Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban

Márton-napi vigasság címmel rendezett családi programot a Kopáncsi Tanyamúzeumban a Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési központ, amely keretében a kiállítóhely új, a gabonatermesztést bemutató egységét is átadták a látogatóknak.

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 1

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 2

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 3

A Márton-naphoz kapcsolódó népszokásokat Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója elevenítette fel, közöttük azt a tapasztalatot, amely szerint, ha Márton napján nincs hideg, akkor kemény télre számíthatunk.

A néprajzkutató bemutatta az eredeti funkciójában gazdálkodási központként működött tanyamúzeum kiállításának legújabb, a gabonatermesztést bemutató egységét. A pályázati forrásból megvalósult kiállításrészen nemcsak a terményeket ismerhetik meg a látogatók, de a termesztési módszerekről és eszközökről, valamint a feldolgozásról is kapnak ismereteket.

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 4

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 5

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 6

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 7

A Besenyei Ferenc Művelődési Központ gyermek néptánccsoportjai, a Ficánka, a Csillagocska és a Csicsergők Tápainé Mariann és Majoros Gabriella vezetésével mutatták be koreográfiáikat a tanyamúzeum udvarán, míg Márton püspök legendáját Selmeczi Tóth Andrea előadásában ismerték meg a gyerekek, akik a kézművesfoglalkozáson lámpást és liba-alakokat készíthettek, amelyhez modellt a tanyamúzeum udvarának alkalmi libaóljában lévő szárnyasok álltak.

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 8

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 9

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 10

A program résztvevői a Márton-nap gasztronómiájából is ízelítőt kaptak, megkóstolhatták a ludas kását és a libapecsenyét, de részt vehettek a gyermektáncházban, s hallgathatták Tószegi Ferenc és barátaink tangóharmonikán és tárogatón előadott népdalműsorát.

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 11

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 12

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 13

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 14

Vidám Márton-nap a Kopáncsi Tanyamúzeumban 15

Forrás: Arany-Tóth Attila, közönségkapcsolati munkatárs – Emlékpont