Nagy Gyöngyi: a család, a hazaszeretet és az Isten soha nem lehet elcsépelt

Tormay Cécile életútját mutatta be az Asszonyok a Horthy-korszakban című előadás-sorozat újabb részeként az Emlékpontban Nagy Gyöngyi történész.

– A mai előadás egyik apropója, hogy száz évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Asszonyok Szövetsége Budapesten, aminek a vezetője Tormay Cécile lett. A másik apropója pedig, hogy 97 évvel ezelőtt, éppen ezen a napon járt először Hódmezővásárhelyen az írónő. És, hogy miért érdemes rá száz évvel később is megemlékezni és beszélni róla? Azért, mert ő volt az első olyan magyar író, akit irodalmi munkássága miatt Nobel-díjra terjesztettek elő, ám sajnos korai halála miatt nem kaphatta meg –  mondta Nagy Gyöngyi történész.

Nagy Gyöngyi: a család, a hazaszeretet és az Isten soha nem lehet elcsépelt 1

Tormay Cécilenek mégis a közéleti munkássága számít a legfontosabbnak.

– Misszióként tekintett arra, hogy felébressze az első világháború után megmaradt magyarságban a reményt a talpon maradáshoz. Ehhez segítségül hívta a magyar asszonyokat, ráérezvén arra, hogy a politikai gondolkodásban kimerült férfiak után a magyar nők is mozgósításra szorulnak, mindenféle feminista íz nélkül – közölte Nagy Gyöngyi.

Az Emlékpont történésze szerint ma is ugyanakkora hatása és aktualitása van az Magyar Asszonyok Szövetsége által meghatározott és vezérelvként követett jelszavaknak, mint ma. Ugyanis a család, a hazaszeretet és az Isten soha, egyetlen egy világban sem lehet elcsépelt.

– Tormay Cécilet a Magyar Asszonyok Nemzeti Szövetsége vásárhelyi szervezete hívta meg egy jótékonysági irodalmi estre. Ugyanis az összegyűjtött adományokat már akkor félretették az első világháborúban meghalt vásárhelyi hősök emlékművének megépítésére – mondta.

Nagy Gyöngyi: a család, a hazaszeretet és az Isten soha nem lehet elcsépelt 2

 

Nagy Gyöngyi: a család, a hazaszeretet és az Isten soha nem lehet elcsépelt 4

Nagy Gyöngyi: a család, a hazaszeretet és az Isten soha nem lehet elcsépelt 5

Nagy Gyöngyi: a család, a hazaszeretet és az Isten soha nem lehet elcsépelt 6