Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 9

Sokan megirigyelhetik Czakó Borbála életútját: azon túl, hogy itthon és külföldön is hatalmas karriert futott be, otthon, anyaként is helyt tudott állni. Őt látta vendégül kedd délután a Szeretem Vásárhelyt Egyesület a Fekete Sasban.

Hagyomány és modernitás—Női szerepek a 21. században címmel indított új előadássorozatot a Szeretem Vásárhelyt Egyesület kedden. A civil szervezet célja, hogy olyan hölgyeket hívjanak meg, akik olyan értékek szerint élnek, amik számukra is követendő. Azaz a munkájuk példaértékű, de mégis a családjuk áll a középpontban.

Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 1

Czakó Borbálával, a Hungarian Business Leaders Forum elnökével a civil szervezet tagja, Nagy Gyöngyi egyesületi tag beszélgetett. Czakó Borbála az 1990-es évek elejétől páratlan karriert futott be magyarként és nőként, 1999-ben például az év üzletasszonyává választották, míg 2007 januárjától 4 éven át Magyarország londoni nagykövete volt.

Az egyik legnagyobb élménye, amikor a megbízólevele átadásakor II. Erzsébet királynő fogadta. – Ilyenkor a királynő egy-egy személlyel 20 percet beszélget, velem azonban a 30 percet is túllépte. Nagyon barátságos volt, ami annak is betudható, hogy nincs sok női nagykövet. Politikáról nem esett szó, helyette a Hungarian Business Leaders Forum alapítója, Károly herceg és a lovaglás volt a téma – mesélte az egyesület vendége, aki a 4 év során mindkét gyermekét bemutatta a brit uralkodónak.

Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 10

Czakó Borbála arra is büszke, hogy Kossuth Lajos és Habsburg Ottó után harmadik magyarként és első hölgyként London díszpolgárává választották. Mint elmondta, nem tartja igaznak azt az előítéletet, ami szerint ha egy nő vezetőként dolgozik, akkor biztos, hogy rossz anya. – A család hatalmas biztonságot tud adni. Ezt már gyermekkoromban megtanultam, ugyanis nagycsaládból származom – magyarázta az egykori nagykövet, aki ma már Magyarországon él, és főként regionális projektekkel foglalkozik.

Érdekesség, hogy mindig humán beállítottságú volt, eleinte magyar-történelem szakos tanár szeretett volna lenni, csak később barátkozott össze a számokkal és a közgazdasággal. Nem készült nagy karrierre, inkább nagycsaládot tervezett, az áttörés azonban akkor jött, amikor 1991-ben hazatért amerikai tanulmányaiból.

Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 5

Úgy véli, a tehetség alapján kell elismerni az embereket, és nem az alapján, hogy nők vagy férfiak. – Az egyetemet végzettek több mint fele nő, és rendszerint jobb eredménnyel végeznek, mint a férfiak. A munkaerőpiacon azonban egy előléptetésnél jobban érvényesül egy férfi, mint egy hölgy – mondta még el Czakó Borbála.

Szeretem Vásárhelyt czakó borbála Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 2 Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 3 Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 4 Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 6 Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 7 Szeretem Vásárhelyt czakó borbála 8