Márki-Zay Péter

Annak az esélye, hogy a sok elhasznált politikusból egy sikeres politikai mozgalom lesz, körülbelül annyi, mint hogy az iskolai menzán összeöntött maradékokból Michelin-csillagos vacsora jön ki – elemzi Márki-Zay új pártját egy politikai szakértő.

Egy balliberális politikai elemző után egy jobboldali politikai tanácsadó is alaposan beleszállt a Márki-Zay Péter elnökölte, bukott balliberális politikusok nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomba.

Az alapítók-vezetők között ugyanis – mint megírtuk – Márki-Zay és unokatestvére, a celeb polgármesterrel a vadiúj ellenzéket „családi vállalkozásban” szervező ex-LMP-s Hadházy Ákos mellett ott díszeleg például a balliberális médiaügyvéd Magyar György, Ábrahám Júlia korábbi LMP-s politikus, Elek István, az LMP alapítója, Kaltenbach Jenő, az LMP, majd a Párbeszéd fővárosi képviselőcsoportjának egykori vezetője, Kész Zoltán, az MSZP-DK-Párbeszéd-Együtt-Liberálisok-MoMa által támogatott volt országgyűlési képviselő, Mellár Tamás, a Párbeszéd parlamenti frakciójának tagja és Üveges Gábor, a Gémesi György-féle Új Kezdet választmányi elnöke is.

Az n+egyedik kormánykritikus formációról „politikai hulladéklerakóként” szólva Lánczi Tamás politológus, a Figyelő főszerkesztője a Mozgástér blogon azt írja:

„Összeadva az alapítók által megjárt és/vagy fölrobbantott pártok számát, olyan magas értéket kapunk, amivel kiérdemlik a pártszédelgő elnevezést. Annak az esélye, hogy ebből a sok elhasznált politikusból egy sikeres politikai mozgalom lesz, körülbelül annyi, mint hogy az iskolai menzán összeöntött maradékokból Michelin-csillagos vacsora jön ki.”

A Mozgástér blogon részletesen is elemzi a Mindenki Magyarországa Mozgalom tizenkét alapítójának politikai pályáját.

„Igazából már csak egy fontos kérdés maradt. Amikor Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos leülnek tárgyalni, akkor előre eldöntik majd, hogy ki fogja a zsebébe rejtett diktafonnal felvenni a tárgyalást? Vagy esetleg kiteszik az asztalra mindketten a hangrögzítőt?”

– zárja írását Lánczi Tamás.