Lázár János

Első fokon 5 és 6 év közötti letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Járásbíróság a Szeviép-ügy három vádlottját. A cég által ki nem fizetett alvállalkozókat végül a kormány kártalanította, az erről szóló előterjesztést Lázár János nyújtotta be a Parlamentben.

– Ma a vádlottak padján Botka Lászlónak és Újhelyi Istvánnak kellett volna ülni, hiszen a Szeviép-ügy az ő ügyük. Az ítéletet nekik kellene letölteni, olyan sajátos azonban a magyar jogrendszer, hogy azok, akik a SZEVIÉP tevékenységének a legnagyobb politikai haszonélvezői voltak elkerülhették a felelősségvállalást – mondta el portálunknak Lázár János, akitől egy hosszabb interjú keretében kérdeztük meg a véleményét a tegnapi napon megszületett első fokú, nem jogerős ítéletről. A más témában készített interjúnkat az elkövetkező napokban olvashatják majd a Makó Híradón.

A térség országgyűlési képviselője megerősítette, szerinte a Szeviép-ügy is rámutat arra, hogy Szegedet Botka László puhasága miatt egy baloldali politikai és gazdasági maffia uralja.

A Szeviép Zrt. 2009-2010-es fizetésképtelensége, csődje 20 ezer munkahelyet sodort veszélybe, több mint háromszáz cég ment csődbe, és a többi érintett vállalkozás működése is megrendült. Az építőipari vállalat felszámolásakor 490 hitelező 5,87 milliárd forint kárigényt jelentett be, ám az érintett kisvállalkozók közül mára alig több mint 100 maradt talpon.

A károsultak kártalanításához a Parlamentben Lázár János nyújtott be előterjesztést, az állam nevében eljáró jogtanácsos 2,389 milliárd forint polgári jogi igényt jelentett be a Szeviép-károsultak rendkívüli kárrendezése során 146 hitelezőnek kifizetett összegnek megfelelően.

A térség országgyűlési képviselője ezzel kapcsolatban áprilisban tett fel egy videót a közösségi oldalára, miután találkozott egy károsulttal és jogi képviselőjével.

A SZEVIÉP alvállalkozóinak kártalanítása

Botka és a szocialisták ellopták a SZEVIÉP alvállalkozóinak pénzét. A kormány nem csak döntést hozott a kisemmizett vállalkozók kártalanításáról, hanem ki is fizette jogos járandóságukat.

Közzétette: Lázár János hivatalos oldala – 2018. április 5., csütörtök

Az 1991-ben alapított, majd 2010-ben csődöt jelentő vállalkozás három vezetőjének azért kellett bíróság elé állnia, mert a vád szerint ők voltak felelősek a társaság fizetésképtelenné válásáért és a másfél milliárd forintos vagyonvesztésért. Az ügyészség ugyanis arra jutott, hogy az építőipari cég azért lett fizetésképtelen, mert a három korábbi cégvezető igazgatósági tagként felelőtlenül hitelezett, 2007 elejétől rendszeresen adtak nagy kölcsönöket a leányvállalataiknak, sőt még magánszemélyeknek is.

Az építőipari vállalkozás szinte mindegyik megyei nagyberuházásban érdekelt volt. Szegeden a villamost, vagy éppen a fürdőt is ők építették vagy konzorciumi tagként, vagy egy önkormányzati céggel kötve megállapodást. Botka László a két vádlott volt Szeviép-vezérrel közösen avatta fel a cégcsoport új irodaházát és a harmadik vádlottal együtt írta alá a Napfényfürdő kivitelezési szerződését. A szocialista EP-képviselő, Ujhelyi István neve is felmerült az ügyben, mivel volt sofőrje volt az egyik Szeviép-cég, a Biztonsági Üzem Kft. vezetője. Ez a vállalkozás azóta megszűnt, a férfi 2014 óta az önkormányzati tulajdonban lévő Szegedi Közlekedési Kft. repülési üzletágvezetőjeként dolgozik.

Nagy Szabolcs
Makó Híradó