Folytatódik a kiképzés 1

A Visegrádi Együttműködés (V4) részeként felajánlott többnemzeti műszaki alegységbe tartozó rajok felkészítését tartotta az elmúlt időszakban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Művelettámogató Műszaki Zászlóalja.

A műszaki rajok kiképzési időszakának végén a szakfelkészítés többek között műszaki felderítési, útépítési, műszaki zárási illetve robbantási feladatok begyakorlásával folytatódott. A feladatok ennek megfelelően változatosak voltak, igazodtak a felajánlott műszaki képességek sokrétű jellegéhez.

Veszélyességét tekintve kiemelkedett a feladatok közül a földrobbantási mozzanat, amely során a katonák – a megfelelő számvetések elkészítése után – mintegy 10 kilogramm mennyiségű töltetet alkalmaztak. A nagyobb mennyiségű robbanóanyag használata miatt a műszaki szakemberek a biztonsági távolságot képlet alapján határozták meg, szem előtt tartva azt, hogy a szeizmikus hatások ne érjék el a lakott területeket.

Szintén éles robbanóanyag felhasználásával került sor egy hagyományos aknamezőn történő átjáró-nyitásra, melynek során rövid nyújtott tölteteket alkalmaztak. A töltet egy egyszerű eszköz, a három méteres deszkára dróttal, szigetelőszalaggal, vagy bármilyen szükségeszközzel vannak egymáshoz szorosan rögzítve a trotil préstestek. A kiképzés során a katonák begyakorolták a nyújtott töltet elkészítését és aknamezőre helyezését, illetve a már nyitott átjárón történő közlekedést.

Folytatódik a kiképzés

A V4 műszaki századnak a teljes felkészültséget jövőre kell elérni, amikor készenléti szolgálatba lép és megkezdi féléves szolgálatát.

Fotó: bocskaidandar.hu
Fotó: Tordai Kamilla