Márki-Zay Péter

A polgármester által összetrombitált hétfői tüntin megint szóba került az akasztás is, a résztvevők ezúttal Havasi Katalint és Lázár Jánost fenyegették erőszakkal. A hevesen biszkuzó Márki-Zay pedig a jó öreg kettős mércét alkalmazza a kommunizmus öröksége kapcsán.

Csúcsra járatja a képmutatást Márki-Zay Péter, már amennyiben az emberellenes, magyarnyúzó totalitárius diktatúra, a kommunizmus örökségével való szembenézést illeti. Többször írtunk róla, az országos politikai porondra száguldó, magát Orbán Viktor kihívójának álmodó celeb városvezető a tavaszi választási kampány óta számtalan alkalommal szónokolt róla, hogy a Fidesz támogatóira, híveire mintegy közöttünk élő Biszku Bélaként tekint.

Az MKP, az MDP és az MSZMP egykori vezetője, a hírhedt kommunista politikus nevét véres rongyként hordozza körbe, amikor az Orbán-rendszer úgynevezett „kiszolgálóit” támadja. Hétfőn pedig már odáig ment, hogy jelképes „Biszku-díjakat” osztogatott kormánypárti politikusoknak és egy kórházigazgatónak, akiket „megfélemlítő kollaboránsként” ábrázolt.

Több mint érdekes, hogy a Fidesz és a fideszesek vagy az egyszerűen hozzá képest másként gondolkodók rugdosásából sportot űző Márki-Zay érzékenységét valami miatt nem sérti ennyire, hogy az általa szapult Biszku Bélát egyik legfőbb politikai szövetségesének fia védte a bíróságon. Bizony, Magyar Gábor ügyvédről van szó, aki arról híresült el, hogy a véreskezű kommunista belügyminiszter, az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik irányítójának jogi képviseletét szakszerűen ellátta az évekig húzódó perben.

Magyar György és Magyar Gábor

Magyar Gábor pediglen annak a Magyar György balliberális médiaügyvédnek a fia, aki egyrészt információink szerint több ügyben is ellátja a polgármester jogi képviseletét. Másrészt Márki-Zay és unokatestvére, Hadházy Ákos partnereként a legújabb ellenzéki formáció, a Mindenki Magyarországa Mozgalom gründolásán dolgozott és dolgozik serényen. No meg ezzel haknizik az ellenzéki médiában. Éppen Magyar György ügyvédi irodájának címére jegyezték be minap a Márki-Zay elnökölte egyesületet. „Stílszerűen” ebben az ügyvédi irodában tevékenykedett édesapjával együtt korábban a Biszku-védő Magyar Gábor is, mielőtt Brüsszelbe tette át székhelyét (ahol sajtóhírek szerint jogászként részt vett az Európai Bizottság Magyarországot támadó 2018-as országjelentésének elkészítésében).

Márki-Zay ügyvédjének és fő politikai szövetségesének fia, Magyar Gábor korábban efféle írás- és szóbeli kinyilatkoztatásokat tett a Biszku-ügyről és védencéről:

„A Biszku-per politikai megrendelésre zajlik, amivel a kormánypárt egy idős emberen vesz revansot, nem a kommunista rendszer felett mond ítéletet.”

„Látszólag minden feltétel adott volt a kádári államszocialista rendszer nürnbergi peréhez.”

„Minden készen állt az Orbán-rezsim ideológiai alapvetésének megfelelő eredményt hozó kirakatperhez.”

Biszku Béla és Magyar Gábor

Ha valaki tehát jól ismeri Biszku Bélát és történetét, az a Magyar család. Velük jóízűt beszélgethetne Márki-Zay bűnösökről és áldozatokról.

Ezek után úgy véljük, a vásárhelyi városvezető mellélőtt a kitüntetettek kiválasztásakor. A magunk részéről másokat tartunk érdemesnek a Biszku-díjra. Az elsőt – egyetértve egy helyi olvasónk véleményével – adhatná mindjárt saját magának. A másik kettőt pedig Magyar Gábornak és Magyar Györgynek.

Mielőtt elfelejtenénk, a hétfői n+1-edik „antikommunista” tüntin a már-már elmaradhatatlan akasztás is szóba került. A polgármester által felheccelt, feltüzelt résztvevők az össznépi banzáj egy pontján – Márki-Zay beszéde közben (e videón kb. 1:05:30-tól) – arról ordibáltak, hogy

a „Katikát kéne Lázárral”

(mármint a polgármester által pellengérre állított Havasi Katalin vásárhelyi Fidesz-elnököt és Lázár János parlamenti képviselőt – a szerk.) felakasztani.

A durva és gusztustalan megnyilvánulástól ezúttal még a polgármester is fontosnak tartotta látványosan. legalábbis szavakban elhatárolódni, kérve híveit: „mi ne legyünk Biszku Bélák”…

Hogy a fentiek tükrében kik a mai magyar (és vásárhelyi) közéleti igazi Biszku Bélái, annak megítélését olvasóinkra bízzuk.

A második fotón Magyar György és Magyar Gábor, forrás: spiler.blog.hu; a harmadik felvételen: Biszku Béla és Magyar Gábor a bíróságon, fotó: MTI/Soós Lajos