A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 19

A hódmezővásárhelyi Emlékpontban és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen rendezte meg a Wallenberg Egyesület országos, Wallenberg nyomában című vetélkedőjének regionális fordulóját. A holokauszt és a zsidó kultúra témakörében megoldandó feladatok megoldására öt kelet-magyarországi és egy határon túli csapat érkezett Vásárhelyre.

Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója örömét fejezte ki, hogy már a második évben választotta a regionális forduló helyszínéül Hódmezővásárhelyt a Wallenberg Egyesület, s kiemelte: a vetélkedő célja, hogy a magyarországi és a Kárpát-medencei zsidó közösségek múltját megismerjék a középiskolás fiatalok. A versenyzők felkészítőtanáraik irányítása mellett feldolgozták a Soá történetének egy-egy részét. A vetélkedő beleilleszkedik az Emlékpont és a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely küldetésébe is, hiszen a téma nemcsak a zsidók elpusztításának története, hanem az is, hogy a holokauszt előtt hogyan voltak a zsidó közösségek integráns részei a magyar társadalomnak.

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 29

Mindkét intézmény küldetése, hogy élményalapúan kell átadni a történelmi tapasztalatokat, s a jelen vetélkedő történelmi traumája a zsidótörvények, vészkorszak és áldozatok száma mellett emberi élménnyé, emberi arccá és emberi tartalommá formálódik, ezáltal belső tartalommá is válhat – fogalmazott a múzeumigazgató.

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 3

A vetélkedőt megnyitva Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere hangsúlyozta: minden emberben meg kell látni az embert és minden embertelenségben meg kell látni az embertelenséget, nem szabad tűrni, hogy bárkit is emberi mivoltában fenyegessenek, s emlékeztetett, hogy Raoul Wallenberg a náci Németország koncentrációs táborai elől mentette a zsidó családokat, azonban őt a kommunista szovjetek hurcolták el az országból és gyilkolták meg.

A verseny zsűrijében az elnök, Kardos Tamásné, a Wallenberg Egyesület elnökségi tagja mellett feladatot vállalt Szabados Gabriella, a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinációs referense, Sipos András, a Wallenberg Egyesület tagja, Szabó Ildikó Ilona, a Raoul Wallenberg Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatóhelyettese és Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze is.

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 5

A feladatokat a makói levéltár vezetője, Urbancsok Zsolt játékmesteri irányítása mellett hajtották végre a csapatok. Délelőtt az Emlékpontban multimédiás kvízkérdésekre okostelefonjaikkal válaszolhattak a fiatalok, majd megtekintették a csapatok az előzetes feladatként elkészített kisfilmjeiket. A délelőtti program zárásaként a vásárhelyi zsidóság történetéről és a holokauszt helyi történéseiről a hódmezővásárhelyi nyugalmazott tanár, helytörténész Szigeti János tartott előadást a versenyzőknek.

Délután a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen folytatódott a verseny, amelyet a zsinagógában rendezett eredményhirdetés zárt. Az első két helyet a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium két csapata szerezte meg, a harmadik helyen a Vásárhely szerbiai testvérvárosából, a zentai közgazdasági és kereskedelmi iskola diákjai végeztek, míg a negyedik helyet a makói Návay Lajos Szakközépiskola tanulói szerezték meg.

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője

A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 5
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 4
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 2
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 3
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 1
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 6
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 10
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 12
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 14
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 11
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 13
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 9
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 8
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 15
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 7
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 16
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 17
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 18
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 19
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 21
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 20
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 23
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 22
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 25
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 24
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 27
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 29
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 26
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 30
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 28
A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 5 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 4 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 2 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 3 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 1 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 6 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 10 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 12 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 14 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 11 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 13 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 9 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 8 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 15 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 7 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 16 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 17 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 18 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 19 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 21 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 20 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 23 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 22 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 25 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 24 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 27 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 29 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 26 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 30 A Wallenberg-vetélkedő regionális döntője Vásárhelyen 28
Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont