Hét hónappal április után: még erősebb a Fidesz, eltűnt a Jobbik 1

A hétvégi időközi választásai is visszaigazolták azokat a közvélemény-kutatási eredményeket, miszerint a kormánypártok hét hónappal az országgyűlési választások után is hatalmas fölénnyel rendelkeznek – írja az Origo.

A Fidesz-KDNP a XVI. kerületben és Ácson győzött, az utóbbi településen az ellenzék el sem mert indulni. A választások másik nagy tanulsága, hogy a Jobbik gyakorlatilag eltűnt, és szavazói nem is kívánnak más ellenzéki erőre voksolni.

Vasárnap a XVI. kerület egy olyan körzetében tartottak választást, ahol április 8-án még gyakorlatilag fej-fej mellett végzett a kormánypárt és az ellenzék jelöltje. Most a Fidesz-KDNP aspiránsa közel 57 százalékot szerzett, míg az ellenzék által támogatott jelölt csupán 35 százalékot.

Hét hónappal április után: még erősebb a Fidesz, eltűnt a Jobbik

A Nézőpont Intézet adatai.

Az ácsi időközi polgármester-választásra a közel 8 ezer fős városban az ellenzék nem tudott jelöltet állítani, egyedül csak a Fidesz szállt ringbe. A voksolás teljes tétnélkülisége ellenére közel 24 százalék elment szavazni, ami azt mutatja, hogy a kormánypárt jelöltje iránti bizalom meglehetősen magas.

További elemzés és érdekes részletek az Origó cikkében.