Rostás Gyöngyi: egy nőnek mindig mindenhol helyt kell állnia

Új sorozatunk – amely ezentúl hétről-hétre egy- egy hódmezővásárhelyi női vállalkozót mutat be – első alanya nem más, mint Rostás Gyöngyi, a Vándorsólyom Kft. vezetője.

A vendéglátóegység élén tevékenykedő Rostás Gyöngyit  többek között arról kérdeztük, hogy mennyire nehéz női vállalkozóként érvényesülni a mai világban, és melyek azok a tényezők, amelyek segítenek abban, hogy könnyebben boldogulni tudjon.

– Elmeséli, hogy milyen utat járt be ahhoz, hogy Önt most úgy, mint a Sólyom bisztró vezetőjét kérdezhetem?

-Tanulmányaimat egészségügyi szakon végeztem, ezt követően édesapám révén ismertem meg a vendéglátás rejtelmeit, ő ugyanis ebben a világban tevékenykedett. Először csak fagylaltot árultam, azután a régi Bagolyvárban dolgoztam, majd 13 évig a Kaszinó sörözőben voltam felszolgáló. Ez után adódott egy olyan lehetőség, aminek köszönhetően a Vándorsólyom Kft. vezetője lettem, ezen belül is immár tizenegy éve annak, hogy a Sólyom bisztró élén elsősorban az étkeztetési feladatok ellátásával foglalkozom.

Rostás Gyöngyi: egy nőnek mindig mindenhol helyt kell állnia 1

-Mit kell tudni a Sólyom bisztró tevékenységéről?

-A bisztróról röviden azt kell tudni, hogy egy önálló egységként működő, pályázati úton létrejött étkezde. A tevékenységi kör magában foglalja a menüztetést, közétkeztetést, a rendezvényszervezést, s azok lebonyolítását,

-Mennyire nehéz nőként vezetni egy vállalkozást?

-Azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon nehéz nőként a vállalkozás vezetése. Elsősorban azért, mert egy nő irányában az élet összes területén még mindig nagyok az elvárások, hiszen több szerepben, egyazon időben pontosan és jól kell, hogy helyt álljon. Gondolok itt például a háztartásvezetésre, a gyermeknevelésre és ezzel egyetemben a munkahelyi feladatok ellátására. És egy biztos, hogy az ember lépésről lépésre tud előre haladni. Rengeteg kitartás, munka és szorgalom árán éri el célját és teljesedik ki abban, amit csinál.

Rostás Gyöngyi: egy nőnek mindig mindenhol helyt kell állnia 2

-Egyébként azt jól látom, hogy még mindig nagyobb mértékben vannak jelen itt, a vendéglátás területén a férfiak mint a nők. Valóban így van ez, és, ha igen, akkor Önnek mi a véleménye erről?

– Ez valóban így van. Azt gondolom, hogy a legfőbb oka ennek nem más, mint amit a már korábban feltett kérdésére válaszoltam, hogy nehéz nőként vállalkozói pozíciót betölteni, ugyanis több területen is meg kell, hogy feleljünk egyszerre. Arról nem is beszélve, hogy női szakácsként, pincérként és kisegítőként is ugyanannyira nehéz megállni a helyét az embernek, hiszen ez egy kemény, folyamatos koncentrációt és több mint nyolc órát igénybe vevő szakma.

-Hány fős a csapat, amit koordinál?

-Húsz fős ez a munkaközösség, ezen felül pedig vannak olyan munkavállalóink, akik időszakosan dolgoznak nálunk, avagy különböző rendezvényeken veszik ki a részüket a munkából. Illetve vannak tanulóink is, akiknek örömmel adjuk át a szakmába vetett szeretetünket. A cél viszont létszámtól függetlenül mindenkinél ugyanaz, vagyis, hogy a vendég elégedett legyen azzal a szolgáltatással, amit mi nyújtani tudunk.

-Az elégedettség kiemelhető motivációs tényezőként?

-Igen, maximálisan. A vendégek által kifejezésre jutó elismerés, dicséret és az a szeretet, amit ők nyújtanak nekünk, felénk a legjobb és leghatékonyabb motivációs tényező, ami éltethet bennünket egyénileg és csoportosan is.

-Mekkora mértékben keresett az Önök tevékenysége itt a városban?

-Hódmezővásárhelyen viszonylag sok vendéglátóegység működik, ami azt jelenthetné, hogy ezzel együtt magasan jelen van a konkurencia általi veszély is. Viszont én inkább azt mondanám, hogy nem feltétlenül vagyunk egymás versenytársai, ugyanis azt látom, érzem és tapasztalom, hogy mindegyikünk a maga háza tájékán kíván és tud is a legjobb lenni. Tehát azt gondolom, hogy nincs okom panaszra. Arról nem beszélve, hogy ma Magyarországon a vendéglátó egységek sokkal de sokkal több támogatásban részesülnek, mint egykor. Ezen támogatások megpályázása pedig egyenes útként vezethet úgy a fejlődéshez, mint a korszerűsítéshez, ami természetesen hozzásegít bennünket ahhoz, hogy még több ember keresse fel szolgáltatásainkat.

Rostás Gyöngyi: egy nőnek mindig mindenhol helyt kell állnia 3