Nyílt napot rendeztek az Eötvös József Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában 5

Nyílt napot rendeztek ma a hódmezővásárhelyi Eötvös József Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában az általános iskolások számára.

A tagintézmény-vezetőjét, Hornyák Jánost kérdeztük eseményükről.

-A nyílt nap célja nem más, mint, hogy az általános iskolások betekintést nyerhessenek intézményünk képzéseibe. Ugyanis azt tapasztaljuk, hogy rengeteg fiatal döntésképtelen általános iskolai tanulmányait követően. Kijelenthető, hogy igazán nem forr ki bennük ezen idő alatt az, hogy az élet mely területe vonzó és szerethető szakmai szempontból a számukra. Ennek okáért az évről évre megrendezésre kerülő nyílt napunkon igyekszünk minden nálunk meglévő képzést interaktív módon bemutatni – kezdte a vezető.

Nyílt napot rendeztek az Eötvös József Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában

Amellett, hogy a diákok betekintést kaptak az iskola oktatási rendszerébe, felépítésébe, a szülőket is tájékoztatták azokról.

– A képzési kínálatunkról azt kell tudni, hogy a gépészet és a közgazdaság ágazataival bővült. Avagy az egészségügyet, a sportszakot, a kozmetikát, a fodrászatot, az informatikát és a nyelvi szakokat ezzel a két ággal tágítottuk, figyelembe véve a munkaerőpiaci igényeket, és nem utolsósorban a megélhetés fontosságát – emelte ki Hornyák János.

Elmondása szerint a fiatalok nem látnak bele tisztán a munka világába, ezáltal válnak döntésképtelenné. A nyílt nap viszont pont az adott problémán kíván és próbál segíteni. Vagyis, hogy tisztán megismerhessék, hogy az adott szakma vagy esetenként hivatás milyen gyakorlati elemekből tevődik össze, illetve, hogy milyen végkimenetet futhat be az évek múlásával.

Nyílt napot rendeztek az Eötvös József Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában 1

Nyílt napot rendeztek az Eötvös József Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában 2

Nyílt napot rendeztek az Eötvös József Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában 3

-Örömmel mondhatom, hogy azon ifjak, akik iskolánkban befejeznek egy-egy képzést, általában tovább tanulnak és igyekeznek azt magasabb szinten is elsajátítani. Van arra is példa, hogy mindezt a mi intézményünkben teszik meg – mondta még a tagintézmény vezetője.

A diákok a képzéseket különböző programok és foglalkozások által ismerhették meg. Ilyen volt például a hajápolás elsajátítása, az alkalmi sminkek elkészítésének technikája, a sportbemutatókon és sportjátékokon való részvétel, a gazdasági és gépészeti trükkök bemutatása és nem utolsósorban a nyelvi szakok és az egészségügy gyakorlatának feltárása.

Nyílt napot rendeztek az Eötvös József Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában 4

Nyílt napot rendeztek az Eötvös József Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában 6

Nyílt napot rendeztek az Eötvös József Szakgimnáziumban és Szakközépiskolában 7

Fotó: Gémes Sándor