Trianoni emlékművet terveznek a századik évfordulóra Vásárhelyen

Méltóképpen szeretne Hódmezővásárhely fejet hajtani 2020. június 4-én – jelentette be Kószó Péter és Kovács László önkormányzati képviselő kedden.

Kószó Péter sajtótájékoztatón elmondta, mivel az első világháború centenáriuma véget ért, ezért a városi közgyűlés által 2014-ben létrehozott Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottságot szerették volna átnevezni és működtetni tovább Trianoni Emlékbizottságként. – Ez azonban a jelenlegi önkormányzati keretek között nem valósulhat meg, ezért Lázár János országgyűlési képviselő támogatásával a 10 fideszes képviselő ezen a néven egy új bizottságot hoz létre – ismertette a városatya.

Trianoni emlékművet terveznek a századik évfordulóra Vásárhelyen 2

A cél, hogy a trianoni békediktátum századik évfordulójára, azaz 2020. június 4-re egy emlékművet állítsanak a településen. A legméltóbb helynek a Kossuth teret gondolják, azonban egy tervpályázatot írnak ki a helyszínt és az emlékmű alakját illetően, hogy a lakosok és a szakemberek elmondhassák véleményüket a kezdeményezésről.

Kovács László arról beszélt, hogy az emlékműnek monumentálisan méltónak kell lennie az 1920-ban történt eseményekhez. – A világ valamennyi népe és nemzete megünnepli a győzelmeit, sikereit, és kegyelettel megemlékezik a kudarcairól, gyászairól. Nincs Közép-Európában még egy olyan ország, ami önmagával határos lenne, és szomorú, hogy a szocialisták és a liberálisok még mindig nem látják a történelmi Nagy-Magyarország jelentőségét – hívta fel a figyelmet a képviselő, aki szerint minden magyarnak egyként kellene gondolkodnia hazánk megcsonkításáról.

Trianoni emlékművet terveznek a századik évfordulóra Vásárhelyen 1

Az emlékmű megvalósítására közadakozást szeretnének indítani, vagy a városi költségvetésbe terveznék be a költségeket.