Nem fogadta el a közgyűlés Márki-Zay javaslatát - továbbra sem kell fizetniük a sportegyesületeknek bérleti díjat 3

A polgármester azt szorgalmazta: a testület vonja vissza, hogy a foci, a kosárlabda, a kézilabda és a vízilabda egyesületek ne fizessenek jövő október végéig bérleti díjat a sportlétesítmények használatáért. 

Október 24-én a többségi Fidesz-frakció megszavazta, hogy a TAO-rendszer körül kialakult botrány és a látványsport egyesületek nehéz anyagi helyzete miatt jövő év október végéig a helyi foci, kosárlabda, kézilabda és vízilabda kluboknak ne kelljen bérleti díjat fizetni a városnak a sportlétesítmények használatáért.

Márki-Zay Péter ezzel nem értett egyet, ezért hétfőn rendkívüli ülésre hívta a közgyűlést, hogy vonják vissza a határozatot. Mint elmondta, mivel a TAO-pénzek egy része csak bérleti díjra fordítható, így ha a befizetés lehetőségét elveszik az érintett egyesületektől, azzal tulajdonképpen nem segítenek nekik. A HMSZ Zrt.-től és az uszodától viszont 40 millió forintot vesznek el így, és a többi sportegyesület is joggal kérhetné, hogy ingyen használhassa a létesítményeket.

Fekete Ferenc és Hegedűs Zoltán fideszes képviselők szerint most látható a következménye annak, hogy a polgármester korrupciót sejtetett a TAO-körül. Fekete úgy véli, Márki-Zay Péternek nem örökké Lázár Jánost kellene a sikertelenségért okolni, mivel ő országgyűlési képviselő, és a városüzemeltetési gondokkal a polgármesternek és a képviselőknek kell foglalkoznia. Hegedűs szerint pedig Márki-Zay tette tönkre a jól működő TAO-rendszert, így neki is kell helyrehozni azt.

Molnár Lászlóné jobbikos képviselő azt javasolta: aki közel van a TAO-forrásokhoz, az tegye nyilvánossá a vagyonnyilatkozatát, mivel szerinte többen azt beszélik, hogy nincs minden rendben azok körül.

Végül 10-3 arányban leszavazták a polgármester javaslatát, így továbbra is díjmentesen használhatják az egyesületek a sportlétesítményeket. Márki-Zay Péter, Kis Andrea alpolgármester és Molnár Lászlóné támogatta volna a bérleti díjak fizetését.

Percről percre a történteket (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

13:27: Ezzel véget ért az ülés.

13:26: 10-3 arányban leszavazták a bérleti díjak visszavonását, így a foci, a kosárlabda, a kézilabda és a vízilabda egyesületeknek 2019. október végéig nem kell a sportlétesítmények használatáért fizetni. Márki-Zay Péter, Kis Andrea alpolgármester és Molnár Lászlóné igennel szavazott, a fideszes képviselők nemmel.

Nem fogadta el a közgyűlés Márki-Zay javaslatát - továbbra sem kell fizetniük a sportegyesületeknek bérleti díjat 2

13:22: Hegedűs Zoltán: akinek jó az emlékezete, az jól tudja, hogy Márki-Zay Péter korrupciót sejtetett a helyi TAO-rendszerrel kapcsolatban. – Az emberek ezt elhitték. Ezt a rendszert az Ön kijelentései tették tönkre. Aki tönkretette, hozza is helyre – jelentette ki a Fidesz-frakció vezetője.

Márki-Zay szerint Hegedűs Zoltán nem mondott igazat.

Molnár Lászlóné: a városban sokat beszélnek arról, hogy a TAO körül nincs minden rendben. A településen többen meggazdagodtak úgy, hogy a TAO-forrásokhoz közel álltak. – Aki közel van a TAO-pénzekhez, az adjon vagyonnyilatkozatot – javasolta a jobbikos képviselő.

Márki-Zay Péter szerint itt zárják le a vitát, és szavazzanak.

