Gyerekhiány ölte meg a vásárhelyi iskolákat

Tudják még, hol működött egykoron a Ságvári, Dózsa, a Petőfi, a József Attila iskola vagy a Kossuth szakközépiskola? Ha nem, az nem baj. Az épületeik többsége ma is áll, az ingatlanok sorsa azonban jellemzően jelentősen megváltozott. A címlapképen a volt Petőfi iskola, majd Agrárcentrum.

Már nem volt rentábilis a felújítása – ez lett a volt Kossuth Zsuzsanna szakközépiskola épülete és tornaterme totális lebontsa oka, hogy helyébe jelenleg is tavas szabadidőpark épüljön. A sulit a Gregussal vonták össze, s került az utóbbi nevével az egykori József Attila Általános Iskola Árpád utcai épületébe. Ezt uniós pénzből fel is újították. A József Attila iskola diákjai pedig a Németh László Gimnázium és Általános Iskola tanulóiként végeztek. Az utóbbi épülete a legújabb, hiszen a ’80-as években készült el, s azóta már bővítették is.

Nem volt ilyen sima a sorsa az egykori Petőfi iskola, a Petőfi utcán ma is álló épületének. Ezt az intézményt is ugyanazért zárták be, mely miatt több általánost is: egyszerűen elfogytak a beiskolázandó gyerekek. A megüresedett épület hosszú ideig Agárcentrumként működött, majd a közgyűlés nemrégen született döntése szerint a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola költözhet belé. A tervek szerint karácsony körül.

Gyerekhiány ölte meg a vásárhelyi iskolákat 1

Felismeri? Az egykori iskolaépület a Dáni utcán.

Emlékpont lett egyébként abból az Andrássy úti épületből, melyben annak idején szintén a József Attila iskola (a legutolsó időkben alsós) diákjai tanultak.

Megmaradt a Ságvári, utóbb Központi általános iskola Mária Valéria utcai épülete iskolának. Igaz nem általánosnak, hiszen – némi üzemszünet után – a Kálvin térről ide költözött áll a zeneiskola. Annak a helyét pedig felújították és új szárnyat is kapott, hogy a járási hivatal foglalja el.

Gyerekhiány ölte meg a vásárhelyi iskolákat 4

Az egykori Ságvári, később Központi általános iskola épülete. Ma a zeneiskola és az Eötvös iskola egy része is itt van.

Szintén elfogytak a gyerekek a Dáni utcai iskolaépületből, melyet ma – a környéken élők szerint – raktárként használnak. A Dózsa iskola is üresen áll, pedig a hetvenes években, ahogy a Lisztben is, még két turnusban tanultak benne a diákok. Bizonyos évfolyamok egyik héten délelőtt, a másikon délután jártak a suliba. Akkor ugyanis kevés volt a tanterem, míg az 1966 szeptemberében bevezetett gyes jótékony hatására sok a gyerek. Az épület sokáig raktár volt, majd eladó sorba került. Hogy megvásárolta-e valaki, az nem tudjuk.

A Róka utcai volt iskolaépület, melyet a szomszédos Klauzál iskola alsósai használtak, ma dzsúdó edzőterem.

Gyerekhiány ölte meg a vásárhelyi iskolákat 3

A Róka utcai volt iskolát ma sportolók használják.

Kiürült az egykori – a saját korában „kisegítő”-nek nevezett – iskola a Nagy Sándor utcán. Az épületet az első elképzelések szerint le akarta bontatni a város, hogy a területen lakóingatlanok épüljenek, de végül is megmaradt és ma nemzetközi kerámia központként működik. A Szántó Kovács János iskola csak nevében változott, ide költözött ugyanis – egy rövid Vöröskereszt utcai tartózkodás után – a Nagy Sándor utcai, de Aranyossyra átkeresztelt suli. S itt működik jelenleg is.

A volt Zalka iskola épületében jelenleg a Varga Tamás iskola működik, az épület jelentős felújításon esett át és egy emeletet is kapott, így a régi diákokat legfeljebb a benti lépcsőház emlékezteti a múltra.

A Liszt Ferenc Ének-zenei nagyon régen kiköltözött a mai Vöröskereszt utcai épületegyüttesből, hogy a Kossuth egykori helyén, azaz a Szent István téri egykori tanítóképzőben kapjon helyet.

Gyerekhiány ölte meg a vásárhelyi iskolákat 2

Az ének-zenei egykori épületét vaskereskedéssé építik át.

A külterületen is jelentősen megváltozott néhány iskolaépület sorsa. Az éveken át az ország legkisebb létszámú tanintézményeként működött batidai iskolát az utolsó nyolcadik osztály ballagása és a tanítójuk nyugdíjba vonulása után bezárták. Ezt ma a Batidai Olvasókör használja. De lakat került a szikáncsi iskolára is. A külterületen élő gyerekek jellemzően a vásárhelyi iskolákba utaznak reggelenként az iskolabuszokkal. De akad köztük olyan is, akit a szomszédos településekre visznek a szüleik.