Bűnügyi felügyelet alatt az egykori Szeviép-vezér

Újabb feljelentést tett a Szeviép-ügyben a károsultak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Szabó Bálint azért fordult a Legfőbb Ügyészséghez, mert szerinte a napokban, első fokon lezárult perben – politikai befolyásra – nem vizsgálták a mélyebb összefüggéseket. Ha Szabó feljelentése nyomán elindul a nyomozás, akkor annak több szegedi közéleti szereplő is az érintettje lehet – írja a Magyar Idők.

Bűnszervezetben különösen jelentős értékre elkövetett csődbűntett, pénzmosás és tiltott pártfinanszírozás, továbbá hivatali visszaélés, hivatali vesztegetés, bűnpártolás, zsarolás és fenyegetés, valamint feljelentés elmulasztása felszámolási eljárásban gyanúja miatt feljelentést tett a Szeviép-ügy kapcsán a Legfőbb Ügyészségen Szabó Bálint jogász.

A Szeviép-károsultak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője az ismeretlen tettesek ellen tett feljelentésben a nyomozás elrendelését, illetve az elkövetőkkel szemben kényszerintézkedés alkalmazását kérte.

A jogász a beadványában kifejtette, hogy a Szeviép-ügyként ismert botrány Szeged legjelentősebb politikai-gazdasági bűncselekménye, amelynek egy kisebb részében november 20-án hozott elsőfokú ítéletet a Szegedi Járásbíróság. Ismert, a Szeviép Zrt. mindhárom egykori vezetőjét elmarasztalták: Oltványi Józsefet öt év két hónap fogházban, Pistrui Lászlót öt év két hónap börtönben, Baranyi Sándort pedig hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A már felszámolás alatt álló, útépítéssel, vízépítési létesítmények kivitelezésével és magasépítéssel is foglalkozó társaság egykor vezető beosztású munkatársait a hitelezők kielégítésének meghiúsításával elkövetett, különösen jelentős mértékű tényleges vagyoncsökkenést eredményező csődbűntettben mondták ki bűnösnek.

Az ügyészség mindhárom vádlott esetében tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, ám a vádlottak fellebbeztek, így a per a Szegedi Törvényszéken folytatódik.

Szabó Bálint azonban már az ítélethirdetést követően jelezte, hogy az elsőfokú eljárás csupán a felszínt érintette, ugyanakkor a mélyebb összefüggésekre és további bűncselekményekre nem tért, nem térhetett ki. Azzal érvelt, hogy a vádirat korlátozottan tartalmazta a tényállást, mert az annak alapjául szolgáló nyomozás – amelyet szerinte a politika befolyásolt – hiányosan tárta fel azt.

Bár Szabó Bálint ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést, de a feltételezett elkövetők között felsorolt mások mellett helyi vezető baloldali politikusokat, rendőri és ügyészségi vezetőket, valamint a Szeviép-cégcsoport egy sor vezetőjét, illetve felszámolókat is.

A jogász a beadványában ennek alátámasztásaként hangsúlyozta: információik szerint az MSZP-s Botka László és Ujhelyi István a Szeviép-cégcsoport vezetői­vel közösen 2008-ben úgy döntöttek, hogy a jelentős önkormányzati bevételekkel rendelkező céget hagyják bedőlni, a pénzt kampánycélokra kivonják a társaságból, az ügy kapcsán keletkező problémákat pedig a helyi hatóságok és politikai befolyásuk segítségével simítják el, ami szerinte meg is történt.

Ennek megfelelően a nyomozó hatóság nem vizsgálta a Biztonsági Üzem Kft.-t, az annak juttatott pénzek útját, amelyen keresztül heti-havi rendszerességgel 500 millió forint vándorolt vissza a szegedi szocialistákhoz, és az eljárás nem tért ki az önkormányzattól a már csődhelyzetben lévő Szeviépnek átutalt milliárdok sorsára – áll a feljelentésben.

Forrás: magyaridok.hu
Fotó: Illusztráció