13:04: Márki-Zay Péter: a TAO-pénzek egy része csak bérleti díjra fordítható, így ha ezt a lehetőséget elveszik tőlük, hogy bérleti díjat fizessenek, az tulajdonképpen nem segítség nekik. A HMSZ Zrt.-től és az uszodától ellenben 40 millió forintot vesznek el így.

A polgármester szerint az érintett látványsport egyesületek pályázhatnak TAO-pénzre, míg a többi sportegyesület nem, így nekik is ingyenessé kellene tenni a sportlétesítmények használatát.

Fekete Ferenc: Márki-Zay Péter a látványsport egyesületeket szembeállítja a többivel. Máricusban létrehoztak egy 60 millió forintos keretet, amiből támogathatják a többi sportegyesületet. – Ha a bérleti díjakért fizetni kellene, akkor tartozás állna fent a látványsport egyesületeknél. Jelenleg 700 ezer forintnyi TAO-pénzzel rendelkeznek az egyesületek, míg az éves keret, amit fel kellene tölteni, az 480 millió forint – fejtette ki a fideszes képviselő. Hozzátette, ilyen még nem történt Vásárhelyen, hogy a testületben a TAO-forrásokról vitatkoztak.

Márki-Zay Péter: nyilvánossá vált az, hogy mely vállalkozások adtak korábban TAO-t a városnak. Érte-e őket bármilyen hátrány emiatt?

Fekete Ferenc: nem, közpénzekről van szó.  – A TAO-t azonban nem lehet munka nélkül megúszni. A híradásokból lehet látni, hogy Botka László szegedi polgármesterrel jó viszonyban van, akár szegedi cégeknél is lehet próbálkozni – mondta a városatya.

Márki-Zay Péter: sok vállalkozással beszélt már, és 17 millió forint gyűlt össze eddig. Azt viszont tartja, hogy azért nem jön annyi TAO-pénz a városra, mert Lázár János már nem miniszter. – Általában egy-egy településnek a TAO-keretek 80 százalékát sikerül önállóan feltölteni. Ennek itt is össze kellene gyűlnie – tette hozzá a polgármester.

Fekete Ferenc: itt a hiba, hogy Márki-Zay már megint Lázár Jánost okolja a TAO miatt. – Ő országgyűlési képviselő. A városüzemeltetés gondjai a polgármesterre és a képviselő-testületre tartoznak. Nem mindig másra kellene mutogatni, mert ez csak kárt eredményez – reagált.

Márki-Zay Péter: nekem már az elég lenne, ha Önök nem hátráltatnák a TAO-pénzek gyűjtését. Ne hozzanak, de ne is vigyenek.

Nem fogadta el a közgyűlés Márki-Zay javaslatát - továbbra sem kell fizetniük a sportegyesületeknek bérleti díjat 4

13:00: Márki-Zay Péter megnyitotta az ülést. A 14 képviselőből 12 jelen van, Nagy Ernő MSZP-s és Szabó Pál független képviselő nincs itt.

12:47: Köszöntjük Önöket a Városháza díszterméből! Elsőként a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, illetve az Oktatási és Kulturális Bizottság tartja meg ülését, aztán kezdődik a közgyűlés.

Nem fogadta el a közgyűlés Márki-Zay javaslatát - továbbra sem kell fizetniük a sportegyesületeknek bérleti díjat

Korábban írtuk:

Napirend: döntés a sportlétesítmények üzemeltetéséről, fenntartásáról és használatáról szóló 1281/2018 (IX.24.) számú határozat visszavonásáról.

A legutóbbi közgyűlésen a többségi Fidesz-frakció elfogadta, hogy a foci, a kosárlabda, a kézilabda és a vízilabda klubok a nehéz anyagi helyzetük miatt egy éven át, 2019. október 31-ig ne fizessenek a sportlétesítmények használatáért bérleti díjat. Márki-Zay Péter polgármester nem ebben látja a megoldást, ugyanis így több tízmillió forinttól esik el a város. A politikus emiatt újra összehívta a közgyűlést, hogy vonják vissza a rendeletet.