Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar!

Különleges és egyedülálló zenei élménnyel gazdagodhatnak a hódmezővásárhelyiek november 29-én, a Református Ótemplomban, ugyanis 18 órai kezdettel a Nemzeti Színkottás Zenekar sérült művészei közösen koncerteznek St. Martinnal. Közel 50 fős társulat lép majd színpadra.

Az eseményről első körben Bán Csaba, református lelkész nyilatkozott.

-Három évvel ezelőtt találkoztam először a Nemzeti Színkottás Zenekarral, amikor koncertet adtak a templomunkban. Örömömre szolgált hát az ott szerzett élmény után, hogy idén itt, Hódmezővásárhelyen ők lesznek azok, akik csodálatos zenei műsorukkal megnyitják az adventi időszakot, ezzel egyetemben pedig a karácsonyra való készülődés időszakát is – kezdte Bán Csaba.

Véleménye szerint ez egy sokkal különlegesebb és mindenki számára meghatározóbb élménnyel bíró rendezvény lesz majd, annál is inkább, hogy a jótékonysági est résztvevői jegyvásárlásukkal a Szegedi Dr. Waltner Károly Otthon hódmezővásárhelyi Különleges Gyermekotthona fiataljait támogatják.

Ezt követően Asztalos Zsolt, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület elnöke ismertette a szervezet munkásságát és a csütörtöki eseményt.

-A Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülete egy országos szinten működő szervezet, amely egyéni központokkal bír és közel száz tagintézménye van, ahol értelmi fogyatékos emberek élnek és dolgoznak. Ezekben természetesen foglalkoznak velük bentlakásos és nappali képzéssel bíró intézményekben is. Nem utolsósorban pedig segítséget nyújt a fogyatékkal élőknek és az ő gondozóiknak abban, hogy a művészeti területeket általuk is betöltsék. Ez évente húsz – huszonöt programon valósul meg. Majd az ezeken a programokon tanultakat publikálják, egy – egy előadás, koncert során. Most sem lesz ez másként – mondta az egyesület elnöke.

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 1

A szervezet legfőbb célja, hogy megmutatassák a társadalomnak azt, hogy a fogyatékkal élők is ugyanolyan kiváló művészeti érzékkel rendelkezhetnek, mint bárki más. Jelen esetben a sérült alkotók a színes kottarendszer segítségével sajátítottak el mindenki számára közismert dalokat, melyeket St. Martinnal közösen adnak majd elő.

Végül pedig Ságodiné Samú Edit, a hódmezővásárhelyi Különleges Gyermekotthon vezetője foglalta össze pár szóban az intézmény tudnivalóit.

-A hódmezővásárhelyi Különleges Gyermekotthonban immár 2005 óta látunk el állami gondoskodásban élőket. Jelenleg 16 fővel dolgozunk és mindegyikük értelmi akadályozott. Fiatalokról, gyermekekről van szó. Mindegyikük valamilyen különleges okból kifolyólag került ki a saját családjából, ami után hozzánk kerülvén a kollégáim és jómagam próbáljuk az életüket szebbé, otthonosabbá és teljes értékűbbé tenni. Így aztán a fejlesztéseink egyik célja, hogy a művészet különböző területein, a legkülönbözőbb eszközeivel egy magasabb szintre emeljük a bennük rejlő tehetséget. Ezáltal kapcsolódunk ehhez a remek eseményhez és kezdeményezéshez. Évek óta, rendszeresen részt veszünk a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesülete által szervezett táborokban, programokon és rendezvényeken – mesélte Ságodiné Samú Edit.

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 2

2018 novemberének utolsó hetén a ’Közös Hang’ mottón futó színkottás zenei tábor az, aminek teret biztosít a város. Az alábbi képek a próbán készültek, amelyen a Nemzeti Színkottás Zenekar már gőzerővel készült a november 29-i koncertre.

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 3

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 4

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 5

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 6

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 7

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 8

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 9

Hódmezővásárhelyre érkezett a Nemzeti Színkottás Zenekar! 10