelkezzen jó irányító és szervezőképességgel.

-Mi az, ami motiválja és mik a legfőbb céljai?

– Céljaim közt természetesen a folyamatos ütemben történő fejlődés szerepel, ami új termékek bevezetését jelenti a piacra. Valamint a foglalkoztatási kör bővítését, ami úgy tűnik januártól meg is valósulhat majd. Ugyanis akkreditáltattunk, aminek köszönhetően a 2019-es évet 20 rehabilitált illetve rokkant új munkavállalóval kezdhetjük meg.

Makánné Oskovics Andrea: egy határozott nő könnyen képes megállni a helyét az üzlet világában is 5

-A Hód – Work Magyarország immár 4 éve él a vállalkozók pályáján. Ön sikeresnek minősítené a tevékenységük munkáját?

– Bátran, büszkén, ám annál szerényebben állíthatom, hogy abszolút annak tekintem.

Makánné Oskovics Andrea: egy határozott nő könnyen képes megállni a helyét az üzlet világában is 6

Makánné Oskovics Andrea: egy határozott nő könnyen képes megállni a helyét az üzlet világában is 7

Fotó: Gémes Sándor