Tömegesen jöhetnek Európa belső részére az Iszlám Állam katonái

Számos nem muszlim menekült várja sorsa jobbra fordulását görögországi befogadó központokban. Úgy tűnik, hogy a más vallásúak súlyos megtorlásra és erőszakra számíthatnak ezeken a helyeken a muszlim migránsoktól a német külföldi közszolgálati adó, a Deutsche Welle tudósítása alapján. A cikket a 888.hu szemlézte – írja az Origo.

– Ha az afgánok megtudják, hogy jazidi vagyok, akkor élve elégetnek. Nem tartanak minket emberi lénynek – nyilatkozta a 37 éves Kheiri Zabri a német lapnak.
A jazidik annyira félnek, hogy megkérték a lap fényképészét, takarja ki az arcukat.
A férfi feleségével és három kislányával 2017 decembere óta él a Malakasa-táborban, Athéntól nem messze. Több száz szíriai és afgán migráns él rajtuk kívül ebben a befogadó központban – írja az Origó.

A beszámoló szerint a keresztények és a jazidik ezekben a táborokban rendszeres zaklatásnak vannak kitéve. A múlt hónapban a táborban tömegverekedés tört ki a szíriaiak és az afgánok között. Az összecsapásban meghalt egy 31 éves szír férfi, nyolcan megsebesültek. A görög rendőrség többtucatnyi embert letartóztatott.

Zabri elmondta, hogy a táborban levő rendőrök és a közelben állomásozó katonák is tétlenül nézték a tömegverekedést. A férfi szerint a családja és három másik jazidi család is félelemben él a táborban. A jazidik egy olyan kisebbség tagjai, akiket Irakban tűzzel-vassal üldözött az Iszlám Állam. Vallásuk sokban hasonlít a kereszténységre. A jazidik szemtől szemben találkoztak az Iszlám Állam fanatikusaival Irakban.

– Sok itteni ember ugyanolyan iszlamista itt, mint akik az ISIS-ben szolgáltak– nyilatkozta a DW-nek a 29 éves Hussein Khidher.
A férfi kiemelte, hogy ugyanúgy kafírnak (hitetlennek) nevezik őket itt a muszlim migránsok, mint ahogy az ISIS tette.
– Figyelmeztettek, hogy ne szidjam az Iszlám Államot nyilvánosan, mert sok iszlamista van itt a táborban is– közölte a jazidi férfi.
Számos jazidi és keresztény kurd került úgy az Athén melletti Malakasa-táborba, hogy a leszboszi befogadó központból menekültek oda.

További részletek a helyzetről itt olvasható.