Korrupció

Továbbra is a Jobbikon belüli korrupciógyanús pénzmozgásoktól, zacskóspénzezéstől hangos az országos sajtó. A NAV már meg is hallgatott feljelentőket az ügyben. Érthető, ha a vásárhelyiek kíváncsiak arra, hogy a balfelé cukisodó párt helyi szervezetének vajon csurrant-cseppent-e az ügyben valami, és ha igen, akkor mennyi. Utánajártunk.

Már több cikkben is beszámoltunk a Jobbik feketepénzezéséről, azaz zacskóspénzezéséről.  Utóbbi név onnan ered, hogy Szabó Balázs, a párt egykori szekszárdi elnöke csalás miatt feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen azért, mert értesülései és többek állítása szerint a Jobbik vélhetően Simicska Lajostól úgy kapott pénzt, hogy azt Szabó Gábor pártigazgató a regionális igazgatókon keresztül juttatta el a tagokhoz, akiknek kisebb összegekben adományként kellett befizetni a pénzeket a Jobbik kasszájába. A Jobbik tisztázatlan pénzmozgásai kapcsán aztán az illetékes ügyészség feljelentéskiegészítéssel bízta meg a NAV-ot.

Érdekességként megjegyezzük: az említett pártigazgató-párt(kassza)kulcsember, Szabó Gábor személyesen is részt vett, azaz vezető, irányító szerepet töltött be stábjával Márki-Zay Péter “Jobbik-logó nélküli jobbikos” év eleji polgármester-jelölti kampányában. Erről az alábbi közös, ölelkezős fotó is árulkodó.

Szabó Gábor és Márki-Zay Péter

Szabó Balázs korábban elmondta, többször rákérdezett arra, honnan van a fura zacskós pénz, amire azt a választ kapta, az a pártigazgatótól jött, nem kell vele foglalkozni. Hozzátette: „felettébb gyanús, hogy minden választókerületben, minden régióban a véletlen folytán 300-400 ezer forintos befizetések érkeztek magánszemélyektől adomány címszó alatt” (ő maga is befizetett 350 ezer forintot – a szerk.).

Az ügyben gőzerővel nyomozó NAV az egykori szekszárdi elnököt már meg is hallgatta. A feljelentő az adóhatóság rendelkezésére bocsátotta azoknak a neveit, akiktől további információi vannak a párt pénzügyeiről. – Több regionális igazgató nevét, elérhetőségét is megadtam. Ők el tudják mondani, hogy kiknek adták tovább az összegeket, kik voltak a befizetők, akiket aztán a NAV is meghallgathat – mondta a politikus. Hozzátette, Kisberk Szabolcs, a jobbikos N1 TV volt főszerkesztője is jelezte idézhetőségét, ugyanis a Jobbik médiaalapítványa kapcsán ő konkrét bizonyítékokat is fel fog tárni a hatóságnak.

Az említett információk birtokában joggal merülhet fel a kérdés: vajon a hódmezővásárhelyi Jobbiknak is jutott a nejlonzacskós pénzből? Azaz használtak-e ilyen készpénzeket akkor, amikor támogatták Márki-Zay Péter kampányát?

Kiss Attila és Dombi-Kiss László

Dombi-Kiss László (A kép jobb oldalán)

A témában megkerestük a párt vásárhelyi elnökét, Dombi-Kiss Lászlót, aki gyors lekezelte érdeklődésünket. Arról szerettük volna kérdezi, hogy a Jobbik vásárhelyi szervezetéhez is jutott e fentről a zacskós pénzekből, és ha igen, hány alkalommal és mekkora összeg, valamint pontosan mennyivel támogatta a Jobbik az év elején a Márki-Zay-kampányt. Az elnök mindössze annyit reagált: országos témákkal nem foglalkozik, és az ügy a vásárhelyi Jobbikot még csak véletlenül sem érintheti, így nem is nyilatkozik arról.