A hét embere: Annyi féle jó bor van, ahány féle ember van a világon

Így látja Vágó Gábor, a sóshalmi Róna kft. telephely vezetője, akit a szőlészetről és a bortermelésről kérdeztünk. Ezúttal őt választottuk A hét emberének.

A hét embere: Annyi féle jó bor van, ahány féle ember van a világon 1

Leginkább ökológiai és földrajzi okok miatt nem jellemző a térségünkre a szőlészet, azon belül pedig a bortermelés, hiszen erre a dombvidékeken és hegyvidékek környékén van kapacitás. Mindez megállapítható már abból, ha a talajszerkezetet vesszük alapul. Ugyanis ez a környékünkön köztudottan egyáltalán nem egy adott és megfelelő tényező – kezdte Vágó Gábor.

A hét embere: Annyi féle jó bor van, ahány féle ember van a világon 2

A telephely vezetője jelezte, hogy ezen negatív tényezőn felül az alapjáraton kitermelt mennyiség eladását még inkább hátráltatja úgy a városban, mint a megyében az, hogy jelen van a polcokon egy nagyon erős konkurencia.

A mindennapok borát kitermelők gyakran szembesülnek a spanyol, az olasz és a francia származással bíró borokkal a borpiacon, így a különböző bevásárlóközpontokban szinte ugyanazon az áron a vevő megkaphatja úgy a külföldi, mint pedig a magyar bort, amivel szemben elismerhető, hogy mi termelési szempontból nem vagyunk versenyképesek -folytatta a sóshalmi Róna kft. telephely vezetője.

A hét embere: Annyi féle jó bor van, ahány féle ember van a világon 3

Vágó Gábor úgy vélekedett, hogy a jelenlegi futó fiatal gazdászok támogatása előidézhet a mezőgazdaságban egy erős, generációs változást, ami hajlandóságot mutathat a vidéken a különböző ágakban való tevékenykedés megreformálására.

A hét embere: Annyi féle jó bor van, ahány féle ember van a világon 4

Mi itt a Róna kft-ben tizenegy hektáron termesztünk szőlőt, ebből 10% kék szőlő, amiből vörösbor illetve rosé készül, a többi pedig fehérbort adó fajta szőlő. A hódmezővásárhelyi borkimérőinkben a 2018-as évben készített boraink már kaphatóak, így az ünnepekkor, mint például a hétvégi Márton-nap már könnyedén fogyaszthatóak – zárta gondolatait a telephely vezetője, aki szerint annyi féle jó bor létezik, mint amennyi féle ember él a világon.

A hét embere: Annyi féle jó bor van, ahány féle ember van a világon 5

Fotó: Gémes Sándor