Száztíz versenyző az első vásárhelyi judo tornán

A hétvégén tartották meg az I. Hód Judo Utánpótlás Felkészítő Tornát Vásárhelyen.

Az elmúlt hétvégén a Hód Judo SE szervezésében megrendezésre került az “I. Hód Judo Utánpótlás Felkészítő Torna” 5-12 év közötti gyermekek számára. Az előzetes várakozásokat felülmúlva, 8 meghívott sportegyesület 113 fiatal judokája lépett tatamira a hódmezővásárhelyi Villeroy & Boch Sportcsarnokban, ahol a házigazda színeiben 25 Hód képviselte Vásárhelyt. A meghívásos küzdelmi vetélkedőnek az volt a célja, hogy a versenyzés előtt álló gyermekek és a felkészülési időszakban levő diák korcsoportú versenyzők a régión belül megmérettethessék magukat verseny körülményekhez hasonló keretek között. A régióban más egyesületek is szerveztek már hasonló eseményeket az elmúlt években, azok érdemeihez szeretett volna a vásárhelyi sportegyesület is hozzátenni egy kicsit.

Péntek este 35 fordulón keresztül, 5 küzdőfelületen párhuzamosan zajlottak a mérkőzések, ami különleges hangulatot teremtett a fiatalok számára. A meccseket bírók vezényelték le, így a szabályokkal is megismerkedhettek a résztvevők. A rendezvény egyik legfontosabb eleme azonban az volt, hogy minden induló számára kor-, súly- és tudásszint szerint tudtak partnereket biztosítani előre meghatározott számú- és menetidejű mérkőzéseken és a küzdelmek nem értek véget teljes értékű dobás vagy leszorítás után (ippon). Mindent összevetve tehát jóval több idő állt rendelkezésre a gyakorlásra, mint egy szokásos versenyen és nem ért véget a verseny annak sem, aki hibát vétett.

A Hód Judo SE növendékei teljes átéléssel küzdöttek, 12 arany-, 10 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtve elhódították a csapatok közötti I. helyezést is. A csapatok II. helyezéséért járó kupát a Szegedi Judo SE, míg az előkelő III. helyet a Mórahalmi Judo SE könyvelhette el magának. A résztvevőknek járó jutalmat a Paksi Atomerőmű SE két olimpikon kiválósága, a világbajnoki ezüstérmes Bor Barna és a világbajnoki 5. helyezett Csoknyai László adták át. A rendezvény jellegéből adódóan – a nézők és a résztvevők nem kis örömére – sokkal több akció születhetett, mint egy kieséses versenyen, ezért egy-egy különdíjat is kioszthattak a legtöbb ippont szerző indulók számára. A 12 ipponig jutó Csiszár Csenge (Mórahalmi Judo SE) az “Ippon Királynő”-nek járó kupát vehette át, míg a  hazai közönség előtt 13 ippont szerző Ocsák Nimród Zsombor az “Ippon Király” címmel gazdagodott. Érdekesség gyanánt, a Hódok összesen 104 ippont és 64 waza-arit értek el, ami szintén tükrözi a rendezvény jelentőségét.

Száztíz versenyző az első vásárhelyi judo tornán 1

A Hód Judo SE szülői közösségének és néhány fáradhatatlan támogatónak köszönhetően, a szervezés is meglehetősen gördülékenyen ment ahhoz képest, hogy ez volt az első ilyen jellegű vállalkozásuk. Reményeik szerint, a rendezvény évente 1-2 alkalommal megismételhető lesz és hozzá tud tenni a régió utánpótlás neveléséhez. A sikeres főpróbát követően a vásárhelyi sportegyesület egy félig-meddig hivatalos esemény megszervezését is tervezi.

Forrás és fotók: Hód Judo SE