Márki-Zay „békés” tüntije: Orbán kleptomániás diktátor

Magyarország államformáját kleptokráciának vagy kleptokrata diktatúrának minősítette az országos ellenzéki politikai nagyjelenettel előrukkoló polgármester, aki addig hergelte a Fidesz ellen a tömeget, míg valaki megint akasztani akart!

Márki-Zay Péter a hétfői vásárhelyi tüntetésen előadott 36 perces eszmefuttatásában szembeállította a Fidesz-rendszerét az 1990-et megelőző évekkel. Szerinte az állampárti MSZMP-diktatúra utolsó esztendőiben „olyan légkör volt, hogy kommunista diktatúrának aligha nevezhetjük azt az időszakot, sokan kellemes emlékekkel emlékeznek vissza.” Mostanra ugyanakkor „a kommunista diktatúra legsötétebb idejét éljük meg”.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke kifejtette, „ordas eszmék” jelennek meg a Fidesz részéről, Orbán Viktor miniszterelnök pedig „populista diktatúra építésébe kezdett”. Hozzáette: „Magyarország mai államformája a kleptokrácia”, ahol „csak a lopás tartja össze ezt a hatalmat, nincs más ideológia”.

Magát Orbánt „kleptomániás diktátornak” nevezte, aki az „iszlamista diktátor” Erdogan török elnökkel és a KGB egyik utolsó vezetőjével, Putyin orosz elnökkel ölelkezik. Arról is beszélt, annyiban más Orbán hatalma, mint a Rákosi-rendszer, hogy nincsenek itt az orosz tankok, lehet tüntetni, és az interneten és a Facebookon „le tudjuk leplezni a hazugságokat”.

Ilyen „hazugságnak” nevezte a Fidesz részéről, hogy a kormánypártokon kívül bárki más migránsokat akarna Magyarországra telepíteni. „Csak a Fidesz telepített be 20 ezer migránst pénzért, köztük bűnözőket, terroristákat” – harsogta.

Fenyegető hangon azt is ígérte, ugyan jelenleg nem működik a jogállamiság, de „lesz egyszer jogállam, és lesz egyszer elszámoltatás Magyarországon”. Intő jelnek nevezte, hogy az Európai Parlament 70 százalékos többséggel szavazta meg a Sargentini-jelentést, azaz „szavazta le Orbán Viktor korrupcióját”. Ez szerinte azt üzeni, hogy „ennek a rendszernek vége lesz, nagyon hamar vége lesz”.

Korábban lerántottuk róla a leplet: ordító képmutatással az 1956 utáni megtorlás egyik főszereplőjéről, a véreskezű kommunista belügyminiszterről, Biszku Béláról elnevezett jelképes díjakat is „kiosztott” Márki-Zay. Mégpedig Kallai Árpád helyi kórházigazgatónak, valamint Bálint Gabriellának, a KDNP, illetve Havasi Katalin, a Fidesz vásárhelyi elnökének. A polgármester szerint azoknak jár ez a „díj”, akik „kollaboránsként részt vesznek a megzsarolásban, a megfenyegetésben”, hiszen „a kleptokrata diktatúra elkövetőinek” emlékét majd megőrzi a történelem.

Havasi Katalin pellengérre állításakor a Fidesz ellen hergelt és heccelt hallgatóságához fordulva az kérte: „Tegye fel minden második a kezét, akit én fölakasztottam!”

Erre valaki azt ordította: „Katikát kéne! Lázárral!”

Márki-Zay ugyan a hangoktól némiképp elhatárolódva annyit jegyzett meg, „mi ne legyünk Biszku Bélák”, de nem nagyon kell meglepődni az erőszakos megnyilvánulásokon, melyek bizony a szónok felelősségét is erősen felvetik. A gyűlölködés polgármestere tehát továbbra is a tűzzel játszik.

A Heller Ágnes balliberális filozófus által tavasszal „új Messiásnak” minősített politikus előadása végén igét hirdetett. Kijelentette ugyanis, hogy minden „pribéknek és Biszku Bélának” (értsd: minden Fidesz-támogatónak) rendkívül kegyesen lehetőséget ad a megtérésre, az „igaz útra térésre”, aki bűnbocsánatot tart, azaz „megbánja bűneit” (előtte).