Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 10

Közel százötven általános iskolás diák kereste fel a Tornyai János Múzeumot a közgyűjtemény szombati pályaorientációs projektnapján. A diákok most nem elsősorban a kiállításokkal, hanem a múzeumban dolgozó szakemberek feladataival ismerkedtek meg, s így több olyan részét is felkereshették a múzeumnak, amelyek (le)zárva vannak a látogatók előtt.

Hogyan lehet valakiből muzeológus, régész, történész vagy restaurátor, milyen tanulmányok szükségesek ahhoz, hogy néprajzkutató vagy múzeumpedagógus lehessen valaki – ezekre a kérdésekre is választ kaptak a Bethlen Gábor Református Gimnázium és a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola diákjai a projektnapon, ahol a gyerekek közelről is megismerhették a múzeumi szakemberek munkáját.

Lucza-Vígh Erna múzeumpedagógus a vásárhelyi közgyűjtemény régészeti kiállításán nemcsak a világhírű leleteket bemutatva kalauzolta az iskolásokat, hanem a múzeum gyűjteményeit is sorban ismertette. Bernátsky Ferenc történész a várostörténeti kiállításban saját szakterületéről beszélt a pályaválasztás előtt álló tanulóknak, míg Terendi Viktória néprajzkutató a múzeum látványraktárában fogadta a gyerekeket, akikkel néhány tárgyat közösen vettek górcső alá. Igencsak izgalmasnak bizonyultak a diákcsoportok restaurátorműhelyben tett látogatásai, ahol Nagy Nándor, az intézmény főrestaurátora kerámiákon és festményeken szemléltette, hogyan varázsolják újjá a sérült korsókat vagy tisztítják meg Tornyai János festményeit, míg a Molnárné Balázs Zsuzsa régészeti leletek útját mutatta be azok megtalálásától a mosáson, kiegészítéseken, restaurálásokon keresztül egészen addig, hogy az adott tárgy bekerülhessen egy kiállításba.

Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 1 Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 2 Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 3 Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 4 Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 5 Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 6 Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 7 Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 8 Mi zajlik egy múzeumban és milyen szakemberek dolgoznak ott? 9

Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont