Olvasói levél: Márki- Zay Péter valóban kereszténydemokrata?

Egy olvasónk, Kelemen V. László az alábbi levelet küldte el szerkesztőségünknek, amit változtatás nélkül közlünk.

“A város nem lehet önmaga ellenzéke

Márki-Zay Péter szerint Hódmezővásárhely békéjének záloga az, ha a közgyűlés feloszlatja magát. Ezzel egyúttal azt is mondja, hogy miattuk van háború. Több dolgot is elfelejt, de egyet biztosan: az önkormányzati törvény értelmében a képviselőtestület a polgármester munkáltatója, s nem fordítva. Mindenki képzelje el azt, hogy mi lenne, ha a munkahelyén felszólítaná a főnökét: távozzon a cég éléről. Ugye, abszurd?

Lapozzunk vissza 2018. február 25-ig, amikor Márki-Zay Hódmezővásárhely polgármestere lett. Ő annak a ténynek a birtokában indult el a címért, hogy a közgyűlés összetétele adott, az nem fog változni, hiszen mandátumukat 2019 őszéig kapták a szavazóktól. Ami azt is jelenti, hogy az együttműködést annak kell keresni, aki újonnan érkezik, s nem annak, aki már évek óta ott dolgozik. S ez nem csupán egy politikai testületben, hanem bármilyen munkahelyen így van. Ez tehát egyszerűen beilleszkedés kérdése. Ami akkor nyilván jóval nehezebb, ha valaki már a megérkezése előtt minden egyes megszólalásában szidja azt a grémiumot, amelynek később tagja lesz. Mindezt könnyű megérteni egy gazdasági példával: ha mondjuk egy esztergályos üzembe műszakvezetőt keresnek, aki alkalmazása előtt hónapokig tehetségtelennek, korruptnak és tolvajnak nevezi a szakmunkásokat, az ne számítson arra, hogy azok később jó főnököt látnak benne. Márki-Zay Péter esetében pontosan ez történt, hiszen kampányában gyakorlatilag ezekkel a jelzőkkel illette a közgyűlés fideszes többségét.

A hódmezővásárhelyi polgármester november 15-én, már a közgyűlés előtt közzétette, hogy az „áldatlan állapotokért” a képviselőtestület azon része lesz a felelős, mely nem őt támogatja. Mindez szimpla előfeltételezés, olyan Márki-Zay Péteri taktika, melynek célja, hogy előre felmentse magát minden döntés felelőssége alól. Ugyanakkor elfelejti, hogy őt nem a közgyűlés megrendszabályozására, hanem a város irányítására hatalmazták fel a szavazók. Tették mindezt annak tudatában, hogy mandátuma pontosan akkor ér véget, amikor a képviselőtestületé.

Márki-Zay Péter azzal, hogy a közgyűlés feloszlatását követeli, egyúttal azt is elismeri, hogy képtelen együtt dolgozni olyanokkal, akik nem feltétlenül az ő hívei, s olyanokat szeretne, akik behódolnak neki. Ez azonban ismét több problémát felvet. A polgármester ugyanis egyrészt nem lehet biztos abban, hogy újraválasztják, másrészt abban sem, hogy a 10 egyéni választókerület többségében olyan jelöltek nyernek, akik őt támogatják. Magyarul a sokmilliós költséggel járó időközi választás könnyedén hozhat olyan helyzetet, amely bebetonozza a jelenlegit. Maga Márki-Zay Péter mondta el, hogy szerinte Hódmezővásárhely számláján kevesebb pénz van, mint amennyi bevétel még érkezhet, ezért egy időközi voksolással csak újabb kiadás terhelné a városi kasszát – ráadásul kiszámíthatatlan eredménnyel.

A hódmezővásárhelyi képviselőtestület 10 fideszes tagját – a polgármesterhez hasonlóan – a vásárhelyiek választották annak a ténynek a birtokában, hogy azt 5 évre teszik. Mindannyian abszolút többséggel nyerték el mandátumukat, azaz egymagukban több voksot kaptak, mint amennyit az ellenük indulók összesen. Márki-Zay Péter másfél évre szerezte meg a tisztséget, 2019 októberéig, azaz a közgyűlés minden egyes tagjával megegyező időtartamra. A helyzet egyértelmű: a választók egyformán demokratikusan, tisztességes körülmények között lebonyolított szavazásokon helyezték politikai pozícióba a polgármestert és a grémiumot is. Egy esetleg feloszlatás tehát a vásárhelyi szavazópolgárok akaratával menne szembe Márki-Zay Péter és a közgyűlés vonatkozásában egyaránt. Tekintet nélkül arra, hogy ki és kikre voksolt.

De a legfontosabb mégsem ez. Márki-Zay Péter az új választás sorozatos követelésével kimondta: csak vele együttműködő és az ő elképzeléseit támogató grémiummal tud együtt dolgozni. Ezért szeretné eltávolítani a Fidesz önkormányzati képviselőit.  Ezzel a lépéssel viszont azt is elismeri, hogy a Fidesszel, mint politikai szervezettel nem képes együttműködni, azaz a kormánypártok ellenzéke. Ebben az esetben viszont logikai úton ebből az következik, hogy a kormánnyal sem képes, márpedig 2022-ig ez a vásárhelyiek érdekében mindenképpen feladata lenne. Többek között erre kapott felhatalmazást. Ha ezt nem hajtja végre, akkor ebből nem ő, hanem Hódmezővásárhely teljes lakossága jön ki vesztesen.

Nem csupán azok, akik február 25-én nem benne látták a jövőt, hanem azok is, akik mellette álltak ki és emelték székébe. Hódmezővásárhely akkor fog majd igazán csődbe menni. Anyagilag, emberileg és erkölcsileg egyaránt. A város ugyanis nem lehet önmaga érdekeinek ellenzéke.

A jövőjének pedig végképp nem.

Kelemen V. László

egy Hódmezővásárhelyért aggódó polgár”