Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 7

A hódmezővásárhelyi születésű és a világ számos országában alkotott festőművész, Szabó Klára Petra Phantasea című albumát mutatta be kedd este az Alföldi Galériában a kiadvány tanulmányának szerzőjével, Somosi Rita művészettörténésszel beszélgetve. Az esten az is kiderült, hogy a sok-sok ország milyen nyomot hagyott az alkotó világában.

Szabó Klára Petra fiatal kora ellenére, több mint egy évtizede állandó résztvevője a Vásárhelyi Őszi Tárlatoknak, amelyek történetében hét különböző elismerést is kiérdemelt, köztük a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat is –  mondta el köszöntőjében Miklós Péter, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 3

Mindig is képzőművész akartam lenni, ennek alapján választottam iskoláimat – fogalmazott Szabó Klára Petra, aki a fotózáson, a tűzzománc-készítésen és a grafikán keresztül érkezett meg a festészethez, amelyet igazán sajátjának érez, de azt szélesen értelmezve, kísérletező módon alkalmazza.

Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 9

A festő számára fontos a szülőváros, és különös inspirációt jelentett neki Tornyai kisméretű képsorozata, amely megmutatta, hogy az alföldi táj is lehet izgalmas a naplemente színorgiájával. Mindemellett a számos külföldi ösztöndíj lehetőséget biztosított Szabó Klára Petrának, hogy az alkotás folyamatában több hónapon át elmélyülhessen és találkozhasson olyan távoli országok kultúrájával, mint Dél-Korea, Észtország, Svédország, Nagy-Britannia, vagy Japán.

A távoli tájak művészete is hatott rá, a rideg észtországi szálláson a vázába állított virágcsokor magára fókuszálta az alkotó figyelmét, aki az északi országban egy képsorozatban örökítette meg a növények hervadását, míg a japán buddhista szerzetesnél eltöltött idő alatt a kert éke, a rózsafa vonzotta magára a figyelmét, s alakította szemléletét.

Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 12

S a kísérletezés során kezdett el animációkat készíteni, néhány másodperc alatt lefutó, félszáz festményt készítve, egyenként rajzolva meg minden egyes kockát úgy, hogy a digitalizálás során csak a kontrasztok módosítását oldotta meg számítógéppel, de ilyen kísérlet-sorozat volt a jégvirágok alkotása különféle folyadékokból a csapvíztől a Tisza holtágának vizén át a termálvízig, majd ezek rögzítése a kétdimenziós térben. Közben a művész azt is megfigyelte, hogyan formálja a hideg a geometrikus formákat, s ezt a folyamatot hogyan befolyásolják a dermedő vízre sugározva a különféle hangjelenségek.

Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 4

A vasárnap záruló, 65. Vásárhelyi Őszi Tárlaton Szabó Klára Petra három alkotása is látható, ahol a tárlat finisszázsán, december 2-án délután 15 órakor a Munkácsy-díjas festőművész, Hézső Ferenc vezetése mellett tekinthetik át a kiállítás több mint kétszáz alkotását a látogatók.

Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 1 Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 2 Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 5 Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 6 Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 8 Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 10 Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 11 Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 13 Szabó Klára Petra albumát ismerhették meg az Alföldi Galériában 14

Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont