Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban

25 tanuló versenyzett ma a vásárhelyi Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában a városi szavalóversenyen.

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 1

A felső tagozatosokat érintő versenyről bővebben Daridáné Pap Erikát kérdeztük.

-Az évek óta hagyományként megrendezett Kistérségi versmondó verseny a felsős diákok körében jön létre évről-évre, akiket két kategóriába csoportosítottuk. Mégpedig az ötödikes és hatodik osztályosokat egy kalap alá vettük, ugyanúgy, mint a hetedik és nyolcadik osztályos diákokat. A versenyzők többsége 19. és 20. századbeli költők verseivel készült, de akadt közöttük olyan is, aki egy-egy kortárs költő művét produkálta – ismertette a magyar-történelem szakos tanár.

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 2

Mind a két csoportot szakmai zsűri bírálta, akik három-három főből álltak. A zsűri tagjait magasan képzett pedagógusok és logopédusok alkották.

Daridáné Pap Erika elmondása szerint a versek iránti szeretet alsó osztályban alakul ki a gyermekekben, akikben ez aztán éveken át egy közkedvelt műfajként él. Ami a későbbiekben ilyen és ehhez hasonló versenyeken való megmérettetésre ösztönzi őket, nem beszélve a színház világáról és a színészi hivatásról, amely vonzóvá válik a számukra.

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 5

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 6

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 7

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 8

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 10

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 11

Ám nem csak a pedagógus, hanem Vereb Tamás Mihály ötödik osztályos tanuló is mesélt nekünk arról, hogy miért döntött úgy, hogy részt vesz a versekben való megmérettetésen.

-Már korábban is részt vettem egy szavalóversenyen, ahol kiemelkedő eredményt értem el, ennek hatására a felkészítő tanárom arra biztatott, hogy induljak el ezen, a Kistérségi versmondó versenyen is. Leginkább a versekben rejlő szépség az, ami magával ragad, és azt hiszem ezért sem okoz fáradságot megtanulni őket -mesélte Tamás.

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 3

A fiúnak nagyjából két nap kell ahhoz, hogy a fejébe véssen egy-egy költeményt, a hossz nem számít, a versenyre pedig Szabó Lőrinc, Lóci játszik című versével készült.

Az iskola igazgatónője, Juhászné Wolf Edit a megnyitót követően hangsúlyozta, nagy öröm a számára, hogy ebben a digitális világban évről-évre még mindig egy örökérvényű értéket képviselhetnek ezzel a versennyel.

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 4

A megmérettetésről senki sem távozott üres kézzel. Kisebb ajándékokkal, emléklapokkal, oklevelekkel és könyvekkel jutalmazták a diákokat. A legjobbak a költészet napja előtti megyei versenyre jutnak tovább.

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 12

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 13

Idén is megrendezték a szavalóversenyt a Kertvárosiban 14