Jobbik

A nyilvánosságra került hangfelvétel arra utal, hogy a Jobbik visszatért arra az útra, amelyen elindult és amelyen botrányok kísérték a pártot. Vona Gábor korábbi pártelnöktől kezdve egészen a Jobbik nyugdíjastagozatának alelnökéig találkozhatunk antiszemita jellegű nyilatkozatokkal, amelyek nagy része következmények nélkül maradt és feledésbe merült.

A Szávay István által mondottak tökéletesen beleillenek a Jobbik korábbi retorikájába, hiszen a párt képviselői számtalanszor tettek már antiszemita jellegű kijelentéseket, ezekből szemezgettünk néhányat.

Vona Gábor 2013-ban Ilan Mor akkori izraeli nagykövetnek azt üzente: ő soha nem lesz ­Izrael kutyája, majd pedig 2014-ben meg akarta szakítani a diplomáciai kapcsolatot Izraellel, valamint az izraeli termékek bojkottjára szólított fel. Vona mondta azt is, ha kiderülne, hogy zsidó, akkor lemondana pártelnöki tisztségéről.

Ugyanekkor közölte azt is, fontos volna vizsgálni a Jobbik felső vezetésének származását. De nem csupán ő, hanem több jobbikos is bizonyságot tett arról, milyen véleménnyel vannak a zsidókról és miként viszonyulnak a cigány származású emberekhez.

Janiczak Dávid, Ózd polgármestere 2014-ben egy Adolf Hitlernek maszkírozott férfival pózolt, míg Gyöngyösi Márton elnökhelyettes – korábban a párt külügyi kabinetjének vezetője –, öt éve az Országgyűlésben nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte a zsidó származásúakat.

Kulcsár Gergely volt képviselő, jelenlegi regionális igazgató pedig amellett, hogy 2011-ben beleköpött a holokauszt áldozatainak emléket állító Duna-parti cipőkbe, horogkeresztekkel kívánt boldog új évet. 2009-ben Vona Gábor, visszautasítva a borsodi cigányvajda kézfogását, azt mondta: „Akkor fogok kezet majd a cigányokkal, ha bebizonyítják, hogy érdemesek rá.” Rig Lajos tapolcai képviselő pedig azt írta közösségi oldalán: „A cigányság a zsidók biológiai fegyvere.”

Tavaly Erős Erzsébet, a Jobbik nyugdíjas tagozatának alelnöke cigányellenes, antiszemita, már-már holokauszttagadó gondolatokat osztott meg. Erős Erzsébet szerint ugyanis a zsidóknak nem lenne szabad politizálniuk, nem tölthetnének be magas közéleti funkciót, elvégre ők „az ország rákfenéi”, és „a holokausztot is ők intézték maguknak”.

A Jobbik vezetése szinte azonnal kizárta soraiból az antiszemitázó alelnököt, Z. Kárpát Dániel akkor azt mondta, „a Jobbik nem egy következmények nélküli párt, 24 órán belül reagáltunk a vállalhatatlan kijelentésekre, elváltak útjaink az érintett szereplővel”.

A Magyar Idők szerette volna megtudni, hogy vajon a Szávay István által mondottak is vállalhatatlanok-e a pártnak és lesznek-e az ügynek következményei? Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a képviselő tagja maradhat-e a Jobbiknak, lapzártánkig azonban a párt nem reagált megkeresésünkre.

Annyi bizonyos, a Jobbik vezetése ennél jóval kisebb „bűnökért” is vált már meg emberétől. László Petrát, az N1TV korábbi munkatársát egy migráns elgáncsolása miatt perceken belül kirúgták, Vona Gábor teljes egyetértésével.

Volner Jánost, a Jobbik korábbi alelnökét pedig egy tisztújítást kezdeményező levél miatt – még annak megjelenésének estéjén – kizárták a frakcióból, és etikai vizsgálatot kezdeményeztek ellene, hogy a pártból is kizárják.

Forrás: magyaridok.hu