Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar 1

A Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar szegedi diákoknak tartott koncertsorozatot november elején.

A Filharmónia Magyarország Nkft. „Közel hozzuk a zenét” programjának részeként az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekarát hallhatták a szegedi diákok. A tíz alkalomból álló koncertsorozaton közel hatezer általános- és középiskolás vett részt.

Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar 8

A szegedi IH Rendezvényközpont színpadán a „Menetelő századok – zenetörténeti utazás katonazenekari kísérettel” elnevezésű rendezvényén, a katonazenészek a hagyományosnak mondható magyar indulók és komolyzenei művek mellett, mese- és filmzenéket is játszottak a közel egy órás koncertek alatt. A diákok megismerkedtek a fúvószenekar hangszercsoportjaival. A zenészek bemutatták a hangszereiket, ismertették azok történetét és külön-külön meg is szólaltatták azokat és a koncertek első felében bemutatták a Magyar Honvédség zenekarainak sajátos zenei jelképeit: a kürt-, dobjeleket, indulókat, a katonai rendezvényeken felcsendülő műrészleteket. A diákok megismerkedtek, a Magyar Honvédség katonazenekarainál rendszeresített díszegyenruhával, és az azon megtekinthető ékítményekkel. A koncertek másik felében egy zenetörténeti kirándulásra indultak a tanulók, aktív közreműködésével.

Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar 10

A zeneművek között Kovács István őrnagy, a Hódmezővásárhely Helyőrség Zenekar karmestere – a koncertek moderátoraként – a katonazenekarok bemutatása mellett a Magyar Honvédség zenekarainak feladatait is ismertette.

Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar 4

„A gyerekek a vidám, interaktív zenés utazásokon az általános- és középiskolai tananyag részeként felismert klasszikus művek, indulók, mesék dallámait a zenekarral közösen énekelték. Olyan pozitív visszajelzések is érkeztek, hogy a koncertek hatására többen szeretnének majd fúvós- vagy ütőhangszeren játszani.” – mondta Gömöri Balázs százados, a zenekar karmesterhelyettese.

Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar 6

A koncertsorozat második felvonása következő év februárjában lesz, amikor ugyanezzel a hangzásvilággal Csongrád megye közel tíz településén tartanak majd hasonló, ismeretterjesztő, a Magyar Honvédséget népszerűsítő koncerteket.

Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar 2 Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar 5 Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar 9 Diákokat szórakoztatott a vásárhelyi katonazenekar 11

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy
Fotó: Szamkó Szabolcs törzszászlós