Lengyelország újjáalakulásának 100. évfordulójára emlékeztek Szegeden

November 9-én délelőtt először lengyel-magyar előadásokat tartottak az évforduló tiszteletére a szegedi dóm altemplomában. Itt nyitották meg A szabadság gyermekei című kiállítást. Ezen lengyel fiatalok harcait mutatták be 1918-20 között. A program délután 16 órakor folytatódott a dóm előtt álló katyni keresztnél.

Lengyelország újjáalakulásának 100. évfordulójára emlékeztek Szegeden 1

Lengyelország újjáalakulásának 100. évfordulójára emlékeztek Szegeden 2

A megjelenteket Biernacki Karol, Lengyelország tiszteletbeli konzulja köszöntötte. A keresztnél lengyel-magyar díszőrség sorakozott fel. A zenekar az MH 5. Bocskai István lövészdandár Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekara volt. Megjelent Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, Jerzy Snopek, Lengyelország budapesti nagykövete, a lengyel konzul, Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi egyházmegye püspöke, Gyulay Endre ny. püspök, Zakar Péter az SZTE rektorhelyettese és sokan mások.

Lengyelország újjáalakulásának 100. évfordulójára emlékeztek Szegeden 3

A rendezvényen részt vett a Lengyel Intézet igazgatója, Joanna Urbanska és Máté Endre, az intézmény munkatársa. Megjelent még Wesolowski Korinna Katalin, az Óbuda-Békásmegyeri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A rendezvény a lengyel és magyar himnusz eljátszásával kezdődött. Biernacki Karol beszélt Lengyelország korábbi felosztásairól, a lengyel nemzet szabadságküzdelmeiről és kitartásáról, majd Lengyelország újjáalakulásáról. A moderátor először magyarul ismertette, hogy lengyel szokás szerint ilyenkor minden katonai egységet és az abban harcolókat megemlítenek.

Lengyelország újjáalakulásának 100. évfordulójára emlékeztek Szegeden 4

Lengyelország újjáalakulásának 100. évfordulójára emlékeztek Szegeden 5

Utána ezt egy lengyel tiszt mondta el lengyelül. Ezután tiszteletadásként magyar katonák díszlövéseket adtak le. Végül a magyar takarodót játszották el trombitán. Lehetőség nyílt koszorúk és virágok elhelyezésére is. Ezt követően a dómban Lidia Książkiewicz orgona hangversenyére került sor. Ez egy csodálatos zenei élményt jelentett.

A hangverseny után szentmise következett. Ezt Kiss-Rigó László püspök és Andrzej Dzięga lengyel püspök celebrálta. A rendezvény fogadással fejeződött be. A megemlékezés a hagyományos lengyel-magyar barátság jegyében zajlott.

Forrás: Pintér István nőr. ezredes